Sunday, February 21, 2016

28-31 Current Affairs MCQ Quiz

1. The 6th National Voters’ day was observed with theme Inclusive and Qualitative Participation across the country on .............. January.

a) 24

b) 25

c)26

d) 27

Ans:b

 

2. Who among the following has won Presidential election of Portugal?

a) Marisa Matias

b) Marcelo Rebelo de Sousa

c) Anibal Cavaco Silva

d) Antonio Sampaio da Novoa

Ans:b

 

3. The .......................... Government has launched Giriputrika Kalyana Pathakam Scheme to support the tribal women in their quest for livelihood.

a) Tamil Nadu

b) Karnataka

c) Andhra Pradesh

d) Kerala

Ans:c

 

4. Eminent Tabla player ........................ passed away recently.

a) J.P. Nadda

b) Gyan Prakash Ghosh

c) Shankar Ghosh

d) Anath Nath Bose

Ans:c

 

5. India and ............. has inked 16 agreements including chopper venture

a) Spain

b) France

c) Germany

d) CHina

Ans:b

 

6. IPS officer ...................... has become India's first civil servant to scale Mount Vinson Massif.

a) Aparna Kumar

b) Sajeev Koshy

c) Sajeev Kawan

d) Henri Tiphagne

Ans:a

 

7. Chennupati Jagadish and Jay Chandra was honoured with Order of .............

a) Australia

b) France

c) England

d) South Africa

Ans:a

 

8. Indian activist ................. was selected for Amnesty International Human Rights Award 2016.

a) Aparna Kumar

b) Sajeev Koshy

c) Sajeev Kawan

d) Henri Tiphagne

Ans:d

 

9. Australian batsman ...................... has won Allan Border Medal 2016.

a) Abe Vigoda

b) Marvin Minsky

c) David Warner

d) Chrisopher Rühr

Ans:c

 

10. Ministry of Culture has released a commemorative coin of ...........rupees and a circulation coin of ...... rupees on Lala Lajpat Rai's 150th birth anniversary.

a) 150, 10

b) 150, 20

c) 150, 50

d) 150, 100

Ans:a

 

11. The ......... th Republic Day of India was celebrated across the nation.

a) 64

b) 65

c) 66

d) 67

Ans:d

 

12. President of .................... was the chief guest at 67th Republic Day parade.

a) France

b) Japan

c) Singapore

d) Malaysia

Ans:a

 

13. India and .................has inked 14 MoUs including 36 Rafale Aircraft deal.

a) France

b) Japan

c) Singapore

d) Malaysia

Ans:a

 

14. Manipal Hospitals has become ...................first centre for MRCP practical assessment of examination skills examination in collaboration with UK-based Royal College of Physicians Federation.

a) Arunachal Pradesh

b) Tamil Nadu

c) Kerala

d) Karnataka

Ans:d

 

15. International Solar Alliance headquartered in National Institute of Solar Energy in ........... with United Nations as Strategic Partner.

a) India

b) France

c) England

d) South Africa

Ans:a

 

16. Who among the following has won FIH Player of the Year (Men) in the FIH Hockey Stars awards 2015?

a) David Harte

b) Chrisopher Rühr

c) Robert Van der Horst

d) Abe Vigoda

Ans:c

 

17. Who among the following has been Who among the following has won FIH Player of the Year (Women) in the FIH Hockey Stars awards 2015?

a) Joyce Sombroek

b) Lily Owsley

c) Lidewij Welten

d) Abe Vigoda

Ans:c

 

18. 150th birth anniversary of great freedom fighter Lala Lajpat Rai was celebrated on.........January.

a) 26

b) 27

c) 28

d) 29

Ans:c

 

19. International Day of Commemoration in memory of the victims of the Holocaust was observed on .............. January across the world.

a) 26

b) 27

c) 28

d) 29

Ans:b

 

20. Indian Computer Emergency Response Team has signed cybersecurity agreement with ......................

a) Malaysia

b) Japan

c) Singapore

d) All of the above

Ans:d

 

21. ....................’ Shivnarine Chanderpaul got retired from international cricket.

a) South Africa

b) West Indies

c) England

d) India

Ans:c

 

22. Who among the following has won goalkeeper of the year (women) in the FIH Hockey Stars awards 2015?

a) Joyce Sombroek

b) Lily Owsley

c) Lidewij Welten

d) Abe Vigoda

Ans:a

 

23. Who among the following has won goalkeeper of the year (men) in the FIH Hockey Stars awards 2015?

a) David Harte

b) Chrisopher Rühr

c) Robert Van der Horst

d) Abe Vigoda

Ans:a

 

24. Who among the following has won Rising Star of the Year (Women) in the FIH Hockey Stars awards 2015?

a) Joyce Sombroek

b) Lily Owsley

c) Lidewij Welten

d) Abe Vigoda

Ans:b

 

25. Who among the following has won Rising Star of the Year (Men) in the FIH Hockey Stars awards 2015?

a) David Harte

b) Chrisopher Rühr

c) Robert Van der Horst

d) Abe Vigoda

Ans:b

 

26. Who among the following has been appointed the new Chairman and Managing Director of General Insurance Corporation of India?

a) Marisa Matias

b) Marcelo Rebelo de Sousa

c) Anibal Cavaco Silva

d) Alice Vaidyan

Ans:d

 

27. Who among the following has won ITTF World Junior Circuit Finals?

a) Izumo Takuto and Ettore Scola

b) Ettore Scola and Zhu Chengzhu

c) Izumo Takuto and Zhu Chengzhu

d) Izumo Takuto and Marisa Matias

Ans:c

 

28. Senior lawyer Ujjwal Nikam will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:c

 

29. Bollywood actor Ajay Devgn will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:c

 

30. Bollywood actor Priyanka Chopra will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:c

 

31. ...................... Government has inkd MoU to join Ujwal Discom Assurance Yojana Scheme.

a) Arunachal Pradesh

b) Rajasthan

c) Kerala

d) Karnataka

Ans:b

 

32. India and ................... has signed a Protocol to amend the existing Double Taxation Avoidance Convention to curb instances of tax evasion.

a) Australia

b) France

c) Armenia

d) South Africa

Ans:c

 

33. India has overtaken as the world’s largest rice exporter in the year 2015.

a) Australia

b) Thailand

c) England

d) South Africa

Ans:b

 

34. ...................has acquired cloud-based computing firm KBACE Technologies

a) Infosys

b) Cognizant

c) TCS

d) Wipro

Ans:b

 

35. India has successfully test fired ................. missile at Chandipur.

a) Nag

b) Akash

c) Astra

d) Vayu

Ans:b

 

36. .................... , the pioneer of Artificial Intelligence, died recently.

a) Abe Vigoda

b) Marvin Minsky

c) Lidewij Welten

d) Chrisopher Rühr

Ans:b

 

37. Veteran Bollywood actress ................was honoured with the third Yash Chopra Memorial award.

a) Waheeda Rehman

b) Jaya Bachchan

c) Rekha

d) Saira Bano

Ans:c

 

38. Kerala dentist ...................... was honoured with Order of Australia.

a) Sajeev Kumar

b) Sajeev Koshy

c) Sajeev Kawan

d) Sajeev Keira

Ans:b

 

39. Hollywood actor .................... passed away recently.

a) Abe Vigoda

b) Marvin Minsky

c) Lidewij Welten

d) Chrisopher Rühr

Ans:a

 

40. President Rule was imposed in ......................

a) Arunachal Pradesh

b) Tamil Nadu

c) Kerala

d) Karnataka

Ans:a

25-27 January 2016 Current Affairs MCQ Quiz

1. ................................. has been re-elected as BJP president

a) Anant Kumar

b) M. Venkaiah Naidu

c)Rajnath Singh

d) Amit Shah

Ans:d

 

2. India's largest and tallest tricolour was hoisted at ..................

a) Ranchi

b) Udaipur

c) Jaipur

d) Jaisalmer

Ans:a

 

3. India’s digital payment startup company TranServ has launched country’s first Social Mobile Wallet named ...............

a) Adio

b) Edio

c) Idio

d)Udio

Ans:d

 

4. Mosquito-borne................virus has created panic over birth defects in Latin America.

a) Sinka

b) Dinka

c) Linka

d) Zinka

Ans:d

 

5. .................has topped in 2015 human development index in the South Asia Region.

a) Indonesia

b) Myanmar

c) Sri Lanka

d) Malaysia

Ans:c

 

6. Former CAG Vinod Rai will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:b

 

7. Reliance Industries founder late Dhirubhai Ambani will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:a

 

8. Bollywood actor Anupam Kher will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:b

 

9. Singer Udit Narayan will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:b

 

10. Sportspersons Sania Mirza will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:b

 

11. World Economic Forum meeting was held in ......................

a) Switzerland

b) Moldovan

c) Luxembourg

d) UK

Ans:a

 

12. Eminent ................... Mrinalini Sarabhai passed away recently.

a) Singer

b) Dancer

c) Painter

d) Actor

Ans:b

 

13. Indian Mi-25 helicopters will join ............... Air Force.

a) UAE

b) Iraq

c) Iran

d) Afghan

Ans:d

 

14. The Delhi Metro Rail Corporation has signed an interim consultancy agreement for light metro projects in ...................

a) Kerala

b) Maharashtra

c) Jammu and Kashmir

d) Gujarat

Ans:a

 

15. .................... has won 2014-2015 Syed Mushtaq Ali Trophy.

a) Uttar Pradesh

b) Maharashtra

c) Jammu and Kashmir

d) Gujarat

Ans:a

 

16. ................... has clinched the Malaysia Masters Grand Prix Gold title.

a) Sania Mirza

b) Kristy Gilmour

c) P.V. Sindhu

d) Saina Nehwal

Ans:c

 

17. Who among the following has won the first T20 Asia cup cricket for blind?

a) India

b) Pakistan

c) Sri Lanka

d) Malaysia

Ans:a

 

18. Malayalam actor ................... passed away recently.

a) K P A C Lalitha

b) Kalpana

c) Kaviyoor Ponnamma

d) Raghubar Das

Ans:b

 

19. ................. film director Ettore Scola died recently.

a) Spanish

b) Italian

c) German

d) Dutch

Ans:b

 

20. ......................'s Umaid Bhawan Palace has been named the world's best hotel of 2016.

a) Jodhpur

b) Udaipur

c) Jaipur

d) Jaisalmer

Ans:a

 

21. Actor Rajnikanth will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:a

 

22. Sportspersons Saina Nehwal will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:b

 

23. Spiritual Guru Sri Sri Ravi Shankar will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:a

 

24. Media baron Ramoji Rao will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:a

 

25. How many people have been awarded with Padma Vibhushan this year?

a) Four

b) Five

c) Six

d) Seven

Ans:b

 

26. The 19th National Conference on e-Governance was held in ................

a) Mumbai

b) Indore

c) Nagpur

d) Kolkata

Ans:c

 

27. ..................... parliament has appointed Pavel Filip as Prime Minister.

a) Switzerland

b) Moldovan

c) Luxembourg

d) UK

Ans:b

 

28. ........................ has taken charge as Executive Director of Greenpeace India.

a) Atulesh Jindal

b) A K Jain

c) Ravi Chellam

d) Samit Aich

Ans:c

 

29. Nai Manzil Scheme was launched in .............................

a) Uttar Pradesh

b) Maharashtra

c) Jammu and Kashmir

d) Gujarat

Ans:c

 

30. IRS officer ............................ has been appointed as Chairman of Central Board of Direct Taxes.

a) Atulesh Jindal

b) A K Jain

c) Ravi Chellam

d) Samit Aich

Ans:a

22-24 January Current Affairs mcq Quiz

1. India slips to ........ rank in global talent competitiveness.

a) 69

b) 79

c)89

d) 99

Ans:c

 

2. Union Cabinet has approved MoU between India & ............... on cooperation in governance reforms.

a) UK

b) US

c) Denmark

d) Singapore

Ans:a

 

3. Union Government has sanctioned ................... crore rupees for infrastructure projects in Tamilnadu.

a) 13000

b) 23000

c) 33000

d) 43000

Ans:c

 

4. Amitabh Bachchan and Priyanka Chopra has replaced ........................ as 'Incredible India' brand ambassadors

a) Aamir Khan

b) Salman Khan

c) Shahrukh Khan

d) Imran Khan

Ans:a

 

5. RBI asks banks to stop Rs ...............notes without security thread.

a) 10

b) 50

c) 100

d) 1,000

Ans:d

 

6. World’s oldest man Yasutaro Koide died at 112 in ...............

a) China

b) Thailand

c) Japan

d) South Korea

Ans:c

 

7. The Eagles' guitarist passed away recently. Name him.

a) Guenter Butschek

b) Glenn Frey

c) Stephen Hendry

d) Alexandra Palace

Ans:b

 

8. Who has been appointed as CEO and MD of Tata Motors?

a) Guenter Butschek

b) Glenn Frey

c) Stephen Hendry

d) Alexandra Palace

Ans:a

 

9. Ronnie O'Sullivan has defeated ......................... to win sixth Snooker Masters title.

a) Ralf Speth

b) Barry Hawkins

c) Alexandra Palace

d) Stephen Hendry

Ans:b

 

10. Delhi Acers has defeated ....................... Rockets to clinch Premier Badminton League title.

a) Mumbai

b) Chhattisgarh

c) Maharashtra

d) Kolkata

Ans:a

 

11. ....................... was successfully launched IRNSS-1E satellite.

a) PSLV-C30

b) PSLV-C31

c)PSLV-C32

d) PSLV-C33

Ans:b

 

12. ...............................Government has reconstituted the Commission for Backward Classes.

a) Maharashtra

b) Andhra Pradesh

c) Karnataka

d) Tamil Nadu

Ans:b

 

13. Veteran journalist ......................... passed away recently.

a) Aroon Tikekar

b) Subroto Bagchi

c) Krishnakumar Natarajan

d) Rostow Ravanan

Ans:a

 

14. .................... Government has signed a MoU with Tata Trust for for skill training of youth.

a) Maharashtra

b) Andhra Pradesh

c) Karnataka

d) Tamil Nadu

Ans:a

 

15. ....................... has been elected President of the Institute of Company Secretaries of India for 2016.

a) Aroon Tikekar

b) Subroto Bagchi

c) Krishnakumar Natarajan

d) Mamta Binani

Ans:d

 

16. Oscar for Indian-origin actor and producer ..................... in technical category.

a) Raj Thakkar

b) Rahul Thakkar

c) Ramesh Thakkar

d) Raman Thakkar

Ans:b

 

17. PM Narendra Modi has released book titled "The Z Factor" written by ...................

a) Navin Rai

b) Subhash Chandra

c) Akshay Thakkar

d) Manan Thakral

Ans:b

 

18. CCEA has approved setting up of over ................. MW of Grid-connected Solar PV Power Projects.

a) 2000

b) 3000

c) 4000

d) 5000

Ans:d

 

19. ISRO and .................. Institute has signed MoU on cooperation in space exploration.

a) Switzerland

b) Kuwait

c) Luxembourg

d) UK

Ans:b

 

20. India's fighter aircraft light combat aircraft , .................., will take part in the three-day Bahrain International Airshow.

a) Tejas

b) Nag

c) Astra

d) Agni

Ans:a

 

21. Draft report of Justice ..................... Committee will simplify Income-tax Act, 1961 released

a) A V Easwar

b) C V Easwar

c) SV Easwar

d) R V Easwar

Ans:d

 

22. .................... lyricist and film-maker Lakshman Rao Mohite alias Geethapriya died recently.

a) Kannada

b) Telugu

c) Malyalam

d) Tamil

Ans:a

 

23. World Bank will fund .................... million US dollar for reconstructing Indira Gandhi Zoological Park.

a) 10

b) 20

c) 30

d) 40

Ans:b

 

24. The 40th edition of the International ..................... Book Fair was held recently.

a) Mumbai

b) Chhattisgarh

c) Maharashtra

d) Kolkata

Ans:d

 

25. HaloSource Inc. appoints ...................... as its India head.

a) Tamal Khan

b) Tamal Chatterji

c) Tamal Chaudhuri

d) Tamal Ghosh

Ans:c

 

26. Indian driver ..................... has won Lady Wigram Trophy motor race

a) Jehan Daruvala

b) Subroto Bagchi

c) Krishnakumar Natarajan

d) Rostow Ravanan

Ans:a

 

27. Mindtree has appointed ........................ as the CEO and managing director, and as the executive chairman of the company.

a) E.K. Harikumar

b) Subroto Bagchi

c) Krishnakumar Natarajan

d) Rostow Ravanan

Ans:d

 

28. Exim Bank of India and the Government of .................. have entered into a MoU for promotion of exports from the state.

a) Maharashtra

b) Andhra Pradesh

c) Karnataka

d) Tamil Nadu

Ans:b

 

29. .............................will soon invest in Gold Monetisation Scheme.

a) Somnath Temple

b) Shirdi Temple

c) Balaji Temple

d) Vaishno Devi

Ans:a

 

30. ..................... President has declared economic emergency.

a) Chinese

b) German

c) Spanish

d) French

Ans:d

19-21 January 2016 Current Affairs MCQ Quiz

1. Jan Dhan accounts deposits has crossed Rs. ...................... crore.

a) 10,000

b) 20,000

c)30,000

d) 40,000

Ans:c

 

2. ................ and Railtel launches free public Wi-Fi service at Mumbai Central Station.

a) Google

b) Yahoo

c) MSN

d) Times

Ans:a

 

3. Former Deputy Speaker of ...................... Assembly Nirmala Gajwani died recently.

a) Uttarakhand

b) Chattisgarh

c) MP

d) Gujarat

Ans:d

 

4. .................. and DoT has signed MoU to develop National Action Plan for Skill Development in Telecom Sector.

a) NTPC

b) MSDE

c) BHEL

d) BSNL

Ans:b

 

5. Harry Potter actor ....................... passed away recently.

a) Alan Border

b) Alan Rickman

c) Alan Sukova

d) Alan Rele

Ans:b

 

6. ................... has elected Tsai Ing-wen as first female President.

a) South Korea

b) Taiwan

c) China

d) Japan

Ans:b

 

7. NASA has launched ...................... Rocket with Jason-3 Ocean-monitoring satellite.

a) SpaceX Falcon 6

b) SpaceX Falcon 7

c) SpaceX Falcon 8

d) SpaceX Falcon 9

Ans:d

 

8. Former .................. Governor Ventrapragada Rama Rao passed away recently.

a) Sikkim

b) Andhra Pradesh

c) Telangana

d) Odisha

Ans:a

 

9. State Bank of ....................... has launched online platform for Kerala State Electricity Board bill payments for remittance of electricity charges.

a) Travancore

b) Mysore

c) Hyderabad

d) Madras

Ans:a

 

10. Bollywood actor .......................... died recently.

a) Rajesh Vivek Upadhyay

b) Rajesh Vivek Patel

c) Rajesh Vivek Shukla

d) Rajesh Vivek Misra

Ans:a

 

11. Chinese President ................ has launched Asian Infrastructure Investment Bank.

a) Li Jinping

b) Xi Jinping

c) Ji Jinping

d) Yi Jinping

Ans:b

 

12. ........................ has tied-up with Mahindra for KUV100 online bookings.

a) Snapdeal

b) Myntra

c) Flipkart

d) Amazon

Ans:c

 

13. Delhi-based writer ...................... has won the Lorenzo Natali Media Prize for work on Khap panchayats.

a) Anil Anand

b) Anand Goteti

c) Anil Goteti

d) Ankita Anand

Ans:d

 

14. ....................... has been selected for Prof MV Pylee Award for the Distinguished Academician of India.

a) Illumina

b) Bill James

c) Jeff Bezos

d) Dr Jancy James

Ans:d

 

15. ....................... has become India's first fully organic state.

a) Sikkim

b) Kerala

c) Andhra Pradesh

d) Karnataka

Ans:a

 

16. Madhya Pradesh government has signed four MoUs with .....................

a) China

b) Japan

c) Singapore

d) Russia

Ans:c

 

17. First 'Mahila Squad' has been commissioned for high-altitute posts of India-.....................border.

a) China

b) Japan

c) Singapore

d) Russia

Ans:a

 

18. World No.1 tennis player..................... has been inducted into International Tennis Hall of Fame recently.

a) Marat Safin

b) Helena Sukova

c) Justine Henin

d) Martina Hingis

Ans:a

 

19. Sania Mirza and Martina Hingis has clinched Sydney International title by defeating whom among the following?

a) Caroline Garcia and Marat Safin

b) Marat Safin and Kristina Mladenovic

c) Caroline Garcia and Helena Sukova

d) Caroline Garcia and Kristina Mladenovic

Ans:d

 

20. Who among the following has been appointed as new chairman of Assocham Karnataka?

a) S Shivakumar

b) S Babu

c) R Shivakumar

d) R Babu

Ans:c

 

21. DRDO has successfully test-fired anti-tank missile Nag in ................

a) Rajasthan

b) Gujrat

c)Jharkhand

d) Madhya Pradesh

Ans:a

 

22. ‘Sahayog – Kaijin 2016’: India and ..................... joint Coast Guard exercise has begun.

a) South Korea

b) Taiwan

c) China

d) Japan

Ans:d

 

23. India’s Grid-linked solar generation capacity has crossed ............ MW mark.

a) 3,000

b) 4000

c) 5,000

d) 6000

Ans:c

 

24. Union Government has signed a loan agreement with World Bank for Neeranchal National Watershed Project in ..............

a) Rajasthan

b) Gujrat

c)Jharkhand

d) New Delhi

Ans:d

 

25. India's ........................... has been elected to Board of Directors of AIIB.

a) S. Adikesavan

b) Yaduvendra Mathur

c) Dinesh Sharma

d) Shamsher Singh Rawat

Ans:c

 

26. .............. has launched a dedicated branch for start-ups in Bengaluru.

a) UCO Bank

b) Bank of Baroda

c) Bank of India

d) State Bank of India

Ans:d

 

27. Who among the following was honoured with Neerja Bhanot Award?

a) Subhashini Vasanth

b) Binny Bansal

c) Mukesh Bansal

d) Ravi Garikipati

Ans:a

 

28. Former Indian cricketr................... has launched two safety and awareness initiatives by the Mumbai Railway Police.

a) Virendra Sehwag

b) Rahul Dravid

c) Sachin Tendulkar

d) Saurav Ganguly

Ans:c

 

29. UNICEF has presented .................... with Danny Kaye Humanitarian Leadership Award

a) David Beckham

b) Tiger Woods

c) Pele

d) Lionel Messi

Ans:a

 

30. Who among the following has become the ‘most generous graduate’ of Yale School of Management?

a) Indra Nooyi

b) Chanda Kochar

c) Arundhati Bhattacharya

d) Priya Panchal

Ans:a

16-18 January 2016 Current Affairs MCQ Quiz

1. The book titled "MARU BHARAT SARU BHARAT" authored by Jain ........................ released recently.

a) Santish Acharya

b) Acharya Maharaj

c) Ganesh Acharya

d) Mahavir Verma

Ans:b

 

2. ....................... has been elected as UNICEF’s executive board member for 2016-2018.

a) Bhutan

b) Sri Lanka

c) Myanmar

d) Nepal

Ans:d

 

3. The 11th World Hindi Day was celebrated on ........ January.

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans:a

 

4. ....................... was named as the Banker magazine's Global and Asia-Pacific Central Bank Governor of the Year 2015.

a) Urjit Patel

b) Raghuram Rajan

c) Subir Gokarn

d) Subir Sen

Ans:b

 

5. India and ................. military exercise Shakti-2016 started.

a) Germany

b) Spain

c) France

d) China

Ans:c

 

6. Rashtriya Ispat Nigam Limited has inked MoU with ....................... Government for investment of Rs 38500 crore.

a) Telangana

b) Kerala

c) Andhra Pradesh

d) Karnataka

Ans:c

 

7. Who among the following has been appointed as the new Airbus Group’s vice president.

a) Amar Saraf

b) Abhay Saraf

c) Ashish Saraf

d) Akshay Saraf

Ans:c

 

8. Indian cricketer ......................... has been named ‘BCCI Women Cricketer of the Year’.

a) Mithali Raj

b) Jhulan Goswami

c) Ekta Bisht

d) Soniya Dabir

Ans:a

 

9. ...................was made honorary life member of Kolkata’s soccer outfit Mohammedan Sporting.

a) Salman Khan

b) Akshay Kumar

c) Shahrukh Khan

d) Amitabh Bachchan

Ans:d

 

10. The 20th National Youth Festival was inaugurated in .................

a) Indore

b) Jabalpur

c) Naya Raipur

d) Bhopal

Ans:c

 

11. The .................. soldiers to march down Rajpath on Republic Day 2016 along with Indian troops.

a) German

b) Spanish

c)French

d) Chinese

Ans:c

 

12. Prime Minister Narendra Modi will be the chief guest at sustainable agriculture meet in ....................

a) Gangtok

b) Agartala

c) Aizol

d) Imphal

Ans:a

 

13. Who among the following has been appointed as the new COO of Wipro.

a) Balkrishna Garg

b) Abidali Neemuchawala

c) G K Prasanna

d) Bhanumurthy B M

Ans:d

 

14. The Asian Development Bank will fund $..............-m corridor between Visakhapatnam-Chennai.

a) 640

b) 740

c) 840

d) 940

Ans:c

 

15. The Confederate of Indian Industry Partnership Summit 2016 was concluded in ...........................

a) Vishakhapatnam

b) Agartala

c) Aizol

d) Imphal

Ans:a

 

16. Who among the following has been appointed as new Registrar General and Census Commissioner?

a) C Chandramouli

b) Ashok Chawla

c) Subir Sen

d) Sailesh

Ans: ?

 

17. Who among the following has been appointed as new CEO of NITI Aayog?

a) Sindhushree Khullar

b) Ashok Chawla

c) Subir Sen

d) Amitabh Kant

Ans:d

18. Who among the following has been appointed as new Chairman of Competition Commission of India?

a) Devender Kumar Sikri

b) Ashok Chawla

c) Subir Sen

d) Amitabh Kant

Ans:a

 

19. Indigenously Built ASW Corvette INS Kadmatt has been commissioned in .......................

a) Kolkata

b) Visakhapatnam

c) Pune

d) Kochi

Ans:b

 

20. Who among the following has won Hilton Asian Tour Golfer of the Month?

a) Subir Sen

b) Phachara Khongwatmai

c) Miguel Tabuena

d) Himmat Rai

Ans:c

 

21. Who among the following has launched startup GRAIL to develop blood-based cancer tests?

a) Illumina

b) Bill Gates

c) Jeff Bezos

d) All of the above

Ans:d

 

22. Who among the following has been appointed as CEO of Flipkart?

a) Sachin Bansal

b) Binny Bansal

c) Mukesh Bansal

d) Ravi Garikipati

Ans:b

 

23. ............. Folk Dance finds place in Guinness Book of World Records.

a) Kerala

b) Bangal

c) Kullu

d) Manali

Ans:c

 

24. ................. has been declared the first state of the country to attain 'Total Primary Education'.

a) Telangana

b) Kerala

c) Andhra Pradesh

d) Karnataka

Ans:b

 

25. Telangana became the first State in India to introduce compulsory gender education compulsory at graduate level.

a) Telangana

b) Kerala

c) Andhra Pradesh

d) Karnataka

Ans:a

 

26. ....................... will launch new smartphone under Google’s Project Tango.

a) Micromax

b) Lenovo

c) Sony Ericsson

d) Nokia

Ans:b

 

27. The conference of QCG on Afghan Peace & Reconciliation was held in ......................

a) Taliban

b) Pakistan

c) Afghanistan

d) Iran

Ans:b

 

28. Anil Ambani-led Reliance Group signed MoU will set up naval facility in ................

a) Vishakhapatnam

b) Agartala

c) Aizol

d) Imphal

Ans:a

 

29. Veteran hindi poet ..................... wasconferred with 2015 Harikrishna Devsare Baalsahitya Award

a) Balkrishna Garg

b) Acharya Maharaj

c) Ganesh Acharya

d) Mahavir Verma

Ans:a

 

30. Barcelona superstar Lionel Messi wins Ballon d'Or award for world's best player for ...................

a) Third

b) Fourth

c) Fifth

d) Sixth

Ans:c

13-15 January Current Affairs MCQ Quiz

1. Human Resource Minister inaugurated the ....... edition of the New Delhi World Book Fair.

a) 41

b) 42

c) 43

d) 44

Ans:c

 

2. PM Narendra Modi has inaugurated Indian Science Congress in ....................

a) Mysuru

b) Bangalore

c) Hyderabad

d) Chennai

Ans:a

 

3. Who among the following has taken helm as UN High Commissioner for Refugees?

a) Filippo Grandi

b) António Guterres

c) Jack Butland

d) Wayne Rooney

Ans:a

 

4. ..................... has won 26th Lal Bahadur Shastri Hockey tournament.

a) SAIL

b) ONGC

c) NTPC

d) BHEL

Ans:b

 

5. The..............annual Golden Globe award was announced in California.

a) 71

b) 72

c) 73

d) 74

Ans:c

 

6. Who among the following has won best actor Golden Globe award?

a) Leonardo Di Caprio

b) Tom Hanks

c) Gerard Butler

d) Brat Pitt

Ans:a

 

7. Who among the following has won the best actress Golden Globe award?

a) Kate Winslet

b) Jennifer Lawrence

c) Julia Roberts

d) Brie Larson

Ans:d

 

8. Who among the following has won best director Golden Globe award?

a) Steven Speilbarg

b) James Camroon

c) Alejandro Inarritu

d) Klin Eastwood

Ans:c

 

9. Which among the following has won best Motion Picture – drama Golden Globe award?

a) The Martian

b) The Revenant

c) The Pianist

d) The Road

Ans:b

 

10. President of India Pranab Mukherjee has inaugurated the 88th Annual Conference of Nikhil Bharat Banga Sahitya Sammelan in ................

a) MP

b) UP

c) Jharkhand

d) West Bengal

Ans:d

 

11. As many as ........ Indian-origin people has been invluded in Forbes 2016 Under 30 list.

a) 45

b) 46

c)47

d) 48

Ans:a

 

12. ......................... Parliament began a process to formulate a new constitution with Prime Minister to set up Constitutional Assembly of all members for the purpose.

a) Sri Lanka

b) Bhutan

c) Singapore

d) Myanmar

Ans:a

 

13. ......................... has secured investments commitments to the tune of at least Rs. 250,104 crore.

a) Gujarat

b) MP

c) West Bengal

d) Andhra Pradesh

Ans:c

 

14. ...................... has come under governor’s rule .

a) Gujarat

b) Jammu and Kashmir

c) West Bengal

d) Andhra Pradesh

Ans:b

 

15. ............... has been re-appointed as RBI Deputy Governor for three years.

a) Ravindra Kalia

b) Urjit Patel

c) Hemant Kumar

d) Saagar Govil

Ans:b

 

16. The ......... Pravasi Bharatiya Diwas was held in New Delhi.

a) 13

b) 14

c) 15

d) 16

Ans:b

 

17. Noted Hindi writer ..................... passed away recently.

a) Harish Trivedi

b) Raghuveer Chaudhary

c) Chandrakant Patil

d) Ravindra Kalia

Ans:d

 

18. ................... has aunched Immediate Payment Service.

a) IDBI Bank

b) UCO Bank

c) Andhra Bank

d) Allahabad Bank

Ans:c

 

19. .......................... has been named 2015 England Player of the Year.

a) Filippo Grandi

b) António Guterres

c) Jack Butland

d) Wayne Rooney

Ans:d

 

20. Who among the following has set a world record to win gold at Swedish Grand Prix?

a) Nishant Rao

b) Akshay Kothari

c) Apurvi Chandela

d) Sarosh Homi Kapadia

Ans:c

 

21. The Sania Mirza and Martina Hingis has won their first title of the new year while beating ............................ at the Brisbane International.

a) Sara Errani and Roberta Vinci

b) Angelique Kerber and Andrea Petkovic

c) Roberta Vinci and Andrea Petkovic

d) Sara Errani and Angelique Kerber

Ans:b

 

22. Who among the following has won third consecutive Chennai Open title?

a) Borna Coric

b) Stanislas Wawrinka

c) David Robert Jones

d) Duncan Jones

Ans:b

 

23. The first female Formula One driver died recently. Name her

a) Sara Errani

b) Maria Teresa de Filippis

c) Roberta Vinci

d) Andrea Petkovic

Ans:b

 

24. British singer Singer ...................... died recently.

a) David Bowie

b) Duncan Jones

c) Alexandria “Lexi” Zahra

d) David Robert Jones

Ans:a

 

25. ........................... is the new brand ambassador for Novo Nordisk's diabetes campaign.

a) Rahul Dravid

b) Anil Kumble

c) Sachin Tendulkar

d) VVS Laxman

Ans:c

 

26. The Union Cabinet has given approval for MoU that was signed with ...................... in the field of civil aviation.

a) Sri Lanka

b) Bhutan

c) Singapore

d) Myanmar

Ans:c

 

27. World's largest blue star sapphire has been discovered in .......................

a) Sri Lanka

b) Bhutan

c) Singapore

d) Myanmar

Ans:a

 

28. Union Government has launched Ganga Gram Yojana in ........................

a) Gujarat

b) MP

c) UP

d) Andhra Pradesh

Ans:c

 

29. ..................... 's "Go Set a Watchman" has topped 2015 US Bestseller List.

a) Jeff Kinney

b) Harper Lee

c) EL James

d) Wesley So

Ans:b

 

30. Who among the following has pulled out of U-19 World Cup in Bangladesh due to safety concerns?

a) England

b) Fiji

c) Australia

d) Ireland

Ans:c

Sunday, February 14, 2016

10-12 January 2016 Current Affairs MCQ

1. Union government and the World Bank has signed a $........-million credit agreement.

a) 20

b) 30

c) 40

d) 50

Ans:d

 

2. ......................’s leading banks will soon open branches in India.

a) Iran

b) Iraq

c) Myanmar

d) Japan

Ans:a

 

3. Pakistan's Singer ....................... has got Indian Citizenship.

a) Ghulam Ali

b) Rahat Fateh Ali Khan

c) Adnan Sami

d) Atif Aslam

Ans:c

 

4. RBI asked the banks to open banks in villages with a population of more than .............

a) 3000

b) 4000

c) 5000

d) 6000

Ans:c

 

5. Who among the following has taken charge as the new CMD of defence PSU BEML Ltd?

a) T K Kurien

b) Abidali Neemuchwala

c) D.K.Hota

d) Dinesh Misra

Ans:c

 

6. .............. has completed acquisition of Alca-Lucent for 15.6 billion euro.

a) Sony

b) Motorola

c) Nokia

d) Samsung

Ans:c

 

7. Who among the following has been elected as Chairman of General Motors Board of Directors?

a) Kate Atkinson

b) Marc Wilmots

c) Josep Maria Bartomeu

d) Mary Barra

Ans:d

 

8. ......................... has won 2015 Costa Novel Prize for "A God in Ruins".

a) Kate Atkinson

b) Marc Wilmots

c) Josep Maria Bartomeu

d) Mary Barra

Ans:a

 

9. Toilets has been made mandatory to contest Panchayat polls in .................

a) Gujarat

b) MP

c) UP

d) Bihar

Ans:d

 

10. India-.....................bus service has been resumed after 27 years.

a) Sri Lanka

b) Bhutan

c) Nepal

d) Myanmar

Ans:c

 

11. An Indian-origin cancer research expert ................................... has received Knighthood from Queen Elizabeth II.

a) Harpal Singh Kumar

b) Kala Patel

c) Daljit Lally

d) Ritesh Agarwal

Ans:a

 

12. Indian cricketer ......................... has been named ‘BCCI Cricketer of the Year’. while Mithali Raj was picked for the M.A. Chidambaram Trophy for the best women’s cricketer.

a) R Ashwin

b) Suresh Raina

c) Virat Kohli

d) Rohit Sharma

Ans:c

 

13. Who among the following has won............................. has won the Qatar Masters Open chess tournament.

a) Magnus Carlsen

b) Yu Yangyi

c) Vladimir Kramnik

d) Wesley So

Ans:a

 

14. Former Indian player and Bengal captain ........................ announced his retirement from cricket.

a) Harpal Singh Kumar

b) Kala Patel

c) Surya Shekhar Ganguly

d) Laxmi Ratan Shukla

Ans:d

 

15. Vocalist ............................... has been conferred 2015 Sangita Kalanidhi award.

a) Harish Trivedi

b) Raghuveer Chaudhary

c) Sanjay Subrahmanyam

d) Surya Shekhar Ganguly

Ans:c

 

16. Who among the following has taken charge as Vice Chairman of Wipro ?

a) T K Kurien

b) Abidali Neemuchwala

c) D.K.Hota

d) Dinesh Misra

Ans:a

 

17. Paytm has acquired Shifu for $.......... million that will enable the digital payments company to enrich customer experience

a) 7

b) 8

c) 9

d) 10

Ans:b

 

18. Who among the following has taken charge as CMD of Bharat Heavy Electricals Limited?

a) Dinesh Misra

b) Subir Sen

c) Chandrakant Patil

d) Atul Sobti

Ans:d

 

19. Arunima Sinha has scaled Mount Aconcagua in ...................

a) Argentina

b) Afghanistan

c) Myanmar

d) Japan

Ans:a

 

20. Which among the following has won the 2015 the South Asian Football Federation Cup championships?

a) India

b) Afghanistan

c) Myanmar

d) Japan

Ans:a

 

21. Film-maker ........................ will head panel on Censor Board revamp.

a) Rakeysh Omprakash Mehra

b) Bhawana Somaaya

c)Shyam Benegal

d) Piyush Pandey

Ans:c

 

22. ....................... has acquired online real estate portal Commonfloor.com

a) OLX

b) Quikr

c) Housing.Com

d) Magic Bricks

Ans:b

 

23. Former Chief Justice of India ........................ died recently.

a) Nishant Rao

b) Akshay Kothari

c) Sarosh Homi Kapadia

d) Piyush Pandey

Ans:c

 

24. LinkedIn has named .................. as India Country Manager.

a) Nishant Rao

b) Akshay Kothari

c) Sarosh Homi Kapadia

d) Piyush Pandey

Ans:b

 

25. The Supreme Court has directed ......................... government to make ........................ State Cooperative Tribunal functional.

a) Gujarat

b) MP

c) UP

d) Andhra Pradesh

Ans:a

 

26. Government has constituted ................... Committee to study wage structure of Gramin Dak Sevaks.

a) Kamlesh Chandra

b) Raghuveer Chaudhary

c) Sanjay Subrahmanyam

d) Surya Shekhar Ganguly

Ans:a

 

27. Union Government has allowed traditional bull-taming sports Jallikattu in ...................

a) Tamil Nadu

b) MP

c) Telangana

d) Andhra Pradesh

Ans:a

 

28. Who among the following has taken over as CMD of Ranchi-based Central Mine Planning & Design Institute Ltd.

a) Harpal Singh Kumar

b) Kala Patel

c) Surya Shekhar Ganguly

d) Shekhar Saran

Ans:d

 

29. .................... states have agreed to implement direct benefit of transfer in kerosene in 26 dSIxistricts.

a) Six

b) Seven

c) Eight

d) Nine

Ans:c

 

30. Which among the following has become first state to accept e-motor insurance policies?

a) Gujarat

b) MP

c) Telangana

d) Andhra Pradesh

Ans:c