Tuesday, June 2, 2015

1-3 February 2015 Current Affairs Quiz

1.  Who was the guest of India during its 66th Republic Day on 26 January?
a) Rambaran Yadav
b) Yingluck Shinwatra
c) Barack Obama
d) Sheikh Hasina
Ans: - C

2. Who among the following took charge as Foreign Secretary?
a) J Ravikant
b)  M Ravishankar
c) S Jaishankar
d) Sujatha Singh
Ans: - C

3. The ICC has ended ban over Pakistan fast bowler.................. for involvement in spot-fixing.
a) Injamam Ul Haq
b) Mohammad Amir
c) Mohammad Asif
d) Salman Butt
Ans: - B

4.  India successfully test-fired it’s indigenously developed surface-to-surface nuclear capable ballistic missile..............
a) Agni 5
b) Brahmos
c) Tejas
d) Sukhoi
Ans: - A
               
5. The Central government has raised Rs 22,600 crore from the sale of its 10 per cent shareholding in
a) CIL
b) SAIL
c) NTPC
d) BHEL
Ans: - A

6.  Who among the following has been appointed as Chief Justice of Sri Lanka?
a) Maithripala Sirisena
b) Shirani Bandaranayake
c) Kanagasabapathy Sripavan 
d) Suppiah Sharvananda
Ans: - C

7.  Kalyan Singh has been sworn in as Governor of which state?
a) Himachal Pradesh
b) Uttarakhand
c) Uttar Pradesh
d) Rajsthan
Ans: - A

8. Who among the following grabbed his fifth Australian Open?
a) Novak Djokovic
b) Andy Murray
c) Roy Emerson
d) Roger Federer
Ans: - A

9.  India has signed an agreement on transfer of sentenced persons with which country?
a) Russia
b) China
c) Hong Kong
d) Brazil
Ans: - C

10. National Martyrs’ Day was observed nationwide on..................to mark the 67th death anniversary of the Father of Nation Mahatma Gandhi.
a) 28 January
b) 29 January
c) 30 January
d) 31 January
Ans: - C

11. IIT.........................has launched Mass Open Online Courses.
a) Kharagpur
b) Bombay
c) Delhi
d) BHU
Ans: - B

12. Who among the following Nobel Prize winner physicist died recently?
a) Charles Townes
b) Aleksandr M. Prokhorov
c) Nicolai G. Basov
d) Nicolai Prokhorov
Ans: - A

13. Which country has topped Credit Suisse Emerging Consumer Scorecard 2015?
a) India
b) Russia
c) China
d) US
Ans: - A

14. Who among the following has been appointed as the Director General of ITBP?
a) M V K Prasad
b) Krishna Chaudhary
c) Subhas Goswami
d) Prakash Mishra
Ans: - B

15. Who among the following grabbed Australian Open finals with her 19th Grand Slam title?
a) Serena Williams
b) Venus Williams
c) Serena Williams
d) Steffi Graf
Ans: - A

16. Which among the following bank has teamed up with Reliance Industries Limited for payments bank?
a) SBI
b) PNB
c) BOB
d) UCO
Ans: - A

17. Which Indian novelist was named among the finalists for prestigious National Book Critics Circle Awards?
a) Arundhati Roy
b) Vikram Chandra
c) Khushwant Singh
d) Shobha Dey
Ans: - B

18.  The five-day conference on wildlife poaching started in which country?
a) Sri Lanka
b) Nepal
c) Bhutan
d) India
Ans: - B

19. Who among the following has been appointed Private Secretary to Minister of State for Home Affairs?
a) Haribhai Parathibhai Chaudhary
b) Jaipal Singh
c) Vikrant Verma
d) Snehsheel Kumar
Ans: - B

20. Which country overtook China as the world’s biggest gold consumer?
a) India
b) Russia
c) US
d) UK
Ans: - A

21. Who among the following has been appointed as additional charge of Department of Defence Research and Development?
a) Vikas Jhaa
b) Avinash Chander
c) Reena Ray
d) RK Mathur
Ans: - D

22. Who among the following West Indies player.................announced his retirement from Test cricket?
a) Vivian Richards
b) Dwayne Bravo
c) John O'Keefe
d) Michael Phelps
Ans: - B

23. 18th National Conference on e-Governance was held in which state?
a) Kerala
b) Maharashtra
c) Gujarat
d) Sikkim
Ans: - C

24. Central Government has released commemorative....................with Swachh Bharat Mission as theme.
a) Movie
b) Book
c) Coin
d) Postage stamp
Ans: - D

25. The 17th edition of Bharat Rang Mahotsav commenced in which city?
a) Delhi
b) Mumbai
c) Chennai
d) Kolkata
Ans: - A

26. Eicher Motors has appointed whom among the following as President of Royal Enfield?
a) Ayonika Paul
b) Vikram Chandra
c) Siddhartha Lal
d) Rudratej Singh
Ans: - D

27. Soon Anti-Retroviral Therapy Treatment for................infection will be linked to Aadhaar.
a) HIV
b) Cancer
c) TB
d) Polio
Ans: - A

28. Who among the following has been appointed as Chairman of Sangeet Natak Akademi?
a) Shekhar Sen
b) Leela Samson
c) Leena Samson
d) Vijay Chatterjee
Ans: - A

29. Which among the following film won best film award in 60th Filmfare awards?
a) Highway
b) City Lights
c) Haider
d) Queen
Ans: - D

30. Weightlifter.....................of Arunachal Pradesh created national record by lifting 238 kilograms under the 56 kilograms category in 10th Youth National Weightlifting Championship.
a) Yukar Tachack
b) Dampi Umpai
c) Jimjang Deru
d) None of These
Ans: - C


Also Read : 

28--31 January 2015 Current Affairs Quiz


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment