Monday, June 1, 2015

1-3 January 2015 Current Affairs Quiz

1.  Recently India has lost how many............ wild tigers in 2014
a) 46
b) 56
c) 66
d) 76
Ans: - C

2. Which company has invested $24.8 million to speed up launch of internet-connected eyewear Google Glass?
a) Intel Corporation
b) Vuzix Corporation
c) Ericcson Corporation
d) Essar Group Corporation
Ans: - A

3.  Shiva Keshavan grabbed................at the Asian Luge Championships.
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of these
Ans: - B

4. Director of the Indian Institute of Technology –Delhi was in news over his resignation. Name him.
a) Raghunath K. Shevgaonkar
b) Vijay P Bhatkar
c) Raghunath Bhatkar
d) Vijay Shevgaonkar
Ans: - A

5.  Recently Union External Affairs Minister Sushma Swaraj had visited which country in December end?
a) South Korea
b) North Korea
c) South Africa
d) Malaysia
Ans: - A

6. What was the highlight of the India-Republic of Korea Joint Commission Meeting held in Seoul?
a) Development of bilateral relations
b) Trade deficit
c) The possibility of co-production of liquefied natural gas
d) All of the above
Ans: - D

7.  Who among the following has become the fastest player to reach 12,000 test runs?
a) Virat Kohli
b) MS Dhoni
c) Suresh Raina
d) Kumar Sangakkara
Ans: - D

8. The Government of..................is organising..............Global Business Summit.
a) Jharkhand
b) West Bengal
c) Gujarat
d) Bihar
Ans: - B

9. Which country has secured its seat at the United Nations Security Council?
a) Chad
b) Lithuania
c) Chile
d) Nigeria
Ans: - C

10.  As per Dubai customs trade data, India has become the second largest foreign trading partner of Dubai after which country?
a) US
b) UK
c) China
d) Russia
Ans: - C

11. In 60 years, first municipal elections were held in which country?
a) Bangladesh
b) Myanmar
c) Bhutan
d) Nepal
Ans: - B

12. The former England opening batsman has died recently. Name him.
a) Fabiola Gianotti
b) Bayern Munich
c) Geoff Pullar
d) Joko Jokowi Widodo
Ans: - C

13.  Who among the following eminent educationist and former Vice Chancellor of the Aligarh Muslim University died?
a) Hamid Ansari
b) Saiyid Ansari
c) Saiyid Hamid
d) Hakeem Abdul Hameed
Ans: - C

14. Who among the following has taken charge as new Chairman and Managing Director of public sector Indian Overseas Bank?
a) R. Koteeswaran
b) P Sathasivam
c) V. Wanchoo
d) M Narendra
Ans: - A

15. Famous Malayalam film director died in Kozhikode. Name him.
a) Orma Mathram
b) V Purushothaman
c) Rudraiya Mathram
d) Madhu Kaithapram
Ans: - D

16. Recently a famous American jazz clarinettist died due to brief illness. Name him.
a) Joko Jokowi Widodo
b) Buddy DeFranco
c) Fabiola Gianotti
d) Valentina Quaranta
Ans: - B

17. Kerala Sangeetha Nataka Akademi would be conducting the ................edition of the International Theatre Festival of Kerala from January 27 in Thrissur.
a) Fourth
b) Fifth
c) Sixth
d) Seventh
Ans: - C

18. Who among the following was appointed as new General Manager of South Western Railway?
a) Chunkath. Saxena
b) Sandeep Saxena
c) Pradeep Kumar Saxena
d) Praveen Kumar
Ans: - C

19.  Recently governor of Uttarakhand was transferred to appoint as Governor of Mizoram. Name him.
a) Dr Krishan Kant Paul
b) Keshari Nath Tripathi
c) V. Wanchoo
d) Aziz Qureshi
Ans: - D

20. Who among the following photojournalist died whose lenses chronicled Indo-US relations from Washington DC?
a) Rajan Devadas
b) Arvind Subramanian
c) Kaushik Basu
d) Rajiv Mehrishi
Ans: - A

21. Pradeep Kumar Saxena was appointed as new General Manager of .............. Western Railway.
a) East
b) West
c) North
d) South
Ans: - D

22. Which major e-commerce retail website has launched the online pre-owned vehicles category to its offering?
a) Flipkart
b) Snapdeal
c) Rediff
d) Junglee
Ans: - D

23. Which among the following technology giant has sued an Indian company C-Cubed Solution for fraud?
a) Microsoft
b) Infosys
c) TCS
d) Apple
Ans: - A

24. Mitsui OSK Lines of Japan signed a long-term agreement with which Indian company for liquefied ethane transportation from North America to India?
a) Tata Industries
b) Reliance Industries
c) Hindustan Petroleum
d) Indian Oil Limited
Ans: - B

25. Which bank has launched 'digital village' project in Gujarat?
a) ICICI Bank
b) HDFC Bank
c) Yes Bank
d) Axis Bank
Ans: - A

26. Who among the following was appointed as Secretary to the Department of School Education and Literacy?
a) R Bhattacharya
b) Vrinda Sarup
c) R Sarup
d) Vrinda Bhattacharya
Ans: - B

27. Recently an academy award winner Hollywood actress died in London. Name her.
a) Katharine Hepburn
b) Jason Robards
c) Luise Rainer
d) Spencer Tracy
Ans: - C

28. Recently governor of Meghalaya was transferred to appoint as Governor of Uttarakhand. Name him.
a) Dr Krishan Kant Paul
b) P Sathasivam
c) V. Wanchoo
d) V Purushothaman
Ans: - A

29. Soon a smart "world-class" city including flats and electric buses for senior citizens will be started in 2015 in which city of India?
a) Mumbai
b) Delhi
c) Pune
d) Chennai
Ans: - B

30. Which country has recently entered into recession with economic growth shrinking in first three quarters of 2014?
a) Venezuela
b) Spain
c) New Zealand
d) Malaysia
Ans: - A


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment