Tuesday, June 2, 2015

1 -3 March 2015 Current Affairs Quiz

1.  Under union budget 2015 highlights, net impact of tax proposal is Rs..................
a) 13,068 crore
b) 14,068 crore
c) 15,068 crore
d) 16,068 crore
Ans: - C

2. Under union budget 2015 highlights, limit will be Rs.......................
a) 10,000
b) 20,000
c) 30,000
d) 40,000
Ans: - C

3.  Under union budget 2015 highlights, .........% cess on services for Swachch Bharat.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Ans: - B

4.  When is 25th Foundation Day of (NASSCOM) National Association of Software and Services Companies?
a) 27 Feb
b) 28 Feb
c) 1 March
d) 2 March
Ans: - C
               
5. Who among the following has been elected president of the BCCI?
a) Jagmohan Dalmiya
b) N. Srinivasan
c) Anurag Thakur
d) Sanjay Patel
Ans: - A

6.  Who among the following has been appointed as Judicial Commissioner to Supreme Court Bench of Singapore?
a) Kannan Ramesh
b) Kannan Suresh
c) Kannan Mahesh
d) Kannan Paresh
Ans: - A

7.  Who among the following actress has grabbed the BAFTA award as the best actress?
a) Laura Poitras
b) Patricia Arquette
c) Milena Canonero
d) Julianne Moore
Ans: - D

8. Who among the following actor has grabbed the BAFTA award as the best actor?
a) Tom Cross
b) Laura Poitras
c) Alexandre Desplat
d) Eddie Redmayne
Ans: - D

9.  Who among the following has won best director award in BAFTA?
a) Still Alice
b) Boyhood
c) The Theory of Everything
d) The Grand Budapest Hotel
Ans: - B

10. Under union budget 2015 highlights, individual taxpayer can get benefits up to Rs........................
a) 3,44,200
b) 4,44,200
c) 5,44,200
d) 6,44,200
Ans: - B

11. Under union budget 2015 highlights, Rs..................contribution  has been included in new pension scheme
a) 20,000
b) 30,000
c) 40,000
d) 50,000
Ans: - D

12. Under union budget 2015 highlights, additional deduction of Rs.................. has been made for differently able.
a) 15,000
b) 25,000
c) 35,000
d) 45,000
Ans: - B

13. Recently External Affairs Minister Sushma Swaraj visited Sri Lanka. Name the Prime Minister of Srilanka.
a) Mangala Samaraweera
b) Ranil Wickremesinghe
c) Maithripala Sirisena
d) Namgyel Wangchuck
Ans: - B

14. The flood affected people of Jammu and Kashmir will get financial assistance of worth Rs...................from the PM National Relief Fund
a) 226.83 crore
b) 326.83 crore
c) 426.83 crore
d) 526.83 crore
Ans: - C

15. The Reserve Bank of India has cut down repo rate by.....basis points to 7.5 %.
a) 15
b) 20
c) 25
d) 30
Ans: - C

16. Which among the following film has won best animated film award in BAFTA?
a) Still Alice
b) Boogaloo and Graham
c) The Lego
d) Birdman
Ans: - C

17. Biju Janata Dal Vice-President passed away recently. Name him.
a) Radhakrishna Vikhe Patil
b) Kalindi Charan Behera
c) Haribhau Bagde
d) Dhanjay Munde
Ans: - B

18. WHich athlete will be retiring after 2017 World Championships in London?
a) Usain Bolt
b) John O'Keefe
c) May-Britt Moser
d) Michael Phelps
Ans: - A

19. Under union budget 2015 highlights, service tax rate has been increased to........... %
a) 11
b) 12
c) 13
d) 14
Ans: - D

20. Under union budget 2015 highlights, ...............% deduction for contribution has been made to Swachch Bharat and Clean Ganga schemes.
a) 50
b) 70
c) 80
d) 100
Ans: - D

21. Under union budget 2015 highlights, increase in limit of deduction of health insurance premium has been raised from Rs. 15,000 to Rs...............
a) 18,000
b) 20,000
c) 22,000
d) 25,000
Ans: - D

22. Who among the following has been selected for the prestigious Fulbright-Nehru Distinguished Chair?
a) Rahul Jindal
b) Abhay Jindal
c) Ravi Jindal
d) Ramesh Jindal
Ans: - A

23. President Pranab Mukherjee has given assent to..................... Animal Preservation Amendment Bill, 1995.
a) West Bengal
b) Maharashtra
c) Assam
d) Gujarat
Ans: - B

24. Which bollywood actress was awarded by National Institute of Gender Justice for representing the cause of women?
a) Kangna Ranaut
b) Priyanka Chopra
c) Rani Mukerji
d) Preity Zinta
Ans: - C

25. Who among the following became first Indian cricketer to score century against Pakistan in World Cup?
a) Virat Kohli
b) Suresh Raina
c) MS Dhoni
d) Shikhar Dhawan
Ans: - A

26. The 35 National Games concluded in which city?
a) Kochi
b) Thiruvananthapuram
c) Bangalore
d) Chennai
Ans: - B

27. Recently Dunya Maumoon visited India. He is Foreign Minister of Which country?
a) South Korea
b) Malaysia
c) Maldives
d) Myanmar
Ans: - C

28. Under union budget 2015 highlights, transport allowance exemption will be increased to Rs................. per month
a) 1000
b) 1,200
c) 1,400
d) 1,600
Ans: - D

29. Recently the world’s largest and tallest Indian flag was unfurled in which city?
a) Ghaziabad
b) Faridabad
c) Noida
d) Gurgaon
Ans: - B

30. Recently President of.................Tony Tan Keng Yam visited India.
a) Myanmar
b) Hong-Kong
c) Singapore
d) North Korea


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment