Saturday, June 13, 2015

1-3 May Current Affairs MCQ Quiz

1. Seychelles has become the..................Member of WTO.
a) 150
b) 151
c) 160
d) 161
Ans: – D
 
2. RBI imposed a fine of 1.5 crore rupees each on how many public sector Banks for violating KYC norms?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
Ans: – C
 
3. Who among the following has resigned as Chairman of Gateway Distriparks Limited?
a) Deenanath Upadhyay
b) Rati Verma
c) Gopinath Pillai
d) Prem Kishan Gupta
Ans: – C
 
4. Which bank has tied up with Life Insurance Corporation?
a) Canara Bank
b) Axis Bank
c) UCO Bank
d) SBI
Ans: – A
 
5. As per BARC India TV viewership rating, which channel was the leading Hindi general entertainment channel in the Hindi-speaking markets?
a) Star Plus
b) Zee Tv
c) Sony
d) Colours
Ans: – A
 
6. India will provide e-tourist visa to............more countries to enable the citizens of these nations easy entry to India.
a) 29
b) 30
c) 31
d) 32
Ans: – C
 
7. India and...........................has released Joint Statement to focus on the long term relationship between the two countries?
a) Germany
b) China
c) Iran
d) Afghanistan
Ans: – D
 
8. Who among the following was conferred with Sayyidina Imam Al Hassan Ibn Ali Peace Award?
a) Maulana Bakrududdin Khan
b) Maulana Wahiduddin Khan
c) Maulana Allaududdin Khan
d) Maulana Badaruddin Khan
Ans: – B
 
9. Who among the following was honoured with the RedInk Lifetime Achievement Award 2015?
a) Arnab Goswami
b) Barkha Dutt
c) Sreenivasan Jain
d) Prannoy Roy
Ans: – D
 
10. Union Cabinet has approved to develop 100 Smart Cities Mission with an outlay of ......................rupees.
a) 4800 crore
b) 40000 crore
c) 48000 crore
d) 480000 crore
Ans: – C
 
11. Singer.........................famous for song Louie Louie passed away recently.
a) Jodie Ely
b) Jack Ely
c) John Ely
d) Jacob Ely
Ans: – B
 
12. Who among the following has been appointed as Chairperson of Children's Film Society of India?
a) Mahesh Khanna
b) Mangesh Khanna
c) Mihir Khanna
d) Mukesh Khanna
Ans: – D
 
13. World Labours day was observed across the globe on....................
a) 29 April
b) 30 April
c) 1 May
d) 2 May
Ans: – C
 
14. Union Minister of Road Transport and Highways Nitin Gadkari dedicated...........major Highway projects in the North East
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
Ans: – B
 
15. Mobile food delivery app Foodpanda announced raising of funds................. by Goldman Sachs.
a) $100 million
b) $200 million
c) $300 million
d) $400 million
Ans: – A
 
16. Which Parliament has passed a law to compensate victims of Jewish centre attack?
a) Argentine
b) Russian
c) German
d) Dutch
Ans: – A
 
17. Former Gujarat assembly speaker passed away. Name him.
a) Barjorji Pestonwala
b) Barjorji Pardiwala
c) Peston Marzi
d) Dinanath Pardiwala
Ans: – B
 
18. Microsoft has named its next Web Browser as................
a) Blink
b) Crust
c) Brink
d) Edge
Ans: – D
 
19. Who among the following has been re-elected as President of Kazakhstan?
a) Nursultan A Nazarbayev
b) Turgun Syzdykov
c) Abelgazy Kusainov
d) Turgun Kusainov
Ans: – A
 
20. Novelist......................... has won 2015 Commonwealth Short Story Prize for Asia region?
a) Siddhartha Gigoo
b) Varun Gigoo
c) Rahul Gigoo
d) Gagan Gigoo
Ans: – A
 
21. Which among the following country has won World Team Chess Championship?
a) Ukraine
b) China
c) Russia
d) Armenia
Ans: – B
 
22. Which among the following city has more bookstores per capita than any other major city in the world?
a) Madrid
b) Moscow
c) Buenos Aires
d) Paris
Ans: – A
 
23. Which among the following will adopt a village in earthquake-hit Nepal?
a) CRPF
b) GRPF
c) Indian Railway
d) Indian Medial Association
Ans: – C
 
24. Tata Power and..............to supply mobile artillery system to the Indian Army.
a) Power Grid
b) IOC
c) NTPC
d) L&T
Ans: – D
 
25. Telecom operators have slashed roaming call rate by upto..........and SMS by upto 75%.
a) 10%
b) 20%
c) 30%
d) 40%
Ans: – D
 
26. Who among the following has been conferred with Japan's highest civilian award the Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star?
a) Amartya Sen
b) Pankaj Agrawal
c) CNR Rao
d) Mukesh Ambani
Ans: – C
 
27. A Book titled China – Confucius in the Shadows was written by whom among the following?
a) Poonam Surie
b) Prerna Surie
c) Punita Surie
d) Pooja Surie
Ans: – A
 
28. Which among the following country has won Women’s World Team Chess Championship?
a) Georgia
b) China
c) Russia
d) India
Ans: – A
 
29. U.S. Secretary of State John Kerry has arrived which country after years of tensions with the former government over human rights?
a) India
b) China
c) UK
d) Sri Lanka
Ans: – D
 
30. How many Indians will be conferred with 2015 Spring Imperial Decorations of Japan?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five
Ans: – C

List of banking abbreviations in pdf For SBI & IBPS exams (General Awareness )
16th IIFA Awards 2015
28-31 April 2015 Current Affairs Quiz
25-27 April 2015 Current Affairs Quiz
22-24 April 2015 Current Affairs Quiz

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment