Saturday, June 13, 2015

7-9 may 2015 Current Affairs MCQ Quiz

1. Prime Minister Narendra Modi has released a commemorative...............to mark the birth centenary of Swami Chinmayananda.
a) Book
b) Coin
c) Film
d) Stamp
Ans: - B

2. Gujarat High Court has ordered shutting down of..............sand mines in Gir Forest Sanctuary.
a) 47
b) 57
c) 67
d) 77
Ans: - C

3. Union Government and Asian Development Bank has signed loan agreement worth $........Million to boost water availability in Karnataka.
a) 11
b) 21
c) 31
d) 41
Ans: - C

4.Who among the following has become the  became the youngest lawmaker of Britain?
a) Mhairi Black
b) Shimmy George
c) Nancy Clooney
d)  Douglas Alexander
Ans: - A

5. Indian Prime Minister Narendra Modi will inaugurate first Gandhian studies centre in which country
a) China
b) Japan
c) Russia
d) Malaysia
Ans: - A

6.  Uttar Pradesh Indian Railway state girls team has snatched......... National Hockey Championship title?
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6
Ans: - C

7.  Russia has celebrated its victory day recently on....... May.
a) 6
b) 7
c) 8
d) 9
Ans: - D

8. Who among the following famous historian passed away recently?
a) Sharat Guha
b) Purunendu Guha
c) Amalendu Guha
d) Amarendra Guha
Ans: - C

9.  Who among the following was appointed as DG of Police Research & Development Bureau?
a) Navneet Rajan Wasan
b) Rajan Gupta
c) Sajjan Verma
d) Dibakar Ghosh
Ans: - A

10. The union cabinet has approved amendments to the Whistlebowers Protection Act.....................
a) 2010
b) 2011
c) 2012
d) 2013
Ans: - B

11. The Rajya Sabha has passed the bill to operationalise the Land Boundary Agreement with.........................
a) Bangladesh
b) Pakistan
c) China
d) Myanmar
Ans: - A

12. As per Forbes’s annual list, India is home to........of the world’s 2000 largest and most powerful public companies.
a) 56
b) 66
c) 76
d) 86
Ans: - A

13. The union government dhas announced 11 pacts to sign between India and.........................
a) Germany
b) France
c) Spain
d) Singapore
Ans: - A

14. The Union Cabinet has approved the...............Constitutional Amendment Bill on Land Boundary Agreement between India and Bangladesh.
 a) 116
b) 117
c) 118
d) 119
Ans: - D

15. Which bank has now facilitated instant transfer of money on various social media channels?
a) HDFC Bank
b) ICICI Bank
c) Axis Bank
d) Yes Bank
Ans: - C

16. Which country has successfully test-fired Submarine underwater Ballistic Missile?
a) North Korea
b) South Korea
c) Japan
d) Russia
Ans: - B

17. India signed 11 MoUs for Higher Academic Cooperation with which country?
a) US
b) France
c) Japan
d) Russia
Ans: - D

18.  The US moon rocket expert died recently. Name him.
a) John Holderer
b) Oscar Holderer
c) Fried Holderer
d) Nathan Holderer
Ans: - B

19. The Union Cabinet has given its nod for revising the existing double taxation avoidance agreement with....................
a) Japan
b) China
c) North Korea
d) South Korea
Ans: - D

20. Who among the following has won bronze in Women's Freestyle 58kg category in the Senior Asian Wrestling championship held in Doha?
a) Geeta Phogat
b) MC Mary Kom
c) Sangeeta Phogat
d) Reeta Phogat
Ans: - A

21.  New Naval base.........................was commissioned in Porbandar.
a) INS Vishakhapattnam
b) INS Sardar Patel
c) INS Kochchi
d) INS Goa
Ans: - B

22. I&B Minister Arun Jaitley has launched.................Mobile App.
a) DD News
b) Aaj Tak
c) Zee News
d) NDTV News
Ans: - A

23. Philippines and...............coast guards have held anti-piracy drills in Manila Bay .
a) China
b) Japan
c) Russia
d) Malaysia
Ans: - B

24. ......................magazine Charlie Hebdo was presented with Freedom of Expression Courage Award 2015.
a) German
b) French
c) Spanish
d) Dutch
Ans: - B

25. Who among the following has been Chinese diplomat who oversaw Hong Kong transition died recently?
a) Lu Ping
b) Xi Ping
c) Chi Ping
d) Lee Ping
Ans: - A

26. Who among the following has  resigned as the CEO of Housing.com?
a) Rahul Yadav
b) Raj Yadav
c) Ranjan Yadav
d) Rakesh Yadav
Ans: - A

27. Which country has signed 7.02 billion$ agreement with Qatar to supply 24 Rafale fighter jet?
a) US
b) France
c) UK
d) Malaysia
Ans: - B

28. Who among the following has won 'Sportsperson of the Year' Award at Times of India Sports Awards?
a) Sushil kumar
b) Carl Lewis
c) Vineet Jain
d) Jitu Rai
Ans: - D

29. Which among the following has acquired startup firm Native5 Software Solutions Pvt Ltd
a) Homeshop 18
b) Jabong
c) Snapdeal
d) Myntra
Ans: - D

30. Who among the following Oscar-winning author has passed away?
a) John Nash
b) Sheffield Cooper
c) Ruskin Bond
d) Michael Blake
Ans: - D


Also read :

4-6 May 2015 Current Affairs MCQ Quiz


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment