Thursday, June 4, 2015

10 - 12 April 2015 Current Affairs Quiz

1. Recently a bill banning cow slaughter which was pending for the past several years has received the President’s assent. The bill is banned in which state?
a) Haryana
b) Chhatisgarh
c)Maharashtra
d) Delhi
Ans: - C

2. Who among the following has been given additional charge of Managing Director and CEO of Bank of Baroda?
a) Ranjan Dhawan
b) Ranjit Dhawan
c) Ranjay Dhawan
d) Vijay Dhawan
Ans: - A

3.  Which among the following has lost the number one spot to Apple in the
global smartphone market in the fourth quarter of 2014?
a) Microsoft
b) Samsung
c) Motorola
d) Micromax
Ans: - B

4.  India has signed an agreement on transfer of sentenced persons with .................. which allows Indian convicts in...............to complete their remaining sentence in India and vice versa.
a) Qatar
b) Iran
c)Afghansitan
d) Malaysia
Ans: - A

5. Who among the following has grabbed ITF Futures tournament title?
a) Saina Nehwal
b) Sania Mirza
c) Yuki Bhambri
d) Anjali Sharma
Ans: - C

6.  President Pranab Mukherjee has inaugurated ‘Songs and Dances of the North East’ cultural festival  in which city?
a) Chandigarh
b) Chennai
c) New Delhi
d) Mumbai
Ans: - C

7.  Reserve Bank of India has agreed for a USD...............currency swap agreement with the Sri Lankan central bank to help its currency stable?
a) 1.5 billion
b) 2.5 billion
c) 3.5 billion
d) 4.5 billion
Ans: - A

8. The retail inflation drops to three month low of...........% in March.
a) 5.17
b) 5.27
c) 5.37
d) 5.47
Ans: - A

9. FDI has entered into services sector rose by  about........% to $2.64 billion in April-January last fiscal yeae.
a) 44
b) 45
c) 46
d) 47
Ans: - D

10. Which among the following has surpassed Mukesh Ambani as the
world’s richest Indian?
a) Anil Ambani
b) Ratan Tata
c) Dilip Shanghvi
d) Aziz Premji
Ans: - C

11. Which state government has officially scrapped the 5% reservation for Muslims in educational institutions?
a) Haryana
b) Chhatisgarh
c) Maharashtra
d) Uttar Pradesh
Ans: - C

12.  Export-Import Bank of India is planning to raise about Rs................. crore during 2015-16.
a) 10,000
b) 11,000
c) 12,000
d) 13,000
Ans: - D

13.  Which company has signed a MoU with AREVA of France for co-operation to maximise localisation of the EPR nuclear power plant?
a) NTPC
b) CIL
c) Infosys
d) Larsen & Toubro
Ans: - D

14. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the world’s largest industrial fair industrial fair in which country?
a) Russia
b) Germany
c) China
d) Japan
Ans: - B

15. Who among the following has grabbed Chinese Grand Prix of Formula One?
a) Sebastien Vettel
b) Michael Shoomarkar
c) Nico Rosberg
d) Lewis Hamilton
Ans: - D

16. As per World Bank, India’s GDP growth rate to reach........by 2017.
a) 6%
b) 7%
c) 8%
d) 9%
Ans: - C

17. The popular ‘Vividh Bharati’ services of All India Radio will now be available in and around................on mobile handsets.
a)  Delhi
b) Mumbai
c) Hyderabad
d) Uttar Pradesh
Ans: - A

18.  Which online e-commerce retail website pullerd out of Airtel Zero preferential access platform?
a) Flipkart           
b) Snapdeal
c) Amazon
d) Yepme
Ans: - A

19. Who among the following novelist has won the Folio Prize 2015?
a) Akhil Sharma
b) Vikram Seth
c) Arundhati Roy
d) Jhumpa Lahiri
Ans: - A

20. Which Internet company is shutting down its presence in China?
a) Google
b) Rediff
c) Yahoo
d) None of These
Ans: - C

21. Which famous author has joined the Swachh Bharat campaign recently?
a) Ruskin Bond
b) Vikram Seth
c) Arundhati Roy
d) Jhumpa Lahiri
Ans: - A

22. Who among the following has been appointed as CEO of Khadi and Village Industries Commission?
a) Arun Kumar Jha
b) Abhay Kumar Jha
c) Avinash Kumar Jha
d) Arnab Kumar Jha
Ans: - A

23. Who among the following has become the president of JK Organization?
a) Bharat Hari Singhania
b) Gaur Hari Singhania
c) Bhushan Hari Singhania
d) Naresh Hari Singhania
Ans: - A

24. National Safe Motherhood day was observed nationwide on which day?
a) 8 April
b) 9 April
c) 10 April
d) 11 April
Ans: - D

25. Who among the following has created history by becoming the first Indian female tennis player to achieve the world number one rank in doubles?
a) Ankita Bhambri
b) Sania Mirza
c) Yuki Bhambri
d) Prerna Bhambri
Ans: - B

26.  Recently a German Nobel laureate has died. Name him.
a) Guenter Grass
b) Guenter Brass
c) Guenter Frass
d) Guenter Krass
Ans: - A

27. Which state government has launched industrial tourism to showcase development?
a)  Maharashtra
b) Gujarat
c) Punjab                            
d) Chhatisgarh
Ans: - B

28. National Payments Corporation of India successfully linked.......crore bank accounts with Aadhaar number.
a) 10
b) 15
c) 20
d) 25
Ans: - B

29. Which edition of UN World Conference on Disaster Risk Reduction was held in Japan?
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Fifth
Ans: - B

30. Which bank has cut home loan rate by another 10 bps for new new home loans buyers?
a) Bank of Baroda
b) State Bank of India
c) Punjab National Bank
d) Union Bank of India
Ans: - B


Also Read :

7-9 April 2015 Current Affairs Quiz


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment