Tuesday, June 2, 2015

10-12 February 2015 Current Affairs Quiz

1.  Recently Peter Gomes died. Who was he?
a) Footballer
b) Hockey Player
c) Actor
d) Singer
Ans: - A

2. Which among the following country has become the first team in handball history to win five World Championships?
a) France
b) Russia
c) China
d) Japan
Ans: - A

3.  Which among the following country has overtaken the US as the top investment destination for the first time since 2003?
a) Japan
b) China
c) Russia
d) Australia
Ans: - B

4.   Recently Krishna Murari Kishan died. Who was he?
a) Photo journalist
b) Lyricist
c) Anchor
d) Radio Jockey
Ans: - A

5. Which among the following company has signed a $20 million deal with Germany-based KION Group?
a) Tata Communications
b) Reliance Power
c) Reliance Capital
d) Reliance Communication
Ans: - A

6.  Who among the following has been appointed as Director General of Council of Scientific & Industrial Research?
a) M.P.Garg
b) M.K.Garg
c) M.L.Garg
d) M.O.Garg
Ans: - D

7.  CarDekho.com, has got first-of-its kind partnership in the Indian automobile sector by............................ 
a) Narayanmurti Fund
b) Ratan Tata Fund
c) Ambani Fund
d) Goenka Fund
Ans: - B
8. Which among the following city is among “100 resilient cities”?
a) Bengaluru
b) Surat
c) Chennai
d) All of the above
Ans: - D

9.  Who among the following has been appointed by Vodafone India as Chief Operating Officer?
a) Naveen Chopra
b) Praveen Chopra
c) Lavleen Chopra
d) Raman Chopra
Ans: - A

10. Which among the following state will provide free education to SC, ST and girl students till Post Graduation level in the state?
a) Uttar Pradesh
b) Jharkhand
c) Bihar
d) Madhya Pradesh
Ans: - C

11.  Which among the following army shooter has won gold in recently held National Games?
a) Gurpreet Singh
b) Pemba Tamang
c) Samresh Jung
d) Vijay Kumar
Ans: - D

12.  Who among the following has been removed from the post of home secretary?
a) Matang Sinh
b) Anil Goswami
c) L C Goyal
d) Paresh Narang
Ans: - B

13. Who among the following has been appointed as member of US Advisory Committee for Trade Policy?
a) Vishesh Rai
b) Rakesh Kumar
c) Ajaypal Singh Banga
d) Sourav Pal
Ans: - C

14.  Who among the following singer has won “Record of the Year” Grammy award 2015?
a) Pharrell Williams
b) Miranda Lambert
c) Jack White
d) Sam Smith
Ans: - D

15.  Which among the following song has won “Song of the Year” Grammy award 2015?
a) Stay with Me
b) Drunk in Love
c) Happy
d) Say Something
Ans: - A

16.  Recently President of Singapore visited India. Name him.
a) Kathleen Stephens
b) Tony Tan Keng
c) Joko Widodo
d) Epeli Nailatikau
Ans: - B

17. Who among the following singer has won “Best New Artist” award in Grammy award 2015?
a) Pharrell Williams
b) Miranda Lambert
c) Jack White
d) Sam Smith
Ans: - D

18.  Which among the following album has won “Album of the Year” Grammy award 2015?
a) Stay with Me
b) Drunk in Love
c) Morning Phase
d) Say Something
Ans: - C

19. HDFC Bank raised close to Rs...............crore in the largest share sale.
a) 10,000
b) 20,000
c) 30,000
d) 40,000
Ans: - A

20. Which among the following will be the first city to be taken up for development as a ‘smart city’ by Cisco Systems?
a) Ajmer
b) Varanasi
c) Vadodara
d) Visakhapatnam
Ans: - D

21. The Reserve Bank of India has doubled the foreign exchange remittances under the Liberalised Remittance Scheme to $................... per person per year.
a) 2, 00,000
b) 2, 50,000
c) 3, 00,000
d) 3, 50,000
Ans: - B

22. Which among the following group has signed a deal to buy a 25% stake in Indian mobile payments and e-commerce platform Paytm ?
a) Kalibaba Group Holding Ltd
b) Jalibaba Group Holding Ltd
c) Alibaba Group Holding Ltd
d) Alikaka Group Holding Ltd
Ans: - C

23. Which edition of Delhi Sustainable Development Summit was held recently?
a) 12
b) 13
c) 14
d) 15
Ans: - D

24. Which among the following bank has come up with a new mobile application Maha Mobile app for its customers?
a) State Bank of India
b) Bank of Baroda
c) Bank of Maharashtra
d) Punjab National Bank
Ans: - C

25. National Games mascot..................which is a Great Hornbill, has immortalised itself by finding a mention in the Limca Book of Records.
a) Ammu
b) Jiva
c) Veera
d) Peno
Ans: - A

26. Which among the following country has recently offered its expert and technological team to India to clean up Ganga River?
a) Japan
b)Israel
c) Russia
d) China
Ans: - B          

27. National Bank for Agriculture and Rural Development has announced Rs .................crore for agriculture in Rajasthan for fiscal year 2015-16.
a)  1,14,927
b) 2,14,927
c) 3,14,927
d) 4,14,927
Ans: - A

28. RBI has released Rs................. crore to fund Finance Year 2016 growth.
a) 40,000
b) 41,000
c) 42,000
d) 43,000
Ans: - C

29. Which among the following country has reached U.S. Chamber of Commerce’s Global Intellectual Property Centre index?
a) India
b) Thailand,
c) Vietnam,
d) Indonesia
Ans: - A

30. Which among the following bank has launched ‘Pockets’, India’s first digital bank on a mobile phone?
a) ICICI Bank
b) HDFC Bank
c) Yes Bank
d) Axis Bank
Ans: - A


Also read : 

7-9 February 2015 Current Affairs Quiz


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment