Tuesday, June 2, 2015

13-15 February 2015 Current Affairs Quiz

1.  Which edition of the ICC World Cup started in Melbourne, Australia?
a) 10
b) 11
c) 12
d) 13
Ans: - B

2. Which among the following state government has launched Crime and Criminal Tracking Network System Project?
a) Himachal Pradesh
b) Uttarakhand
c) Uttar Pradesh
d) Rajsthan
Ans: - A

3.  Which among the following company was merged with Aditya Birla Chemicals?
a) Vimal Industries Limited
b) Raymonds Industries Limited
c) Grasim Industries Limited
d) Graviera Industries Limited
Ans: - C

4.  Which country topped in World Press Freedom Index 2015?
a) Finland
b) Norway
c) Denmark
d) Netherlands
Ans: - A
               
5. Who among the following has won National Science Foundation CAREER award?
a) Rahul Jindal
b) Gurpreet Singh
c) HL Trivedi
d) Kewal K Sharma
Ans: - B

6.  Who among the following has been sworn in as Delhi’s Chief Minister?
a) Satyendar Jain
b) Sandeep Kumar
c) Arvind Kejriwal
d) Manish Sisodia
Ans: - C

7.  How many firms are committed to generate 266 GW renewable energy in five years under RE-Invest programme by government of India?
a) 193
b) 293
c) 393
d) 493
Ans: - B

8. Which edition of the Indian Premier League will start soon?
a) 7
b) 8
c) 9
d) 10
Ans: - B          

9.  AAP will launch ‘Jai Kisan Abhiyan’ in which state of India?
a) Punjab
b) Haryana
c) Maharashtra
d) Goa
Ans: - B

10.  Which among the following company became the first company with worth over $700 billion in global corporate history?
a) Samsung
b) Microsoft
c) Apple Inc
d) Exxon Mobil
Ans: - C

11. Which among the following IPL team will be owned by one lakh shareholders?       
a) Kolkata Knight Riders
b) Kings Eleven Punjab
c) Chennai Super Kings
d) Mumbai Indians
Ans: - C

12  Who among the following has been confirmed as new US defence secretary by the Senate?
a) George Carter
b) Prince Carter
c) John Carter
d) Ashton Carter
Ans: - D

13.  Indian navy successfully test-fired its supersonic cruise missile....................with a strike range of about 290km from INS Kolkata.
a) Paras
b) Tejas
c) Agni
d) BrahMos
Ans: - D

14. Which country has smashed Sri Lanka in the world cup opener?
a) New Zealand
b) West Indies
c) South Africa
d) Australia
Ans: - A

15. Who among the following footballer has won India Football Federation’s 2014 Player of the Year award?
a) Peter Thangaraj
b) Sailendra Nath Manna
c) Sunil Chhetri
d) Gostha Pal
Ans: - C

16. Around...............toilets has been constructed under Swachh Bharat Abhiyaan.
a) 5.1 lakh
b) 6.1 lakh
c) 7.1 lakh
d) 8.1 lakh
Ans: - C

17. Which company will invest USD 10 billion for building renewable projects?
a) CIL
b) SAIL
c) NTPC
d) BHEL
Ans: - C

18.  Who among the following Indian-origin scientist Professor has ..................... received CAREER Award by the National Science Foundation of the United States?
a) Shashi Shankar
b) Tapan Misra
c) Rashad Hussain
d) Srikanth Jagabathula
Ans: - D

19. Which among the following state has observed fourth river festival?
a) Rajasthan
b) Bihar
c) Uttar Pradesh
d) Madhya Pradesh
Ans: - D

20. What was India’s rank in World Press Freedom Index 2015?
a) 136
b) 137
c) 138
d) 139
Ans: - A

21. The Chief Information Commissioner of Odisha..................has resigned from his position.
a) Tarun Kanti Mishra
b) D.N. Padhee
c) Raman Bajpayee
d) Vijay Misra
Ans: - A

22. Recently Sri Lankan President arrived in New Delhi to attend joint press conference. Name him.
a) Ranasinghe Premadasa
b) Chandrika Kumaratunga
c) Mahinda Rajapaksa
d) Maithripala Sirisena
Ans: - D

23. Inflation has dropped to a five and a half year low of ..................in January after falling prices of manufactured and fuel items.
a) 0.39 %
b) -0.39 %
c) 1.39 %
d) -1.39 %
Ans: - B

24. The Enforcement Directorate has slapped Rs................ FEMA notice against BCCI and IPL for alleged contravention of forex laws.
a) 225 crore
b) 325 crore
c) 425 crore
d) 525 crore
Ans: - C

25. Yelahanka Air Force Station in the IT city hosts the...........edition of the five-day international edition of the aerospace and aviation exhibition.
a) 10
b) 11
c) 12
d) 13
Ans: - A

26. Which major e-commerce retail website will create exclusively “India’s first online luxury mall”?
a) Flipkart
b) Snapdeal
c) Rediff
d) Junglee
Ans: - B

27. Which country has proposed triangular partnership with India and Sri Lanka?
a) Myanmar
b) Japan
c) Bangladesh
d) China
Ans: - D

28. World Radio Day was observed worldwide on..................with the theme Youth and Radio.
a) 12 February
b) 13 February
c) 14 February
d) 15 February
Ans: - B

29. Which among the following has won a mine in Maharashtra?
a) AS Ispat
b) BS Ispat
c) DS Ispat
d) IS Ispat
Ans: - B

30. ............... news portal Mashable and India.com have partnered to launch Mashable India to generate original domestic content.
a) US
b) UK
c) Russia
d) Spain
Ans: - A


Also read : 

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment