Monday, June 1, 2015

13-15 January 2015 Current Affairs Quiz

1. Chat application............... has acquired US-based free voice-calling company Zip Phone to launch free voice calling.
a) WhatsApp
b) Hike
c) LINE
d) Viber
Ans: - B

2. US Secretary of State....................visited India to attend the Vibrant Gujarat Summit
a) John Kerry
b) John Nosh
c) John Berry
d) John Larry
Ans: - A

3.  Who among the following has been appointed as the Chief Executive Officer of NITI Aayog?
a) Bibek Debroy
b) Arvind Panagariya
c) Sindhushree Khullar
d) V K Saraswat
Ans: - C

4. Which edition of Indian Science Congress was held in Mumbai?
a) 100
b) 101
c) 102
d) 103
Ans: - C
               
5. Who among the following lost presidential election to opposition candidate Maithripala Sirisena?
a) Ranil Vickramaisnghe
b) Mahinda Rajapaksa
c) Maithripala Senaratne
d) Rajitha Sirisena
Ans: - B

6.  Which vaccine has been launched to counter the deadly bluetongue disease?
a) Suraksha Blu
b) Swasthya Blu
c) Raksha Blu
d) Swad Blu
Ans: - C

7.  Which edition of Golden Globe award was announced in California?
a) 70
b) 71
c) 72
d) 73
Ans: - C

8. Who among the following has won the best motion picture-drama award in Golden Globe award?
a) The Grand Budapest Hotel
b) Birdman
c) Boyhood
d) The Theory of Everything
Ans: - C

9.  Who among the following has grabbed the best actor award in a motion picture- Drama in Golden Globe award?
a) Eddie Redmayne
b) Michael Keaton
c) JK Simmons
d) Michael Simmons
Ans: - A

10. Who among the following has been appointed as the new DGP of Meghalaya?
a) Arvind Panagariya
b) V K Saraswat
c) P.J.P. Hanaman
d) Rajiv Mehta
Ans: - D

11. Who among the following has been elected as new President of Sri Lanka?
a) Rajitha Sirisena
b) Rajitha Senaratne
c) Maithripala Senaratne
d) Maithripala Sirisena
Ans: - D

12.  The United Nations will host new Libya peace talks which will be held in which place?
a) New York
b) Russia
c) Brazil
d) Geneva
Ans: - D

13. New airline “Vistara” flew its first flight which marked re-entry of............. into the Indian aviation.
a) Kingfisher
b) Tata
c) Hindustan Aeronautics
d) Godrej
Ans: - B

14. Which among the following is the leader of social media?
a) Twitt
b) Facebook
c) WhatsApp
d) Instagram
Ans: - B

15. Omnigrid Micropower Company inked pact with which company to develop 5,000 rural projects throughout India?
a) Adani Enterprises
b) NTPC
c) NHPC
d) SunEdison
Ans: - D

16. Who among the following has grabbed the best actress award in a motion picture- Drama in Golden Globe award?
a) Patricia Arquette
b) Julianne Moore
c) Richerie Linklater
d) Julianne Arquette
Ans: - B

17. Who among the following has grabbed the best animated film award in Golden Globe award?
a) Big Eyes
b) Whiplash
c) Still Alice
d) How To Train Your Dragon 2
Ans: - D

18.  Who among the following has grabbed the best motion picture-comedy or musical in Golden Globe award?
a) The Grand Budapest Hotel
b) Birdman
c) Boyhood
d) The Theory of Everything
Ans: - A

19. Central government has imposed Governor’s rule in which state after state Governor N.N. Vohra’s recommendations recently?
a) Jharkhand
b) Jammu and Kashmir
c) Delhi
d) Bihar
Ans: - B

20. A............rocket which aims for rocket landing at Sea was launched for NASA.
a) SpaceX
b) SpaceXI
c) SpaceXII
d) SpaceXIII
Ans: - A

21. Which company will invest Rs.1, 00,000 crore in Gujarat for its business including the Gujarat petrochemical complex?
a) Aditya Birla Group
b) Reliance Limited
c) Infosys group
d) Tata group
Ans: - B

22. Who among the following has notched his 83rd title Brisbane title?
a) David Ferrer
b) Rafael Nadal
c) Roger Federer
d) Milos Raonic
Ans: - C

23. European Central Bank signed a memorandum of understanding with which bank for cooperation in the field of central banking?
a) Bank of Baroda
b) Reserve Bank of India
c) State Bank of India
d) Central Bank of India
Ans: - B

24. Government will sell.......per cent stake in Coal India to raise Rs 24,000 crore.
a) 8
b) 9
c) 10
d) 11
Ans: - C

25. Who among the following has grabbed the best foreign language film in Golden Globe award?
a) The Fresh Prince of Bel-Air
b) Young Doctors in Love
c) Leviathan
d) Liar's Dice'
Ans: - C

26. Who among the following has grabbed the best screenplay in Golden Globe award?
a) The Grand Budapest Hotel
b) Birdman
c) Boyhood
d) The Theory of Everything
Ans: - B

27. Which among the following has tied up with Idea Cellular for paid apps and games?
a) TCS
b) Infosys
c) Microsoft
d) Apple
Ans: - C

28. World Bank has made forecast of ...........economic growth for India in 2015.
a) 4.4%
b) 5.4%
c) 6.4%
d) 7.4%
Ans: - C

29. As many as......gold medals were secured by Indian weightlifters in the Asian Youth, Junior Women and Junior Men Asian Weightlifting Championship.
a) 6
b) 7
c) 8
d) 9
Ans: - A

30. National Youth Day was observed nationwide on..................to mark the birth anniversary of Swami Vivekananda.
a) 11 January
b) 12 January
c) 13 January
d) 14 January
Ans: - B

sponsored links

Also Read : 

10-12 January 2015 Current Affairs Quiz



sponsored links

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment