Tuesday, June 2, 2015

13-15 March 2015 Current Affairs Quiz

1.  LIC will invest Rs .......... lakh crore in Indian Railways over next 5 years for development of various railway projects?
a) 1.5
b) 2.5
c) 3.5
d) 4.5
Ans: - A

2.Which bank has sold 4 % stake in the largest credit information company Cibil for an estimated Rs 72 crore?
a) Bank of Baroda
b) Punjab National Bank
c) State Bank of India
d) United Bank of India
Ans: - C

3. First Kisan Call Centre of North-East was opened in which among the following state?
a) Manipur
b) Tripura
c) Mizoram
d) Meghalaya
Ans: - B

4.  Which country's researchers have successfully transmitted electric power wirelessly using microwaves that brings solar power closer to reality?
a) Chinese
b) Japanese
c) Russian
d) German
Ans: - B

5. Which among the following compnay has got Rs. 20,495-crore tax notice by Income Tax Department?
a)  Coal India Limited
b) Cairn India
c) NTPC
d) HSBC
Ans: - A

6.  Which company has appointed Abid Neemuchwala as Chief Operating Officer ?
a) TCS
b) Infosys
c) Wipro
d)  Cognizant
Ans: - C

7.  Coal India Limited has got Rs..................crore tax notice by Income Tax Department.
a) 10,495
b) 20,495
c) 30,495
d) 40,495
Ans: - B

8. Which among the following country has won  the final of the Hero women’s Hockey World League Round 2?
a) India
b) Poland
c) China
d) Russia
Ans: - A

9.  Which among the following has won fourth Santosh Trophy title?
a) Mumbai
b) Punjab
c) Services
d) UP
Ans: - C

10. India will work with which country to avoid the double taxation avoidance convention?
a) Mauritius
b) Sri Lanka
c) Maldives
d) Indonesia
Ans: - A

11. Soon a new city will come up over 600 square km near Navi Mumbai airport. Name the city.
a) NAINA
b) RAINA
c) SONA
d) BASERA
Ans: - A

12. Who among the following has been appointed as the Chief Vigilance Officer in the Department of Telecommunications?
a) A Akhaya
b) H Akhaya
c) K Akhaya
d) M Akhaya
Ans: - D

13. Which state has clinched eighth Ranji Trophy title?
a) Tamil Nadu
b) Mumbai
c) Karnataka
d) Rajasthan
Ans: - C

14. Nasheed jailed, former President of which country was jailed for 13 years?
a) Mauritius
b) Maldives
c) UAE
d) Yemen
Ans: - B

15.  WHich university has retained top position in Times’ World Reputation Rankings 2015 by Times Higher Education?
a) Harvard University
b) University of Cambridge
c) University of Oxford
d) Michigan University
Ans: - A

16. WHich compnay has acquired stake in logistics firm GoJavas?
a) Snapdeal
b) Flipkart
c) Junglee
d) Nyka
Ans: - A

17. Who among the following has won Swiss Grand Prix GOLD championship?
a) Lin Dan
b) K. Srikanth
c) Parupalli Kashyap
d) Xei Shinru
Ans: - B

18.  Which state has has launched scheme to promote double cropping?
a)  Arunachal Pradesh
b) Mizoram
c) Sikkim
d) Assam
Ans: - D

19. Retirement fund body EPFO's trustees has decided to raise the age limit from 58 to ....... years for vesting of pension.
a) 60
b) 62
c) 63
d) 65
Ans: - A

20. The Andhra Pradesh Budget for 2015-16 has set aside Rs .............. for the new capital project.
a) 1,168
b) 2,168
c) 3,168
d) 4,168
Ans: - C

21. India  has signed four bilateral pacts on visa, customs, youth development and building Rabindranath Tagore memorial  with which country?
a) China
b) Sri Lanka
c) Japan
d) Malaysia
Ans: - B

22. As per Finance minister Arun Jaitley,India's GDP growth will be.......% this year.
a) 4.5
b) 5.5
c) 6.5
d) 7.5
Ans: - D

23. The government has cut down import tariff value on gold to $........ per 10 grams and silver to $........ per kg following weak global price trends?
a) 175, 212
b) 275, 312
c) 375, 512
d) 475, 412
Ans: - C

24. NASA has launched how many identical spacecraft on a billion-dollar mission to study the explosive give-and-take of the Earth and sun’s magnetic fields?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five
Ans: - C

25. Which among the following has supported the tight monetary stance of RBI which says that 5% inflation was high?
a) IFCI
b) IMF
c) World Bank
d) UNESCO
Ans: - B

26. Which company has acquired "The Find" company with a search engine that indexes products across thousands of e-commerce sites?
a) Facebook
b) Twitter
c) Whatsapp
d) Instagram
Ans: - A

27. Karnataka has clinched which edition of Ranji Trophy title?
a) Sixth
b) Seventh
c) Eighth
d) Ninth
Ans: - C

28. Reserve Bank of India has agreed for a $1.5 billion currency swap deal with the central bank of which country to keep its currency stable?
a) China
b) Sri Lanka
c) Japan
d) Malaysia
Ans: - B
29.  Which country has successfully tested its first indigenously built all-weather armed drone named Burraq and a laser guided missile named Barq?
a) UAE
b) Afghanistan
c) Pakistan
d) Russia
Ans: - C

30. Wipro company has appointed whom among the following as Chief Operating Officer ?
a) Asad Neemuchwala
b) Ahmed Neemuchwala
c) Arshad Neemuchwala
d) Abid Neemuchwala
Ans: - D
Also read :

10-12 March 2015 Current Affairs Quiz

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment