Thursday, June 4, 2015

16-18 April 2015 Current Affairs Quiz

1.  Somali Militants have killed almost 150 students in which university?
a) Yemen
b) Kenya
c) Nigeria
d) Iran
Ans: - B

2. World Health Day was observed worldiwde on which day?
a) 7 April
b) 8 April
c) 9 April
d) 10 April
Ans: - A

3.  Who among the following has been appointed as the chairman of Indian Premier League governing council by the BCCI?
a) Lalit Modi
b) Rajeev Shukla
c) N Srinivasan
d) Anurag Thakur
Ans: - B

4.  Who among the following from Haryana has set National Youth record in hammer throw?
a) Ashish Jakhar
b) Sukhdev Singh
c) Vishesh Jakhar
d) Balvinder Singh
Ans: - A
               
5. Supreme Court has appointed whom among the following to head an investigating team to further probe the IPL season 6 spot-fixing and betting scandals?
a) T S Thakur
b) F M I Kalifulla
c) Vivek Priyadarshi
d) RM Lodha
Ans: - C

6. Which state government has approved release of Gharials in Sutlej and Beas rivers to promote eco-tourism?
a) West Bengal
b) Madhya Pradesh
c) Haryana
d) Punjab
Ans: - D

7.  PM Narendra Modi recently visited which country and generated business worth 1.6 billion dollars?
a) Singapore
b) Canada
c) Nepal
d) Bhutan
Ans: - B

8. Who among the following has been appointed as University Advisory Professor at ECNU?
a) Bobby Jindal
b) Vishwas Patil
c) Vishal Sikka
d) Rohan Bajaj
Ans: - C

9.  Who among the following has won Asian Business Leader of the year award?
a) Sakhuja brothers
b) Meet brothers
c) Ambani brothers
d) Hinduja brothers
Ans: - D

10. Who among the following has been appointed as new Indian Ambassador to France?
a) Amit Kumar
b) Sanjay Kumar
c) Mohan Kumar
d) Arun Kumar
Ans: - C

11. Which state government has set up task forces on agriculture development and poverty alleviation?
a) West Bengal
b) Tamilnadu
c) Delhi
d) Maharashtra
Ans: - D

12. Who among the following has become first woman bus driver to be inducted in Delhi Transport Corporation?
a) Vankadarath Saritha
b) Vankadarath Hema
c) Vankadarath Jaya
d) Vankadarath Sushma
Ans: - A

13. Who among the following was appointed as leader of opposition in Delhi Assembly?
a) Vijender Gupta
b) C.L. Gupta
c) Dr Harshvardhan
d) Anurag Thakur
Ans: - A

14. Who among the following was elected the fifth general secretary of the Communist Party of India (Marxist)?
a)  V.S. Achuthanandan
b) Budhhadeb Bhattacharya
c) Nirupam Sen
d) Sitaram Yechury
Ans: - D

15. Which bank in collaboration with Tech Mahindra has launched a payment service ‘Tap-n-Pay’ based on the near-field communications technology?
a) Kotak Mahindra Bank
b) Axis Bank
c) ICICI Bank
d) Yes Bank
Ans: - C

16. World Heritage Day was observed worldwide on...........April.
a) 15
b) 16
c) 17
d) 18
Ans: - D

17. World Hemophilia Day was observed worldwide on...........April.
a) 15
b) 16
c) 17
d) 18
Ans: - C

18. SEBI has barred..............................and 128 other entities from the securities market.
a) Mishka finance and Trading
b) Mishti finance and Trading
c) Mostri finance and Trading
d) Sharma finance and Trading
Ans: - A

19. Which company has signed MoU with Private Sector Dighi Port Limited for Rail Connectivity?
a) RVNL
b) BSNL
c) SAIL
d) NTPC
Ans: - A

20.  Which state government has inked Moll with IISL Company to replace streetlights in 13 municipalities with LED lights?
a) Kerala
b) Tamilnadu
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka
Ans: - C

21. The International Paralympic Committee has suspended the Paralympic Committee of.................for indefinite period.
a) Pakistan
b) India
c) Afghanistan
d) Malaysia
Ans: - B

22. The Indian Navy has launched.............................., the first of stealth destroyers under the P15-B project.
a) Vikramaditya
b) Visakhapatnam
c) Vayuputra
d) Vinashak
Ans: - B

23. BHEL has commissioned a 250-mw coal-based thermal power plant in which state?
a) West Bengal
b)  Gujarat
c) Delhi
d) Maharashtra
Ans: - B

24. Which state government has launched a major campaign "Subodham" to help people in the state overcome alcohol, drug and other substance abuse?
a) Kerala
b) Tamilnadu
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka
Ans: - A

25. Who among the following has been named 2015 Yale World Fellows in US?
a) Zeena Johar
b) Rahul Pandita
c) A & B
d) Only B
Ans: - C

26. ICICI Bank in collaboration with......................has launched a payment service ‘Tap-n-Pay’ based on the near-field communications technology.
a) Kotak Mahindra Bank
b) Axis Bank
c) Tech Mahindra
d) Yes Bank
Ans: - C

27. Which company has commissioned a 250-mw coal-based thermal power plant in which state?
a) BHEL
b) CIL
c) SAIL
d) NTPC
Ans: - A

28. Pakistan and.....................will soon hold first-ever joint military exercises as part of their enhanced defence cooperation.
a) Russia
b) US
c) UK
d) China
Ans: - A
29. Which Formula One world champion has grabbed the Bahrain Grand Prix for the second year in a row?
a) Sebastian Vettel
b) Michael Shoomarkar
c) Kimi Raikkonen
d) Lewis Hamilton
Ans: - D

30. Ashish Jakhar from....................has set National Youth record in hammer throw.
a) Delhi
b) Haryana
c) Gurgaon
d) Ghaziabad
Ans: - B


Also read : 

13-15 April 2015 Current Affairs Quiz


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment