Tuesday, June 2, 2015

16-18 February 2015 Current Affairs Quiz

1. Who among the following has been sworn in as the President of Croatia?
a) Marcin Matkowski
b) Kolinda Grabar-Kitarovic
c) Ekaterina Makarova
d) Květa Peschke
Ans: - B

2. Which among the following company has bagged Gare Palma coal mine in Chhattisgarh?
a) NTPC
b) SAIL
c) Hindalco
d) GAIL
Ans: - C

3.  Indian army successfully test-fired its nuclear-capable surface-to-surface missile....................with a strike range of about 350 km from Odisha coast.
a) Prithvi -I
b) Prithvi -II
c) Prithvi -III
d) Prithvi –IV
Ans: - B

4.  PDP and BJP have agreed to finalise deal on forming the government in which state of India?
a) Uttarakhand
b) Jammu and Kashmir
c) Bihar
d) Jharkhand
Ans: - B

5. Who among the following was arrested under anti-terrorism law in Male?
a)  Mohammed Waheed Deen
b) Mohammed Majeed Mahir
c) Abdulla Yameen
d) Mohamed Nasheed
Ans: - D

6.  As per World Bank Report, environmental loss in Sundarban are worth Rs. ..............Crore.
a) 1090
b) 1190
c) 1290
d) 1390
Ans: - C

7.  NTPC will invest USD....................for building renewable projects?
a) 10 billion
b) 20 billion
c) 30 billion
d) 40 billion
Ans: - A

8. Which among the following political party will launch ‘Jai Kisan Abhiyan’ in Haryana?
a) Congress
b) BJP
c) BSP
d) AAP
Ans: - D

9.  Recently salary in public sector banks has been increased on ......... % wage hike.
a) 5
b) 10
c) 15
d) 20
Ans: - C

10. Who among the following has been appointed as US Special Envoy and Coordinator?
a) Rashad Hussain
b) Ahmed Hussain
c) Fahad Hussain
d) Shoaib Hussain
Ans: - A

11. Which among the following company has tied-up with UNICEF to provide education content in 17 African countries?
a) Gujarat Optical Communication Ltd.
b) Tata Teleservices (Maharashtra) Ltd.
c) Bharti Airtel Ltd
d) Reliance Communications Ltd.
Ans: - C

12.  Which state has announced 35% reservation for women in non-gazetted government jobs?
a) Uttar Pradesh
b) Maharashtra
c) Madhya Pradesh
d) Bihar
Ans: - D

13. Prime Minister Narendra Modi has flagged off .......................-Koderma DMU train after inaugurating......................town railway station.
a) Dhanbad
b) Hazaribagh
c) Ghaziabad
d) Jamshedpur
Ans: - B

14. India has started joint military training exercise called "Surya Kiran 8th" with which country?
a) Bangladesh
b) Myanmar
c) Bhutan
d) Nepal
Ans: - D

15.  India has signed loan agreement with Asian Development Bank to boost power generation capacity in which state?
a) Meghalaya
b) Tripura
c) Manipur
d) Assam
Ans: - D

16. Uttar Pradesh Chief Minister Akhilesh Yadav has presented Rs ............... annual budget recently. 
a) 1.02 lakh crore
b) 2.02 lakh crore
c) 3.02 lakh crore
d) 4.02 lakh crore
Ans: - C

17. Uttar Pradesh Chief Minister Akhilesh Yadav has included new schemes of over Rs..................in the budget recently. 
 a) 7388 crores
b) 8388 crores
c) 9388 crores
d) 10,388 crores
Ans: - C

18.  Uttar Pradesh Chief Minister Akhilesh Yadav has created Rs..........crore Mahila Samman Kosh for women empowerment in the budget recently. 
a) 50
b) 100
c) 150
d) 200
Ans: - B

19. Prime Minister Narendra Modi has launched a................under which the Centre plans to target over 14 crore farmers.
a) Soil Health Card scheme
b) Health Card scheme
c) Soil Card scheme
d) Agriculture Card scheme
Ans: - A

20. Who among the following has been declared as the richest Indian?
a) Shanghvi
b) Mukesh Ambani
c) Lakshmi Mittal
d) Ajij Premji
Ans: - A

21. Who among the following has been appointed as an independent director on the board of Mukesh Ambani promoted Reliance Industries Limited
a) Mahesh Sahu
b) Ishwar Sahu
c) Maheshwar Sahu
d) Manoj Sahu
Ans: - C

22. Who among the following has been appointed as Chief of ISRO’s Space Application Centre?
a) Shashi Shankar
b) Tapan Misra
c) Rashad Hussain
d) Srikanth Jagabathula
Ans: - B

23. Which among the following bank will finance small tea growers in the North East?
a) State Bank of India
b) Bank of Baroda
c) Bank of Maharashtra
d) Punjab National Bank
Ans: - A

24. For the first time, two women are part of the................team of the Indian Air Force at the Aero India show.
a) Sarang
b) Narang
c) Sadbhavna
d) Sangyan
Ans: - A

25. Who among the following has become the first batsman to score a double century in a World Cup innings?
a) Virender Sehwag
b) Chris Gayle
c) Rohit Sharma
d) AB de Villiers
Ans: - B

26. Recently first Hindu chief justice of Pakistan passed away. Name him.
a) Ranvijay Bhagwandas
b) Rana Bhagwandas
c) Rajesh Bhagwandas
d) Rajendra Bhagwandas
Ans: - B

27. Recently ONGC director has been suspended. Name him.
a) Chavi Shankar
b) Shashi Shankar
c) Ravi Shankar
d) Prem Shankar
Ans: - B

28. Telangana wants aerospace majors to invest in SEZ near which city?
a) Hyderabad
b) Bangalore
c) Tiruvanantpuram
d) Madras
Ans: - A

29. Recently a senior CPI leader has succumbed to bullet injuries. Name him.
a) Sanjay Pansare
b) Mahesh Pansare
c) Govind Pansare
d) Ganesh Pansare
Ans: - C

30. The Indian Army and....................has signed a MoU on the Defence Salary Package.
a) State Bank of India
b) Bank of Baroda
c) Bank of Maharashtra
d) Punjab National Bank
Ans: - A

Also Read : 

13-15 February 2015 Current Affairs Quiz

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment