Monday, June 1, 2015

16-18 January 2015 Current Affairs Quiz

1.  72nd Golden Globe awards were announced in which place?
a) New York
b) Boston
c) California
d) Las Wegas
Ans: - C

2. Who among the following has been chosen for Vikram Sarabhai Memorial Award 2015?
a) GYS Prasad
b) HYS Prasad
c) KYS Prasad
d) MYS Prasad
Ans: - D

3.  Who among the following has snatched Chennai Open?
a) Stan Wawrinka
b) Ichiya Kumagae
c) Kei Nishikori
d) Aljaz Bedene
Ans: - A

4.  Who among the following has retained the FIFA Ballon d’Or for the second year consecutively?
a) Lionel Messi
b) Cristiano Ronaldo
c) Manuel Neuer
d) James Rodriguez
Ans: - B
               
5. Who among the following will be the new chief Election Commissioner of India?
a) H.S.Brahma
b) VS Sampath
c) Ahmed Zaidi
d) VS Zaidi
Ans: - A

6.  Who among the following has been removed from the post of DRDO chief?
a) AS Kiran Kumar
b) Avinash Chander
c) Ajay Bijli
d) Deepak Parekh
Ans: - B

7.  Who among the following was presented with the Social Media Person of the Year Award 2015 by the Internet and Mobile Association of India?
a) Narendra Modi
b) Aamir Khan
c) Amitabh Bachchan
d) Salman Khan
Ans: - C

8. Who among the following Australian cricketer took retirement from all forms of cricket recently?
a) Robert Peterson
b) Brett Lee
c) Michael Clark
d) Andrew Symonds
Ans: - B


9. Who among the following has been appointed as Chairman and Managing Director of Bharat Sanchar Nigam Limited?
a) Anupam Shrivastava
b) R K Upadhyay
c) A N Rai
d) DK Chowdhary
Ans: - A

10. Who among the following has been appointed as new ISRO chief?
a) H.S.Brahma
b) VS Sampath
c) AS Kiran Kumar
d) Avinash Chander
Ans: - C

11. Who among the following has been named as Governor of the Year in Central Banking Awards 2015?
a) Raghuram Rajan
b) YV Reddy
c) Dr Manmohan Singh
d) Sharad Saxena
Ans: - A

12. Retail inflation was raised up marginally to the .......% in December due to increment of fruits and vegetables prices some food items.
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
Ans: - B

13. Which among the following will acquire movie exhibition company SPI Cinemas?
a) Big Cinemas
b) Carnival Cinemas
c) PVR group
d) INOX Group
Ans: - C

 14. Recently Union Ministry of Health has proposed COTPA (Amendment) Bill ..........
a) 2012
b) 2013
c) 2014
d) 2015
Ans: - D

15.  Which among the following bank has inked pact with Lakme Salons to fund franchisee?
a) State Bank of India
b) Central Bank of India
c) Bank of Baroda
d) Bharatiya Mahila Bank
Ans: - D

16. Maharashtra Cabinet will give financial aid of Rs.................crore to drought-hit farmers.
a) 1000
b) 2000
c) 3000
d) 4000
Ans: - B

17. The Directorate General of Foreign Trade has imposed a penalty of........crore rupees on Riddhi Siddhi Bullion Limited for violation of RBI norms.
a) 100
b) 200
c) 300
d) 400
Ans: - A

18.  As per annual trade figures by General Administration of Customs of China, India-China trade deficit has increased to............billion US dollars in 2014.
a) 17.8
b) 27.8
c) 37.8
d) 47.8
Ans: - C

19. Who among the following has won the Coach-of-the-Year award for guiding Germany in the FIFA World Cup2014?
a) Miu Hirano
b) Mima Ito
c) Joachim Low
d) Rory McIlroy
Ans: - C

20. Which among the following search service provider has acquired U.S.-based Urbanspoon?
a) Zomato
b) OLX
c) Just Dial
d) Quikr
Ans: - A

21. Who among the following has been appointed as new Chairman of BAE Systems India (Services) Private Limited?
a) H.S.Brahma
b) VS Sampath
c) Ahmed Zaidi
d) Deepak Parekh
Ans: - D

22. Which among the following bank has bagged 3 MSME awards?
a) UCO Bank
b) Axis Bank
c) Canara Bank
d) Punjab National Bank
Ans: - C

23. Which company’s CEO has dedicated $250 million for India’s innovation?
a) TCS
b) Infosys
c) Microsoft
d) Apple
Ans: - B

24. According to World Bank, which country will catch up with China’s growth in the year 2016-17?
a) UK
b) US
c) India
d) Japan
Ans: - C

25. The 67th Army Day was celebrated on......January recently all over the nation.
a) 14
b) 15
c) 16
d) 17
Ans: - B

26. Pope Francis canonised Joseph Vaz who has become the first saint of which country?
a) Bhutan
b) Nepal
c) Sri Lanka
d) US
Ans: - C

27. Indian open water swimmer....................has set a world record by swimming 1.4 miles in 52 minutes in one degree temperature in the Antarctic Ocean.
a) Sakshi Sharma
b) Shakti Sharma
c) Bhakti Sharma
d) Reeti Sharma
Ans: - C

28. Which country has launched Online Visa Pilot Programme for Indian business and tourism visitors?
a) US
b) UK
c) Australia
d) China
Ans: - C

29. Who among the following has won the Puskas Award for the goal of the year?
a) Lionel Messi
b) Cristiano Ronaldo
c) Manuel Neuer
d) James Rodriguez
Ans: - D

30. Famous Sanskrit scholar..................has been named as the winner of the Sahitya Akademi Award 2014 for Sanskrit language.
a) Vishwanath Dwivedi
b) Jagannath Dwivedi
c) Narayan Shastri Dwivedi
d) Prabhu Nath Dwivedi
Ans: - D

Also Read : 

13-15 January 2015 Current Affairs Quiz

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment