Tuesday, June 2, 2015

16-18 March 2015 Current Affairs Quiz

1.  Which comoany has signed MoU with the Confederation of Indian Industry for setting up 100 smart cities?
a) Hitachi India Ltd 
b) Tata Groups
c) Reliance India Ltd
d) Infosys
Ans: - A

2. US-based Mirach Capital will file $400 million defamation lawsuit against which among the following company?
a) Kingfisher
b) Tata Group
c) Sahara group
d) Wipro
Ans: - C

3.  Which among the following bank has launched "Chillr", an instant money transfer application?
a) ICICI Bank
b)HDFC Bank 
c) Yes Bank
d) Axis Bank
Ans: - B

4. N Sakthan has been elected as Speaker of which state assembly?
a) Kerala
b) Tamilnadu
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka
Ans: - A

5. David Hale was nominated by US President Barack Obama as Ambassador to  which country?
a) India
b) England
c) Afghanistan
d) Pakistan
Ans: - D

6.  Lalit Modi was removed from the post of .................. Cricket Association president?
a) Maharashtra
b) Rajasthan
c) Delhi
d) Punjab
Ans: - B

7.  Central government has launched.................AcE FUND to raise growth of entrepreneurs in Biotechnology.
a) BIRAC
b) HIRAC
c) JIRAC
d) VIRAC
Ans: - A
8. The International Day of Forests will be observed on.......March with the theme "Forests and Climate Change."
a) 19
b) 20
c) 21
d) 22
Ans: - C

9. The Union Cabinet has approved..........% reservation for woman in the lower levels of police units of the seven Union Territories.
a) 11
b) 22
c) 33
d) 44
Ans: - C

10. India and........................signed MoU to strengthen bilateral cooperation on textile and clothing?
a) Afghanistan
b) Kyrgyzstan
c) Kazhakistan
d) Pakistan
Ans: - B

11. Who among the following has been named Young Global Leader from India by the World Economic Forum?
a) Cyrus Mistri
b) Smriti Irani
c) Isha Ambani
d) Sachin Bansal
Ans: - B

12.  Who among the following has been appointed as the chief of Pakistan Air Force?
a) Tahir Aman
b) Sohail Rafique
c) Tahir Rafique
d) Sohail Aman
Ans: - D

13. Which country will host the seventh Asian Ministerial Conference on Disaster Risk Reduction in 2016?
a) US
b) India 
c) UK
d) Russia
Ans: - B

14. Which state will host its first global conference on gender equality?
a)  Kerala
b) Andhra Pradesh
c) Karnataka
d) Tamilnadu
Ans: - A
15. India has tested its indigenously developed Beyond Visual Range air-to-air missile...........was successfully tested from a Sukhoi-30 fighter aircraft. 
a) Astra
b) Sastra
c) Katar
d) Bahul
Ans: - A

16. The Union Cabinet has approved the Pradhan Mantri................Vikas Yojana to provide skills training to youth nationwide.
a) Kisan
b) Khushal
c) Kushal
d) Kaushal
Ans: - D

17. To secure its place in ICC World Cup Semi Finals, Australia has thrashed which country?
a) Pakistan 
b) New Zealand
c) South Africa
d) West Indies
Ans: - A

18.  Which state government has announced to rename Girgaum Chowpatty as Swaraj Bhoomi?
a) Goa
b) Kerala
c) Maharashtra
d) Bihar
Ans: - C

19. .....................Prime Minister Netanyahu won the the polls to seal election.
a) Israeli
b) Irani
c) Yahudi
d) Belgian
Ans: - A

20. Who among the following has announced retirement from ODI cricket?
a) Mahela Jayawardene
b) Kumar Sangakkara
c) Both of the above
d) None of the above
Ans: - C

21. Who among the following nation has agreed to join the China-backed Asian Infrastructure INVESTMENT Bank?
a) France
b) Germany
c) Italy
d) All of the above
Ans: - D

22. Who among the following has been elected as J&K assembly Speaker?
a)  Ravinder Gupta
b) Kavinder Gupta
c) Balvinder Gupta
d) Satyendra Gupta
Ans: - B

23. France, Germany and Italy has agreed to join the............... backed Asian Infrastructure INVESTMENT Bank?
a) China
b) Japan
c) US
d) Russia
Ans: - A

24. Sohail Aman has been appointed as the chief of Pakistan.................Force.
a) Army
b) Navy
c) Air
d) None of these
Ans: - C

25. Who among the following has been unanimously elected Maharashtra Legislative Council Chairman?
 a) Sharad Ranpise
b) Krishna Rao
c) Govind Madhav
d) Ramraje Nimbalkar
Ans: - D

26.Who among the following has been named as President of Britain’s Royal Society?
a) Sir Venkatraman Radhakrishnan 
b) Sir Venkatraman Murlidharan 
c) Sir Venkatraman Ramakrishnan 
d) Sir Venkatraman Swamikrishnan 
Ans: - C

27. Former..................... Prime Minister Malcolm Fraser has died recently.
a) British
b) Russian
c) American
d) Australian
Ans: - D

28. Indian Railways has roped in.................. to lead a new innovation council called “Kaya Kalp” to turn around the ailing state-run rail network.
a) K Narayanmurti
b) Ratan Tata
c) Ajij Premji
d) Mukesh Ambani
Ans: - B

29. US-based Mirach Capital will file $.............million defamation lawsuit against Sahara group?
a) 100
b) 200
c) 300
d) 400
Ans: - D

30. Recently a book titled “Indian Parliamentary Diplomacy – Speaker’s Perspective” was in news. The book was authored by whom among the following?
a)  Hamid Ansari
b) Meira Kumar
c) Jasoda Ben
d) Arun Jaitley
Ans: - B


Also read :

13-15 March 2015 Current Affairs Quiz


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment