Friday, June 19, 2015

16-18 May 2015 Current Affairs Quiz MCQ


1.  The union cabinet has nodded for IOC and NTPC stake sale which may fetch Rs..................crore.
a) 11,600
b) 12,600
c) 13,600
d) 14,600
Ans: - C

2. The Wholesale Price Index inflation has dipped to record .......... % in April.
a) 2.65
b) (-)2.65
c) 3.65
d) (-)3.65
Ans: - B

3. What are the agreements held between India and China during Prime Minister Narendra Modi visit?
a) India will grant e-visas to Chinese tourists.
b) Action plan between national railway administration of China and Indian Railways.
c) MoU on education exchange programme.
d) All of the above
Ans: - D

4.  Which bank has launched NFC-enabled Contactless Debit and Credit cards?
a) State Bank of India
b) Bank of India
c) Bank of Baroda
d) UCO Bank
Ans: - A

5. RBI has allowed transactions upto Rs..............without second factor authentication.
a) 1000
b) 2000
c) 3000
d) 4000
Ans: - B

6. The Union Ministry of Human Resource Development has approved for setting up an IIIT in which city?
a) Nagpur
b) Mumbai
c) Solapur
d) Pune
Ans: - A

7. Shakuntala Gamlin will take charge as.............chief secretary.
a) Delhi
b) Mumbai
c)UP
d) Bihar
Ans: - A

8. Who among the following has bagged bronze medal in the 50m Rifle Prone Event of the ISSF World Cup?
a) Gagan Narang
b) Jitu Rai
c) Apurvi Chandela
d) Abhinav Bindra
Ans: - A

9.  Which among the following bank has rolled out awareness campaigns across Delhi on PM's social security schemes?
a) HDFC Bank
b) Axis Bank
c) Canara Bank
d) UCO Bank
Ans: - C

10. Minister of State for Information and Broadcasting Rajyavardhan Singh Rathore inaugurated the India Pavilion at..........Cannes International Film Festival.
a) 38
b) 48
c) 58
d) 68
Ans: - D

11. Google is in discussions with......................... government for Chromebook laptops for school students.
a) Mizoram
b) Manipur
c) Arunachal Pradesh
d) Sikkim
Ans: - C

12. Tathagata Roy was appointed as Governor of which among the following state?
a) Manipur
b) Mizoram
c) Tripura
d) Arunachal Pradesh
Ans: - C

13. Who among the following has won gold at Under-15 World School Chess Championship?
a) Kavinya Miyuni
b) Tejaswini Sagar
c) Mohini Sagar
d) Nandini Sagar
Ans: - B

14. Which country's court has sentenced ousted President Mohammed Morsy to death?
a) Egypt
b) Pakistan
c) UAE
d) Iran
Ans: - A

15. Bharti Airtel has clinched $.......... billion chinese financing deals.
a) 1.5
b) 2.5
c) 3.5
d) 4.5
Ans: - B

16. India has granted $.......billion credit to Mongolia for infrastructure development.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Ans: - A

17. Which company will open first overseas campus in China?
a) Infosys
b) TCS
c) Wipro
d) Cognizant
Ans: - A

18.  Who among the following has won Women's singles in Rome Masters 2015?
a) Maria Sharapova
b) Carla Suarez Navarro
c) Timea Babos
d) Kristina Mladenovic
Ans: - A

19. Nirbhay Sharma was appointed as Governor of which among the following state?
a) Manipur
b) Mizoram
c) Tripura
d) Arunachal Pradesh
Ans: - B

20. J P Rajkhowa was appointed as Governor of which among the following state?
a) Manipur
b) Mizoram
c) Tripura
d) Arunachal Pradesh
Ans: - D

21. Dr Syed Ahmed was appointed as Governor of which among the following state?
a) Manipur
b) Mizoram
c) Tripura
d) Arunachal Pradesh
Ans: - A

22. Who among the following has taken charge as Syndicate Bank MD and CEO?
a) Apoorv Shrivastava
b) Abhay Shrivastava
c) Amar Shrivastava
d) Arun Shrivastava
Ans: - D

23. PM Narendra Modi has inaugurated which bank's first branch in China?
a) HSBC Bank
b) HDFC Bank
c) ICICI Bank
d) Axis Bank
Ans: - C

24. PM Narendra Modi has extended e-visa for..................nationals.
a) Chinese
b) Russian
c) Nepalese
d) German
Ans: - A

25. Who among the following has won Men's singles in Rome Masters 2015?
a) Novak Djokovic
b) Roger Federer
c) David Ferrer
d) Rafael Nadal
Ans: - A

26. Arun Shrivastava has taken charge as MD and CEO of which bank?
a) HDFC Bank
b) Syndicate Bank
c) Canara Bank
d) UCO Bank
Ans: - C

27. PM Narendra Modi has inaugurated ICICI Bank's first branch in which country?
a) Germany
b) China
c) Spain
d) US
Ans: - B

28. Droupadi Murmu was appointed as Governor of which among the following state?
a) Jharkhand
b) Kerala
c) UP
d) Tripura
Ans: - A

29. Who among the following will take charge as Delhi chief secretary?
a) Nirupa Gamlin
b) Amrita Gamlin
c) Shakuntala Gamlin
d) Vaidahi Gamlin
Ans: - C

30. Tejaswini Sagar has won.................at Under-15 World School Chess Championship?
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of These
Ans: - A

Also Read : 





newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment