Thursday, June 4, 2015

19-21 April 2015 Current Affairs Quiz

1.  PM Narendra Modi recently visited Canada to generate business worth.......................dollars.
a) 1.6 billion
b) 2.6 billion
c) 3.6 billion
d) 4.6 billion
Ans: - A

2. Who among the following former Odisha Chief Minister has passed away?
a) Heer Patnaik
b) Ajay Patnaik
c) Naveen Patnaik
d) J.B Patnaik
Ans: - D

3.  Who among the following will head National Judicial Appointments Commission?
a) Mahesh Patil
b) Ajay Aiyyer
c) Ram Jethmalani
d) H.L.Dattu
Ans: - D

4.  Union Cabinet has finally approved lowering of age of Juveniles from 18 to.............for heinous crimes.
a) 17
b) 16
c) 15
d) 14
Ans: - B
               
5. Which company has announced to enter into the solar energy sector with plans to invest Rs 1,600 crore in upcoming years?
a)  Jaypee Cement Group
b) JBM Group
c) JLL Group
d) Jindal Steel Group
Ans: - B

6.  Who among the following was honoured with Dadasaheb Phalke Film Foundation Award?
a) Shah Rukh Khan
b) Aamir Khan
c) Salman Khan
d) Akshay Kumar
Ans: - A

7.  Which orhanisation has established Pollution Management and Environmental Health program?
a) World Bank
b) IFCI
c) CARE
d) WHO
Ans: - A

8. Who among the following has grabbed the first big clay-court tournament of the season in the final of the Monte Carlo Masters?
a) Tomas Berdych
b) Novak Djokovic
c) Roger Federer
d) Andy Murray
Ans: - B

9. Who among the following was honoured with Dadasaheb Phalke Film Foundation Award?
a) Rajkummar Rao
b) Huma Qureshi
c) Tiger Shroff
d) All of them
Ans: - D

10. The BJP-led NDA government has dropped whose names of former Prime Ministers from two awards for Hindi promotion?
a) Jawahar Lal Nehru and PV Narsimha Rao
b) Jawahar Lal Nehru and Rajiv Gandhi
c) Indira Gandhi and Rajiv Gandhi
d) Indira Gandhi and Jawahar Lal Nehru
Ans: - C

11.  Which bank has inked MoUs with LIC and New India Assurance to provide insurance cover to its accountholders?
a) Punjab National Bank
b) UCO Bank
c) Bank of Baroda
d) Bharatiya Mahila Bank
Ans: - D

12. Indian government has launched................an online monitoring mechanism to monitore implementation of various ongoing projects including Rail Budget proposals.
a) E-Upay
b) E-Vishleshan
c) E-Samiksha
d) E-Aaklan
Ans: - C

13. Who among the following was sworn-in as the US Surgeon General?
a) Vivek Murthy
b) Boris D. Lushniak
c) Bobby Jindal
d) Nancy Powel
Ans: - A

14. The National Tiger Conservation Authority has given his final approval to which national park for being declared as tiger reserves?
a) Kudermukh National Park
b) Rajaji National Park
c) Kajiranga National Park
d) A & B
Ans: - D
15. Which state government has cancelled allotment of land for Hindustan Coca-Cola Beverages Pvt Ltd?
a) West Bengal
b) Andhra Pradesh
c) Karnataka
d) Tamil Nadu
Ans: - D

16. According to the World Happiness Report 2015, which country topped in the list?
a) Russia
b) UK
c) USA
d) Switzerland
Ans: - D

17. The Delhi govt will launch Labour Development Mission on May.....
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Ans: - A

18. India has delivered three military choppers Cheetal helicopters to which country?
a) Pakistan
b) Afghanistan
c) UAE
d) Iran
Ans: - B

19.  Which country will soon unveil a $46 billion infrastructure spending plan in Pakistan to open new trade route?
a) China
b) Japan
c) Afghanistan
d) UAE
Ans: - A

20. A...................magnetic levitation train has broken world speed record for hitting 603km/h in a test run near Mount Fuji.
a) American
b) Chinese
c) Japanes
d) British
Ans: - C

21. Chennai-based local listing services provider Sulekha.com has raised Rs....................... from the sovereign wealth fund of Singapore-GIC.
a) 75 crore
b) 100 crore
c) 125 crore
d) 175 crore
Ans: - D

22. Pakistan has honoured the Nishan-e-Pakistan, top civilian award, to which country's President for lauding relationship between the two countries?
a) China
b) Japan
c) Russia
d) UAE
Ans: - A

23. Which company has changed its name to Vedanta Ltd to better align with its international identity?
a) BALCO
b) Cairn India
c) Hindustan Zinc Ltd
d) Sesa Sterlite
Ans: - D

24. China will soon unveil a......................infrastructure spending plan in Pakistan to open new trade route?
a) $16 billion
b) $26 billion
c) $36 billion
d) $46 billion
Ans: - D

25. Which bank has partnered with insurance companies New India Assurance Co and Star Union tie up for Social Security Scheme
a) Bank of Baroda
b) Punjab National Bank
c) UCO Bank
d) Bank of India
Ans: - D

26. Which country will host FIFA Club World Cup in 2015 and 2016?
a) China
b) Japan
c) Russia
d) UAE
Ans: - B

27. Who among the following will receive London Marathon Lifetime Achievement Award?
a) Paula Radcliffe
b) John Radcliffe
c) Patty Radcliffe
d) Eddie Radcliffe
Ans: - A

28. An Egyptian criminal court has sentenced 20 years in prison to ousted President...................for killing protesters in 2012.
a) Mohammed Morsy
b) Mohammed Ansari
c) Essam el-Erian
d) Mohammed el-Beltagy
Ans: - A

29. J.B Patnaik who is former Chief Minister of..................has passed away.
a) UP
b) Bihar
c) West Bengal
d) Odisha
Ans: - D

30. Who among the following novelist bagged 50th Jnanpith Award?
a) Uday Prakash
b) Divya Kumar Pandey
c) Anuraag Muskan
d) Bhalchandra Nemade
Ans: - D

Also Read : 

16-18 April 2015 Current Affairs Quiz




newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment