Tuesday, June 2, 2015

19-21 February 2015 Current Affairs Quiz

1.  Uttar Pradesh Chief Minister Akhilesh Yadav has allocated Rs................ crores for power up gradation and line maintenance in the budget recently. 
a) 5764
b) 15764
c) 25764
d) 35764
Ans: - C

2. Who among the following has resigned as Chairperson of Intergovernmental Panel on Climate Change?
a) Dr Virendra Kumar Pachauri
b) Dr Rajendra Kumar Pachauri
c) Dr Narendra Kumar Pachauri
d) Dr Yogendra Kumar Pachauri
Ans: - B

3.  World's first 3D-printed jet engine has been developed in which country?
a) Australia
b) Germany
c) Russia
d) US
Ans: - A

4.  Who among the following has been appointed as new CMD of SIDBI?
a) Gopinath Pillai
b) Vijay Purushotham
c) Kshatrapati Shivaji
d) Subhash Ghising
Ans: - C

5 Who among the following has hit fastest ODI 150 in South Africa World Cup win?
a) Hashim Amla
b) AB De Villiers
c) David Miller
d) Robin Peterson
Ans: - B

6.  Who among the following famous sociologist died?
a) Meera Kosambi
b) DD Kosambi
c) Mahesh Kosambi
d) Virendra Kosambi
Ans: - A

7.  Central government will soon declare additional.............routes as national waterways.
a) 101
b) 201
c) 301
d) 401
Ans: - A

8.  Recently......................based Indian National Centre for Ocean Information Services has launched application for fishermen.
a) Hyderabad
b) Bangalore
c) Tiruvanantpuram
d) Chennai
Ans: - A

9.  Who among the following has been appointed as chairman of National Book Trust?
a) A. Sethumadhavan
b) Baldev Sharma
c) Sanjay Patel
d) Kannan Ramesh
Ans: - B

10. As per the economic survey 2015, Indian government will adhere to fiscal deficit target of ............% of GDP in 2014-15.
a) 3.1
b) 4.1
c) 5.1
d) 6.1
Ans: - B

11. As per the economic survey 2015, India’s economic growth pegged at more than....... %for the next fiscal.
a) 6
b) 7
c) 8
d) 9
Ans: - C

12.  Who among the following has prepared the economic survey 2015 which was tabled in the Lok Sabha?
a) Pranab Mukherjee
b) Sushma Swaraj
c) Arun Jaitley 
d) Arvind Subramanian
Ans: - D

13. Recently India’s Foreign Secretary was on four SAARC nations visit (SAARC Yatra). Name him.
a) Subrahmanyam Jaikishan
b) Subrahmanyam Jaishankar
c) Subrahmanyam Jaidev
d) Subrahmanyam Malay
Ans: - B

14. Who among the following has been sworn in as new Chief Minister of Jammu and Kashmir?
a) Pravesh Mahajab
b) Nirmal Singh
c) Mufti Mohammad Sayeed
d) N N Vohra
Ans: - C
15.  Which company has partnered with the World Economic Forum to develop a cyber value-at-risk framework?
a) TCS
b) Infosys
c) Cognizant
d) Wipro
Ans: - D

16. Which company has signed an outsourcing deal with Dutch company TNT?
a) TCS
b) Infosys
c) Cognizant
d) Wipro
Ans: - B

17. Who among the following is among five Indian women on Forbes billionaires list?
a) Maureen Wadia
b) Chanda Kocher
c) Indu Jain
d) Savitri Jindal
Ans: - D

18.  Who among the following has topped the title of world’s richest woman on Forbes billionaires list?
a) Alice Walton
b) Liliane Bettencourt
c) Christy Walton
d) Lily Walton
Ans: - C

19. Who among the following has won Champions of Hero Hockey India League 2015?
a) Mumbai Makers
b) Ranchi Rays
c) Jaypee Punjab Warriors
d) Delhi Waveriders
Ans: - B

20. Which among the following company has been fined to pay $553 million?
a) Samsung
b) Microsoft
c) Apple Inc
d) Exxon Mobil
Ans: - C

21. Who among the following has been appointed as Director General of Police of Jharkhand?
a) RK Pandey
b) YR Pandey
c) SK Pandey
d) DK Pandey
Ans: - C

22. Who among the following has been appointed as Special Envoy to Andhra Pradesh by Singapore government?
a) Dr D Veerendra Heggade
b) Vijay Purushotham
c) Kshatrapati Shivaji
d) Gopinath Pillai
Ans: - D

23. Who among the following has been sworn in as Supreme Court judge?
a) Justice Amitava Roy
b) Justice Vaishnava Roy
c) Justice Ajitabh Roy
d) Justice Ritesh Roy
Ans: - A

24. Zoological Society of London and.............................have inked a MoU for conversation of Asiatic lion.
a) Gujarat Forest Department
b) MP Forest Department
c) West Bengal Forest Department
d) Assam Forest Department
Ans: - A

25. Who among the following has been appointed as Delhi Chief Secretary?
a) Rahul Jindal
b) Sanjay Patel
c) Kannan Suresh
d) Kewal K Sharma
Ans: - D

26. Who among the following has been appointed as “interim” chief secretary of the Delhi Government?
a) D.M. Spolia
b) S.N. Sahai
c) R.S. Negi
d) VS Verma
Ans: - B

27. Central government has announced to make the target for agriculture credit for 2015-16 of Rs...........lakh crore.
a) 5.5
b) 6.5
c) 7.5
d) 8.5
Ans: - D

28. Who among the following has resigned as Madhya Pradesh governor?
a) Ram Pravesh Yadav
b) Ram Veer Yadav
c) Ram Naresh Yadav
d) Ram Yogesh Yadav
Ans: - C

29. Which University has honoured Ratan Tata with Doctorate of Automotive Engineering recently?
a) Harvard University
b) Clemson University
c) Oxford University
d) Boston University
Ans: - B

30. The flood affected people of......................will get financial assistance of worth Rs 426.83 crore rupees from the PM National Relief Fund
a) Uttarakhand
b) Jammu and Kashmir
c) Bihar
d) Jharkhand
Ans: - B


Also Read : 

16-18 February 2015 Current Affairs Quiz

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment