Monday, June 1, 2015

19-21 January 2015 Current Affairs Quiz

1.  Which state government constituted the fourth state finance commission recently?
a) Sikkim
b) Tamilnadu
c) Kerala
d) Andhra Pradesh
Ans: - D

2. Which Swedish actress died recently?
a) Marcin Matkowski
b) Kerstin Anita Marianne Ekberg
c) Kveta Peschke
d) Ekaterina Makarova
Ans: - B

3.  Who among the following was voted as the 2014 Players’ Player of the year in Asian Tour?
a) Baichung Bhutia
b) Ravindra Jadeja
c) Anirban Lahiri
d) M L Kantha Rao
Ans: - C

4.  Which country won the 4-match Border-Gavaskar Test series played against India by 2-0?
a) New Zealand
b) West Indies
c) South Africa
d) Australia
Ans: - D

5. Who among the following signed agreement to acquire the Swiss firm SOFGEN Holdings Limited?
a) Cognizant
b) Infosys
c) TCS
d) Tech Mahindra Ltd
Ans: - D

6.  Dima Hasao District of..............got its first broad gauge railway track recently.
a) Arunachal Pradesh
b) Manipur
c) Assam
d) Mizoram
Ans: - C

7.  Who among the following won Player of the series in the 4-match Border-Gavaskar Test series played between Australia and India?
a) Steven Smith
b) Brett Lee
c) Andrew Symonds
d) Michael Clark
Ans: - A

8. Former Gauhati High Court Chief Justice......................passed away recently.
a) Perin Romesh Chandra
b) CP Gurnani
c) Yash Pal
d) Rajkumar Manisana
Ans: - D

9. India will provide Rs 69 million financial assistance to which country for goitre control Iodine Deficiency Disorder Control Programme?
a) Nepal
b) Sri Lanka
c) Myanmar
d) Bangladesh
Ans: - A

10. Madagascar Prime Minister.....................and his government recently resigned from their position.
a) Richard Fihenena
b) Hery Rajaonarimampianina
c) Kolinda Grabar-Kitarovic
d) Kolo Roger
Ans: - D

11. The first Border Haat (market) along..................frontier was opened on 13 January 2015 located at.....................
a) Srinagar (Tripura) - Purba Madhugram (Feni, Bangladesh)
b) Meghalaya - Bangladesh
c) Kalaichar (India) - Baliamari (Bangladesh)
d) Balat (India) - Dolora (Bangladesh)
Ans: - A

12.  The Tamil novel titled “Madhorubhagan” was recently released in news. It has been authored by whom among the following?
a) Sabyasachi Misra
b) Perumal Murugan
c) Aniruddhan Vasudevan
d) Nirmala Sitharaman
Ans: - B

13. Which Australian actor..................died recently in Los Angeles?
a) Yu Min
b) Andrae Crouch
c) Modibo Keita
d) Rodney Sturt Taylor
Ans: - D

14. Freedom fighter................died recently due to a prolonged illness.
a) Perin Romesh Chandra
b) CP Gurnani
c) Yash Pal
d) Rajkumar Manisana
Ans: - A

15.  Who among the following has been appointed as the sixth Governor of Uttarakhand?
a) K K Paul
b) Aziz Qureshi
c) V. Wanchoo
d) Keshari Nath Tripathi
Ans: - A

16. Captain of Pakistan’s cricket team......................has announced to retire from One Day International and T20 after the Cricket World Cup 2015.
a) Yunus Khan
b) Shoaib Malik
c) Shahid Afridi
d) Misbah-ul-Haq
Ans: - D

17. Which country will host an international Anti-terror Summit ?
a) China
b) Russia
c) United Kingdom
d) United States
Ans: - D

18.  Which Chinese nuclear physicist was honoured with the State Preeminent Science and Technology Award 2014?
a) Zhang Cunhao
b) Wu Liangyong
c) Zhaina Shekerbekova
d) Yu Min
Ans: - D

19. Who among the following famous Odia actor and director has passed away?
a) Anubhav Mohanty
b) Aniruddhan Vasudevan
c) Babushaan
d) Hara Patnaik
Ans: - D

20. Union Minister for Communications and Information Technology has linked Idukki district in................to the National Optic Fiber Network.
a) Kerala
b) Tamilnadu
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka
Ans: - A

21. The Sport Education Development..........................and India’s Infrastructure Leasing and Financial Services Limited has signed a MoU.
a) China
b) Russia
c) Australia
d) UK
Ans: - C

22. Which company has signed an agreement with US-based SunEdison to form joint venture to build the solar park in Gujarat?
a) Adani Enterprises
b) NTPC
c) NHPC
d) Omnigrid Micropower Company
Ans: - A

23. Who among the following won the 2015 Presidential elections of Croatia?
a) Marcin Matkowski
b) Kolinda Grabar-Kitarovic
c) Ekaterina Makarova
d) Květa Peschke
Ans: - B

24. Actor and comedian...................died after battling with the cancer.
a) Marcin Matkowski
b) Kerstin Anita Marianne Ekberg
c) Taylor Negron
d) Ekaterina Makarova
Ans: - C

25. Experienced and famous gospel performer and songwriter..................died in the Los Angeles.
a) Wu Liangyong
b) Andrae Crouch
c) Modibo Keita
d) Rodney Sturt Taylor
Ans: - B

26. Which country will provide 60 million dollar LoC to Guyana for road infrastructure projects?
a) India
b) Russia
c) China
d) US
Ans: - A

27. Who among the following has appointed as the Prime Minister of Mali?
a) Modibo Keita
b) Ibrahim Boubacar Keita
c) Andrae Crouch
d) Rodney Sturt Taylor
Ans: - A

28. The..............Vibrant Gujarat Summit was held in Gandhinagar, Gujarat.
a) Fifth
b) Sixth
c) Seventh
d) Eighth
Ans: - C

29. Who among the following was appointed as the 21st chief justice of Bangladesh?
a) Justice Md Muzammel Hossain
b) Justice Sheikh Mujibur Rahman
c) Justice Surendra Kumar Sinha
d) Justice M L Kantha Rao
Ans: - C

30. Haryana Government appointed whom among the following as Haryana DGP?
a) Veeravalli Sundaram Sampath
b) Deven J Parekh
c) Yash Pal Singhal
d) S N Vashisht
Ans: - C


Also read : 

16-18 January 2015 Current Affairs Quiz

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment