Tuesday, June 2, 2015

22-24 February 2015 Current Affairs Quiz

1. Who among the following has become the youngest medal winner in the ongoing National Games in Kerala?
a) Anisha Gaonkar
b) Rutuja Udeshi
c) Saloni Dalal
d) Kalyani Saxena
Ans: - C

2. Who among the following netball player of Maharashtra team died while taking bath in Kerala beach?
a) N Ramachandran
b) Mayuresh Pawar
c) Tushar Goculdas
d) Damyant Singh
Ans: - B

3.  Who among the following has been appointed as the Secretary in the Union Ministry of Urban Development?
a) Harish Prasad
b) Madhusudhan Prasad
c) Ramesh Prasad
d) Abhinandan Prasad
Ans: - B

4.   Recently central government has approved a development package of Rs 850 crore for which state?
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka
Ans: -  C

5. Who among the following has been appointed by union government as Union Home Secretary?
 a) LC Goyal
b) Anil Goswami
c) Mahesh Rana
d) Prathamesh Singhania
Ans: - A

6.  Which among the following state handloom and handicraft development Corporation has signed a MoU with e-commerce giant eBay?
a) Maharashtra
b) Gujarat
c) Kerala
d) West Bengal
Ans: - B

7.  Clemson University has honoured whom among the following with Doctorate of Automotive Engineering recently?
a) Sachin Tendulkar
b) Anil Kumble
c) Ratan Tata
d) MS Dhoni
Ans: - C
8. Who among the following eminent Indian sculptor and artist passed away recently?
a) Mrinalini Mukherjee
b) Benode Behari
c) Leela Mukherjee
d) Damyanti Mukherjee
Ans: - A

9.  Which among the following company has bagged orders worth Rs 450 crore from Varanasi-based Diesel Locomotive Works of Indian Railways?
a) Saneza Ltd
b) Siemens Ltd
c) Bharti Airtel Ltd
d) Persistent Systems Ltd
Ans: - B

10. Recently which state government has launched e-registration of properties in all the 130 tehsils and sub-tehsils after completing 100 days of government?
a) Jharkhand
b) Delhi
c) Haryana
d) Bihar
Ans: - C

11. Which state government was awarded for renewable power development in the state?
a) Uttar Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Chhattisgarh
d) Bihar
Ans: - C

12.  World Cancer Awareness Day was observed on.......February nationwide.
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
Ans: - A

13. Which edition of film fare awards were announced recently?
a) 60
b) 61
c) 62
d) 63
Ans: - A

14. Who among the following has won the King Faisal International Prize for 2015?
a) Professor Omar Mwannes Yaghi
b) Abdul Aziz bin Abdul Rahman Kaki
c) Dr. Zakir A. Naik
d) Prof. Jeffrey Ivan Gordon
Ans: - C

15.  Chief Minister TR Zeliang led coalition Democratic Alliance of..................... on the State Legislative Assembly.
a) Manipur
b) Nagaland
c) Arunachal Pradesh
d) Sikkim
Ans: - B

16. The central government has decided to infuse Rs...................in 9 Public Sector banks to enhance their capital.
a) 4990 crore
b) 5990 crore
c) 6990 crore
d) 7990 crore
Ans: - C

17. Who among the following noted Marathi writer was chosen for the Jnanpith Award 2014?
a) Bhalchandra Nemade
b) Vishnu Vaman Shirwadkar
c) Govind Karandikar
d) Vishnu Sakharam Khandekar
Ans: - A

18.  Lok Sabha Speaker....................was included in the LIMCA book of records for being the only Indian woman to represent the Lok Sabha constituency on the same party ticket for eight times in a row.
a) Meera Kumar
b) Sumitra Mahajan
c) Sheila Dixit
d) Sushma Swaraj
Ans: - B

19. Which among the following has become India’s biggest and world’s third largest Smartphone vendor?
a) Lava
b) Karbonn
c) Samsung
d) Micromax
Ans: - D

20. Recently the 3rd Tortoise festival was organised at Hajong Lake in which state?
a) Meghalaya
b) Tripura
c) Manipur
d) Assam
Ans: - D

21. JK group Chairman recently passed away. Name him.
a) Gaur Hari Singhania
b) Padampat Singhania
c) Rajveer Singhania
d) Paramdev Singhania
Ans: - A
22. The 77th annual convention of legislative assemblies and councils was held in which city of Uttar Pradesh?
a) Kanpur
b) Lucknow
c) Varanasi
d) Agra
Ans: - B

23. Recently co-chairman of Sony Studio has resigned. Name her.
a) Nancy Pascal
b) Riya Pascal
c) Diya Pascal
d) Amy Pascal
Ans: - D

24. ................. High Court has directed the state government to issue a circular banning beauty contests in colleges and other educational institutions of the state.
a) Ranchi
b) Madras
c) Nagaland
d) Lucknow
Ans: - B

25. Who among the following famous Marathi theatre artist recently died?
a) Tukaram Govind Bhende
b) Gangaram Govind Bhende
c) Atmaram Govind Bhende
d) Parmatmaram Govind Bhende
Ans: - C

26. Who among the following has been appointed as UN Special Coordinator for the Middle East Peace Process?
a) Charles Townes
b) Aleksandr M. Prokhorov
c) Nicolai G. Basov
d) Nickolay Mladenov
Ans: - D

27. Which country is planning to the first robot-staffed hotel of the world?
a) US
b) UK
c) Japan
d) China
Ans: - C

28. Who among the following has retained the Delhi Open title of tennis?
a) Egor Gerasimov
b) Alexander Kudryavtsev
c) Yuki Bhambri
d) Somdev Devvarman
Ans: - D
29. Which state government has decided to provide tablets to all girls student studying in class 9, 10, 11 and 12 in government Kasturba Gandhi Balika Vidyalaya (KGBV).
a) Jharkhand
b) Delhi
c) Haryana
d) Bihar
Ans: - A

30. Recently Reliance Jio Infocomm President has resigned. Name him.
a) Romit Dutta Chowdhury
b) Sumit Dutta Chowdhury
c) Namit Dutta Chowdhury
d) Amit Dutta Chowdhury
Ans: - B


Also read : 

19-21 February 2015 Current Affairs Quiz


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment