Monday, June 1, 2015

22-24 January 2015 Current Affairs Quiz

1.  Recently PM Narendra Modi has launched a scheme on girls. Name the scheme.
a) Kanya Shiksha
b) Beti Bachao, Beti Padhao
c) Lakshmi Aangan
d) Beti Ek Lakshmi
Ans: - B

2. Who among the following country has banned Hafiz Saeed-led Jamaat-ud-Dawa and the Haqqani Network?
a) Pakistan
b) Afghanistan
c) Bangladesh
d) Iran
Ans: - A

3.  Who among the following has been sentenced to a one-year jail term
a) Sham Lal Sharma
b) Mukhtar Abbas Naqvi
c) Ram Prasad Kamal
d) Jagdish Sharan Pande
Ans: - B

4.  Who among the following will become the interim head of the DRDO?
a) K. Tamilmani
b) Amitava Nandan
c) KS Radhakrishnan
d) Alok Shetty
Ans: - A
               
5. Who among the following award winning filmmaker has quit Censor Board?
a) Ira Bhaskar
b) M.K. Raina
c) Shaji N Karun
d) Pankaj Sharma
Ans: - C

6.  Who among the following has become the first non-Muslim to lead the Bangladesh’s top judiciary?
a) Justice Suresh Prabhu
b) Justice Krishna Iyer
c) Justice D V Sadananda Gowda
d) Justice Surendra Kumar Sinha
Ans: - D

7. Who among the following has been named as the International Hockey Federation Player of the Year 2014 in men category?
a) Mark Knowles
b) Jaap Stockmann
c) Gonzalo Peillat
d) Ric Charlesworth
Ans: - A

8. Who among the following has been named as the International Hockey Federation Player of the Year 2014 in women category?
a) Joyce Sombroek
b) Ellen Hoog
c) Florencia Habif
d) Max Caldas
Ans: - B

9.  Who among the following has won goalkeepers-of-the-year (Men) bythe International Hockey Federation for the Year 2014?
a) Mark Knowles
b) Jaap Stockmann
c) Gonzalo Peillat
d) Ric Charlesworth
Ans: - B

10. Who among the following has been picked by Haryana government as its brand ambassador?
a) Kiran Bedi
b) Anna Hazare
c) Baba Ramdev
d) Kumar Vishwas
Ans: - C

11. Censor Board chief............. has decided to quit her post
a) Sharmila Tagore
b) Hema Malini
c) Leela Samson
d) Vaijaynti Mala
Ans: - C

12.  Who among the following has been appointed as the Chief Technology Officer of Persistent Systems Ltd?
a) Siddhartha Chatterjee
b) Kaushik Basu
c) Kaushik Chatterjee
d) Kaushik Mukherjee
Ans: - A

13. The book titled “The Red Sari” written by Javier Moro was recently in news. The book was written about whom among the following?
a) Jaya Prada
b) Mamta Banerjee
c) Sonia Gandhi
d) J Jayalalitha
Ans: - C

14. HAL Chairman.................was conferred with JGBS-Top Rankers’ Excellence Award for CEO of the year 2014.
a) R K Tyagi
b) R K Misra
c) R K Verma
d) R K Sinha
Ans: - A

15.  Who among the following has snatched her first title of the season Sydney Open title?
a) Gonzalo Peillat
b) Sania Mirza
c) Abigail Spears
d) Raquel Kops-Jones
Ans: - B

16. Who among the following has resigned as member of the Union Public Service Commission?
a) Tarun Rai
b) Colvyn Harris
c) A P Singh
d) Subhash Chandra Agrawal
Ans: - C

17. Who among the following has won goalkeepers-of-the-year (Women) by the International Hockey Federation for the Year 2014?
a) Joyce Sombroek
b) Ellen Hoog
c) Florencia Habif
d) Max Caldas
Ans: - A

18.  Who among the following has won the women’s single title of Sydney International Tennis tournament?
a) Ellen Hoog
b) Karolina Pliskova
c) Petra Kvitova
d) Max Caldas
Ans: - C

19. Who among the following famous RTI activist was conferred with Giraffe Hero award 2015?
a) Pratap Raychaudhuri
b) Anurag Agrawal
c) P S Ahuja
d) Subhash Chandra Agrawal
Ans: - D

20. ..................Food and Drug Administration has approved new vaccine to treat Poliomyelitis.
a) China
b) Russia
c) United Kingdom
d) United States
Ans: - A

21. The first of the indigenously-built Light Combat Aircraft.............is ready for crucial handover to the Indian Air Force.
a) Agni I
b) Tejas
c) Rakshak
d) Rupak
Ans: - B

22. Who among the following has been was appointed as Chief Executive Officer of J Walter Thompson South Asia?
a) Tarun Rai
b) Colvyn Harris
c) A P Singh
d) Subhash Chandra Agrawal
Ans: - A

23. Who among the following has resigned as the Managing Director of Reliance Jio Infocomm Ltd?
a) A P Singh
b) Sanjay Mashruwala
c) Sandip Das
d) KP Verma
Ans: - C

24. US President Barack Obama has nominated two Indian-Americans ....................... to key posts in US.
a) Florencia Habif and Deven J Parekh
b)  Ric Charlesworth and Deven J Parekh
c) Jonodev Osceola Chaudhuri and Deven J Parekh
d) Jaap Stockmann and Deven J Parekh
Ans: - C

25. Which year as ranked as the Earth’s hottest year since 1880 as per the two separate analyses done by NASA scientists and National Oceanic and Atmospheric Administration scientists?
a) 2012
b) 2013
c) 2014
d) 2015
Ans: - C

26. Which state was selected for the National Award for e-Governance for the best district-level initiative in Citizen-Centric Service Delivery through ICT. 
a) Jharkhand
b) Jammu and Kashmir
c) Delhi
d) Bihar
Ans: - B

27. Famous freedom fighter....................passed away.
a) Ghelubhai Naik
b) Heerabai Naik
c) Ram Naik
d) Jeetubhai Naik
Ans: - A

28. Reserve Bank of India has cut the reverse repo rate by 25 basis points to.......
a) 6.75%
b) 7.75%
c) 8.75%
d) 9.75%
Ans: - B

29. Who among the following has demitted his office as Chief Election Commissioner?
a) H.S.Brahma
b) Veeravalli Sundaram Sampath
c) AS Kiran Kumar
d) Avinash Chander
Ans: - B

30. Who among the following was appointed as the head coach of Indian men’s football team?
a) Wim Constantine
b) Stephen Koevermans
c) Stephen Constantine
d) Wim Koevermans
Ans: - C

Also Read : 

19-21 January 2015 Current Affairs Quiz



newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment