Tuesday, June 2, 2015

22-24 March 2015 Current Affairs Quiz


1.  World Water Day was observed on..........March with the theme Water and Sustainable Development.
a) 20
b) 21
c) 22
d) 23
Ans: - C

2. Who among the following was the only indian who was shortlisted for the 2015 Man Booker International Prize?
a) Vikram Seth
b) Amitav Ghosh
c) Jhumpa Lahiri
d) Shobha De
Ans: - B

3.  Which among the following place hosted Gujarat Philatelic Exhibition Gujpex-2015?
a) Ahmedabad
b) Surat
c) Gandhinagar
d) Vadodara
Ans: - A

4.  On which day, the Martyr's Day was marked to honour the sacrifice of Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev?
a) 20 March
b) 21 March
c) 22 March
d) 23 March
Ans: - D

5. Who among the following has becoome the youngest Archer to enter India Book of Records?
a) Cherukuri Lenin
b) Dolly Shivani Cherukuri
c) Cherukuri Satyanarayana
d) Prabha Cherukuri
Ans: - B

6.  Which among the following country smashed India's dream to be in ICC world cup finals? 
a) New Zealand
b) Australia
c) South Africa
d) West Indies
Ans: - B

7.  Who among the following was honoured with Indian of the Year 2014 in special achievement by CNN-IBN?
a) Kangana Ranaut
b) Pankaj Advani
c) Only B
d) Only A & B
Ans: - D

8. Who among the following has been appointed as Chief Financial Officer of Google?
a) Greim Porat
b) Ruth Porat
c) Russell Porat
d) Rocky Porat
Ans: - B

9.  Which among the following state government has launched India's first E-ration card service?
a) Uttarakhand
b) Delhi
c) Maharshtra
d) Kerala
Ans: - B

10. Scientists at ........................ National University found the world’s largest asteroid impact zone in which country?
a) Uk
b) Germany
c) Russia
d) Australia
Ans: - D

11. Artist........................ was conferred with the Knight of the Order of Arts and Letters of France?
a) Aarti Kher
b) Bharti Kher
c) Kirron Kher
d) Anupam Kher
Ans: - B

12. Who among the following has won the Folio Prize 2015 for novel "Family Life"?
a) Jean-Marc Rathe
b) Akhil Sharma
c) Nikhil Sharma
d) Sushil Sharma
Ans: - B

13. Who among the following was honoured with Indian of the Year 2014 in entertainment by CNN-IBN?
a) Aamir Khan
b) Kangna Ranaut
c) Chetan Bhagat
d) Shahrukh Khan
Ans: - C

14. Who among the following was honoured with Indian of the Year 2014 in Sports by CNN-IBN?
a) Vushwanathan Anand
b) Sania Mirza
c) Saina Nehwal
d) Jitu Rai
Ans:  -D

15. Who among the following was honoured with Indian of the Year 2014 in Politics by CNN-IBN?
a) Arun Jaitley
b) Sushma Swaraj
c) Subramanyam Swami
d) Rajnath Singh
Ans: - A

16. Asian Development Bank has sanctioned...........million USD under SASEC Road Connectivity INVESTMENT Program for road construction in North Bengal-North East region.
a) 100
b) 200
c) 300
d) 400
Ans: - C

17. Ministry of Railways has constituted............................Committee to review Public Private Partnership Cell functioning.
a) Ajay Shankar
b) Vijay Shankar
c) Sujoy Shankar
d) Ranjay Shankar
Ans: - A

18. Reliance Communications has acquired new and top-up 800/850 MHz spectrum in..........circles.
a) 9
b) 10
c) 11
d) 12
Ans: - C

19. Which edition of Web Ratna awards was organised to honour eGovernance initiatives?
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Fifth
Ans: - B

20.Who among the following has been chosen as new spokesperson of External Affairs Ministry?
a) Vikram Seth
b) Vikas Swarup
c) Arindam Ghosh
d) Rohit Mistry
Ans: - A

21. Famous and experienced poet............................ was awarded with inaugural National Kavi Pradeep Samman
a) Gopaldas Narendra 
b) Gopaldas Nishal
c) Gopaldas Neeraj
d) Gopaldas Nandan
Ans: - C

22. Who among the following has authored book titled "Food for All"?
a) Usha Lele
b) Naina Lele
c) Reena Lele
d) Uma Lele
Ans: - D

23. CNN-IBN announced the Indian of the Year Award 2014 to whom among the following?
a) Kangna Ranauth
b) Kailash Satyarthi
c) Mukesh Ambani
d) Narendra Modi
Ans: - D

24. India has signed six pacts to boost trade and investment with which country?
a) Iran
b) Dubai
c) Qatar
d) Indonesia
Ans: - C

25. Who among the following has been appointed as chairman of the Empowered Committee of State Finance Ministers on Goods and Services?
a) AM Mani 
b) DM Mani
c) GM Mani
d) KM Mani
Ans: - D

26. NASA's Opportunity Rover on Mars, the first human-made vehicle, has completed........years marathon.
a) 9
b) 10
c) 11
d) 12
Ans: - C

27. President has recently conferred India's highest civilian honour Bharat Ratna to
a) Premchand
b) Major Dhyanchand
c) Atal Bihari Vajpayee
d) Guljari Lal Nanda
Ans: - C

28. Who among the following has grabbed Tyler Prize for Environmental Achievement 2015?
a) Madhav Gadgil
b) Dr. Jane Lubchenco
c) Only A
d) Both A & B
Ans: - D

29. Tata Communications Ltd has partnered with firm to provide a wide range of technology and communication solutions?
a) German
b) Russian
c) Indonesian
d) Chinese
Ans: - C

30. World Tuberculosis Day was observed globally on ...... March.
a) 21
b) 22
c) 23
d) 24
Ans: - D


Also read :

19-21 March 2015 Current Affairs Quiz


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment