Tuesday, June 2, 2015

25-27 March 2015 Current Affairs Quiz

1. Nobel Laureate.......................has grabbed the Abel Prize 2015 for his work on partial differential equations.
a) John F Nash Junior
b) Jimmy F Nash Junior
c)Jack F Nash Junior
d) Joy F Nash Junior
Ans: - A

2. Who among the following was adjudged the Man of the Match in ICC World Cup 2015 in final?
a) James Faulkner
b) Brendon McCullum
c)  Corey Anderson
d) Brendan Taylor
Ans: - A

3.  Who among the following was chosen as the man of the tournament for his power packed performance in ICC World Cup 2015 in final?
a) James Faulkner
b) Brendon McCullum
c)  Corey Anderson
d) Mitchell Starc
Ans: - D

4. Australia snatched ICC World Cup 2015 for............time.
a) Third
b) Fourth
c)Fifth
d) Sixth
Ans: - C

5. Who among the following has taken over as Commanding-in-Chief of Southern Naval Command?
a) Anil Kumar Chopra
b) Sunil Lanba
c) Anil Lamba
d) Sunil Chopra
Ans: - B

6.  Who among the following has been conferred with Major Dhyan Chand Lifetime Achievement award of Hockey India?
a) Sukhbir Singh Senior
b) Dalbeer Singh Senior
c) Balbir Singh Senior
d) Paramveer Singh Senior
Ans: - C

7. Which among the following bank merger with ING Vysya Bank  has got s RBI approval?
a) Kotak Mahindra Bank
b) Axis Bank
c)HDFC Bank
d) ICICI Bank
Ans: - A
8. The Reserve Bank of India has penalised how many central cooperative banks with a fine of Rs 5 lakh each for Anti-Money Laundering guidelines?
a) 13
b) 14
c) 15
d) 16
Ans: - D

9.  Whicg among the following has retail e-commerce website has acquired majority stake in digital financial distribution platform RupeePower?
a) Amazon
b) Snapdeal
c) Jabong
d) Flipkart
Ans: - B

10. Australia smashed which country to snatch ICC World Cup 2015 in final?
a) India
b) New Zealand
c) South Africa
d) West Indies
Ans: - B

11.  Who among the following was crowned with FBB Femina Miss World 2015
a) Koyal Rana
b) Aditi Arya
c) Aafreen Rachel Vaz
d) Vartika Singh
Ans: - B

12.  Who among the following was recently awarded with Bharat Ratna award?
a) Major Dhyan Chand
b) Pandit Madan Mohan Malaviya
c) Pandit Kishan Maharaj
d) Pandit Deenanath Mangeshkar
Ans: - B

13. Who has authored the book titled God's Bankers: A History of Money and Power at the Vatican?
a) Jirom Posner
b) Brock Posner
c) Jeinder Posner
d) Gerald Posner
Ans: - D

14. Who among the following has created history by becoming the first Indian woman badminton player to obtain World No.1 ranking?
a) Saina Nehwal
b) Sania Mirza
c) Preeti Mishra
d) Anjali Bhagwat
Ans: - A

15.  Who among the following has won India Open badminton championship
in female category?
a) Saina Nehwal
b) Sania Mirza
c) Preeti Mishra
d) Anjali Bhagwat
Ans: - A

16. Who among the following has resigned from the post of President of International Cricket Council?
a) N Srinivasan
b) Mustafa Kamal
c) Lalit Modi
d) Sunil Gavaskar
Ans: - B

17. Which famous and veteran left-arm spinner has recently announced his retirement from One Day International Cricket?
a) Jack Vettori
b) Gerald Vettori
c) Daniel Vettori
d) Roney Vettori
Ans: - C

18.  Former Union Minister and veteran Congress Party leader died. Name him.
a) Katy Ripple Kyndiah
b) Paty Ripple Kyndiah
c) Raty Ripple Kyndiah
d) Haty Ripple Kyndiah
Ans: - B

19. Prime Minister Narendra Modi has introduced ......................... platform for redressal of grievances.
a) UNNATI
b) PRAGATI
c) VIKAS
d) AWAAZ
Ans: - B

20. First goods train from Lumding to Silchar in which northeastern state  was flagged off recently?
a) Mizoram
b) Manipur
c) Assam
d) Arunachal Pradesh
Ans: - C

21. Which/Who among the following was honoured with Gandhi Peace Prize 2014?
a) Ramkrishna Mission
b) Apollo Hospital
c) Tata Medical Hospital
d) ISRO
Ans: - D

22. Who among the following has won India Open badminton championship
 in male category?
a) Mahesh Bhupathi
b) Rohan Bopanna
c) K Srikanth
d) Viktor Axelsen
Ans: - C

23. ISRO’s ....................... successfully launched Indian Regional Navigation Satellite System 1-D satellite into the intended orbit.
a) PSLV C-23
b) PSLV C-24
c) PSLV C-26
d) PSLV C-27
Ans: - D

24.  Which company has announced the commissioning of the 660 MW unit of the 3,960 MW Sasan Ultra Mega Power Project?
a) NTPC Ltd
b) Adani Power Ltd
c) Reliance Power Ltd
d) Power Grid Corporation Ltd
Ans: - C

25. Who among the following was appointed as President & CEO of Honda Cars India Ltd?
a) Katsushi Inoue
b) Hironori Kanayama
c) Katsushi  Kanayama
d) Hironori Inoue
Ans: - A

26. Which country has organised the world's first Otaku Expo at Makuhari Messe Convention Center in Chiba Prefecture?
a) Singapore
b) Thialand
c) South Korea
d) Japan
Ans: - D

27. K Srikanth defeated whom to snatch India Open badminton championship in the men's section?
 a) Viktor Axelsen
b) Jim Axelsen
c) Jack Axelsen
d) Nelson Axelsen
Ans: - A

28. International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and Transatlantic Slave TRADE was observed worldwide on..........March.
a) 22
b) 23
c) 24
d) 25
Ans: - D

29. Australia snatched ICC World Cup 2015 by defeating New Zealand by ...................... wickets
a) Four
b) Five
c) Six
d) Seven
Ans: - D

30. Saina Nehwal defeated Ratchanok Intanon of....................to snatch India Open badminton championship in women's section.
a) Singapore
b) Thialand
c) South Korea
d) Japan
Ans: - B


Also Read :

22-24 March 2015 Current Affairs Quiz


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment