Saturday, June 20, 2015

22-24 May 2015 Current Affairs Quiz MCQ

1. BSE has dropped which company from Sensex recently?
a) Tata Power
b) Lupin
c) Tata Motors
d) Amtek Auto
Ans: - A

2. Which among the following company will join RE100 global RENEWABLE ENERGY campaign?
a) Infosys
b) TCS
c) Wipro
d) Cognizant
Ans: - A

3.  Who among the following has recently resigned to make way for Jayalalithaa to take over as Tamil Nadu chief minister?
a) Knimojhi Ramesh
b) A Raja
c) O Panneerselvam
d) M Karunanidhi
Ans: - C

4. World's largest steel maker ArcelorMittal and..............has inked a pact to jointly set up a steel plant in India for the fast growing automotive sector.
a) SAIL
b) BHEL
c) Tata Steel Plant
d) NTPC

Ans: - A
5. The United Nations has observed the International Day for Biological Diversity on .............. May.
a) 20
b) 21
c) 22
d) 23
Ans: - C

6. Who among the following has become the first Sikh mayor in United Kingdom’s Wokingham Borough Council?
a)  Harvinder Singh Batth
b) Parvinder Singh Batth
c) Ravinder Singh Batth
d) Narender Singh Batthc
Ans: - B

7. Tathagata Roy has been sworn-in as the ........ governor of Tripura?
a) 13
b) 14
c)15
d) 16
Ans: - D

8. Who among the following Nobel Awardee mathematician died recently?
a) John Forbes Nash Jr.
b) Jim Forbes Nash Jr.
c) Jackey Forbes Nash Jr.
d) Joy Forbes Nash Jr.
Ans: - A

9.  Which among the following team has won the Indian Premier League 2015?
a) Mumbai Indians
b) Chennai Super Kings
c) King XI Punjab
d) Rajasthan Royals
Ans: - A

10. Which bank has tied up with MasterCard to launch three cards and also two new banking solutions for card holders?
a) SBI
b) PNB
c) Bank of India
d) Bank of Baroda
Ans: - C

11. Who among the following has been nominated by President Barack Obama to the National Council on the Humanities?
a) Akhil Kumar
b) Akhil Amar
c) Akhil Abhay
d) Akhil Ajay
Ans: - B

12. Finance Ministry has sanctioned Rs....................crore fuel subsidy for IOC and  BPCL.
a) 2,223
b) 3,223
c) 4,223
d) 5,223
Ans: - D

13. India-Singapore bilateral naval exercise.....................has commenced in Singapore.
a) SIMBEX-13
b) SIMBEX-14
c) SIMBEX-15
d) SIMBEX-16
Ans: - C

14. Which Indian film has won critics prize at 68th Cannes film festival?
a) Maham
b) Mahasangram
c) Mashal
d)  Masaan
Ans: - D

15. Who among the following 11-year old Indian-American has been created record by graduating from California College?
a) Tanishq Abraham
b) Mushtaq Abraham
c) Akhlaque Abraham
d) Farooque Abraham
Ans: - A

16. Who among the following has won Man of the Match in the Indian Premier League 2015?
a) Dwayne Bravo
b) Andre Russell
c) Rohit Sharma
d) Mahendra Singh Dhoni
Ans: - C

17. Who among the following has won Player of the Tournament in the Indian Premier League 2015?
a) Dwayne Bravo
b) Andre Russell
c) Rohit Sharma
d) Mahendra Singh Dhoni
Ans: - B

18.  Mumbai Indians won the Indian Premier League 2015 by defeating which team?
a) Kolkata Night Riders
b) Chennai Super Kings
c) King XI Punjab
d) Rajasthan Royals
Ans: - A

19. An IAF's Mirage............ jet landed on the Yamuna expressway in runway trial.
a) 1000
b) 2000
c) 3000
d) 4000
Ans: - B

20. Which state government will sign pact with ZTEsoft for smartcity projects?
a) Delhi
b) Maharshtra
c) Gujarat
d) West Bengal
Ans: - C

21. IRCTC has partnered with.................to provide deals and offers to customers.
a) mylala
b) mywala
c) mygala
d) mydala
Ans: - D

22. Who among the following Indian has been chosen posthumously for UN's prestigious Dag Hammarskjold Medal?
a) Lance Naik Nand Ram
b) Raju Joseph
c) A & B
d) B
Ans: - C

23. The world's biggest gold producer...............has set up a gold sector fund along with the ancient Silk Road which is expected to raise $16.1 billion.
a) US
b) China
c) India
d) Australia
Ans: - B

24. Central government has  cleared how many FDI proposals worth Rs 281 crore?
a) 19
b) 20
c) 21
d) 22
Ans: - C

25. Who among the following has won Monaco Grand Prix of Formula One?
a) Sebastian Vettel
b) Nico Rosberg
c) Lewis Hamiltion
d) Graham Hill
Ans: - B

26. On the first anniversary of NDA government, Prime Minister Narendra Modi has launched........................
a) Desh TV
b) Kheti TV
c) Kisan TV
d) Krishi TV
Ans: - C

27. Tamil Nadu Chief Minister J Jayalalithaa has approved Rs .............. crore for welfare schemes.
a) 1,500
b) 1,600
c) 1,700
d) 1,800
Ans: - D

28. Jayalalithaa has been sworn in as Tamil Nadu Chief Minister for................time.
a) Third
b) Fourth
c) Fifth
d) Sixth
Ans: - C

29. Which among the following has won Internet.org attracts 8 lakh users in India?
a) Facebook
b) Instagram
c) Twitter
d) Google+
Ans: - A

30. Which among the following bank has launched voice password facility for phone banking?
a) Yes Bank
b) Axis Bank
c) HDFC Bank
d) ICICI Bank
Ans: - D


Also read : 

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment