Monday, June 1, 2015

25-27 January 2015 Current Affairs Quiz

1. Which country will launch the construction of five new nuclear reactors with a total capacity of 5 Gigawatts in 2015?
a) China
b)  Japan
c) Russia
d) US
Ans: - A

2. Who among the following has won the 13th Parsvanth International Grandmasters Chess Tournament?
a) Deepan Chakkravarthy
b) Andrey Baryshpolets
c) Ivan Popov
d) Vardan Nagpal
Ans: - B

3. Recently the National Immunization Day was held on........January.
a) 16
b) 17
c) 18
d) 19
Ans: - C

4. Who among the following will lead Prime Minister Narendra Modi’s teach in India programme?
a) Aanjul Bhargava
b) Sanju Bhargava
c) Ranju Bhargava
d) Manjul Bhargava
Ans: - D

5. Who among the following will head business in India for Twitter?
a) Karanjeet Singh
b) Ramanjeet Singh
c) Taranjeet Singh
d) Paramjeet Singh
Ans: - C

6. Which city will host World Congress on Information Technology in 2018?
a) Hyderabad
b) Tiruvanantpuram
c) Chennai
d) Bangalore
Ans: - A

7. GIC of.......................will invest Rs 1,020 crore in India’s Bandhan Financial Services.
a) Singapore
b) Malaysia
c) Dubai
d) Iran
Ans: - A

8. Who among the following youngest entrepreneur has developed Braille printer?
a) Shubham Banerjee
b) Swayam Banerjee
c) Saksham Banerjee
d) Shyam Banerjee
Ans: - A

9.  Who among the following has bought Indian mobile marketing start-up ZipDial?
a) Twitter
b) Facebook
c) Yahoo
d) Google
Ans: - A

10. Nepali Congress leader........................ was appointed as Nepal ambassador to India.
a) Deep Kumar Upadhyay
b) Jeebraj Koirala
c) Jiji Mammen
d) Rukma Shukshere Rana
Ans: - A

11. Which country has committed to provide an Overseas Development Assistance loan of 2620 crore rupees to India?
a) China
b)  Japan
c) Russia
d) US
Ans: - B

12.  Andrae Crouch has passed away. Who was he?
a) Politician
b) Magician
c) Gospel performer and songwriter
d) Director
Ans: - C

13. According to the United Nations World Economic Situation and Prospects, India’s growth will reach........per cent in 2016.
a) 4.3
b) 5.3
c) 6.3
d) 7.3
Ans: - C

14. Famous Indian-American entrepreneur and philanthropist ..........................has received Martin Luther award.
a) Frank Mohammad
b) Frank Khan
c) Frank Ahmed
d) Frank Islam
Ans: - D

15.  The Telecom Commission has cleared Rs................... crore base price for 2,100-MHz.
a) 1700
b) 2700
c) 3700
d) 4700
Ans: - C

16. Japan has committed to provide an Overseas Development Assistance loan of .................rupees to India.
a) 1620 crore
b) 2620 crore
c) 3620 crore
d) 4620 crore
Ans: - B

17. Which filmmaker has been appointed as chairperson of Central Board of Film Certification?
a) Ashoke Pandit
b) Jeevitha
c) Pahlaj Nihalani
d) Prakash Dwivedi
Ans: - C

18.  Former PM Manmohan Singh has adopted Pachim Bekeli Gaon Panchyat under Sansad Adarsh Gram Yojna in which state?
a) Meghalaya
b) Tripura
c) Manipur
d) Assam
Ans: - D

19. Ghelubhai Naik has passed away. Who was he?
a) Freedom fighter
b) Actor
c) Politician
d) Social Worker
Ans: - A

20. India will provide how many million dollar LoC to Guyana for road infrastructure projects?
a) 40
b) 50
c) 60
d) 70
Ans: - C

21. Modibo Keita has been appointed as the Prime Minister of which country?
a) Indonesia
b) Mali
c) Turkey
d) Kazakhstan
Ans: - B

22. Which among the following...................Nuclear Power Project has restarted?
a) Mumbai
b) Kolkata
c) Chennai
d) Kudankulam
Ans: - D

23. Who among the following hit a century off 31 balls to record the fastest ever one-day international ton?
a) Quinton de Kock
b) AB de Villiers
c) Dale Steyn
d) Virat Kohli
Ans: - B

24. Who among the following has won the men’s single title of Sydney International Tennis tournament?
a) Ellen Hoog
b) Viktor Troicki
c) Mikhail Kukushkin
d) Max Caldas
Ans: - B

25. As per International Monetary Fund, India will grow at the rate of 6.5 per cent in 2016 while overtaking which country?
a) China
b)  Japan
c) Russia
d) US
Ans: -  A

26. Which company earned net profit of Rs 5,328 crore in December end after overtaking Reliance Industries Ltd?
 a) TCS
b) Infosys
c) Cognizant
d) Wipro
Ans: - A

27. Taranjeet Singh will head business in India for which social networking site?
a) Twitter
b) Facebook
c) Viber
d) Hike
Ans: - A

28. Australian Rodney Sturt Taylor died recently in Los Angeles. He is a ...........
a) Actor
b) Singer
c) Dancer
d) Director
Ans: - A

29. Which edition of the ZEE Jaipur Literature Festival was held?
a) Sixth
b) Seventh
c) Eighth
d) Ninth
Ans: - C

30. Who among the following will join as full time member of NITI Aayog?
a) Bibek Debroy
b) Arvind Panagariya
c) Sindhushree Khullar
d) V K Saraswat
Ans: - A


also read : 

22-24 January 2015 Current Affairs Quiz

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment