Tuesday, June 2, 2015

28-30 March 2015 Current Affairs Quiz

1. Famous and veteran left-arm spinner Daniel Vettori has recently announced his retirement from ODI Cricket. He played from which country?
a) Australia
b) New Zealand
c)West Indies
d) South Africa
Ans:- B

2. Earth Hour 2015 was observed globally on.........March.
a) 25
b) 26
c) 27
d) 28
Ans: - D

3. Recently................government has launched ‘Padho.............- Khedo............. Mission’ i.e. Learn...............- Play..............Mission.
a) Madhya Pradesh
b) Punjab
c) Odisha
d) West Bengal
Ans: - B

4.  Earth Hour 2015 was observed globally on 28 March between.................. local time.
a) 7:30 pm to 8:30 pm
b) 8:00 pm to 9:00 pm
c)8:30 pm to 9:30 pm
d) 9:00 pm to 10:00 pm
Ans: - C

5. Which edition of Earth Hour 2015 was observed globally on 28 March?
a) Seventh
b) Eighth
c) Ninth
d) Tenth
Ans: - C

6.  Who among the following pace bowler has announced his retirement from all cricket?
a) Gail Mills
b) Kyle Mills
c) Nyle Mills
d) Keit Mills
Ans: - B

7.  Earth Hour which was observed globally on 28 March started in which year?
a) 2004
b) 2005
c)2006
d) 2007
Ans: - D

8. Pace bowler Kyle Mills has announced his retirement from all cricket. He played from which country?
a) Australia
b) New Zealand
c)West Indies
d) South Africa
Ans: - B

9.  Which among the following has launched Smart Traveller for individuals, families and regular travellers?
a) HDFC Insurance Company Ltd
b) NICL
c) Bharti AXA General Insurance Company Ltd
d) PNB Metlife Insurance
Ans: - C

10. Which former chinese world champion hurdler will retire soon?
a) Liu Xenar
b) Liu Mein Zade
c) Liu Xiang
d) Liu Xeen Chaan
Ans: - C

11. Who among the following Indian-origin nurse has been named for 2015 International Achievement Award?
a) Susheela Devi Rai
b) Sugandha Devi Rai
c) Subadhra Devi Rai
d) Sumitra Devi Rai
Ans: - C

12. Who among the following has taken charge as India’s first cyber security chief?
a) Gulshan Garg
b) Gulshan Rai
c) Gulshan Kapoor
d) Gulshan Khanna
Ans: - B

13. As per FM Global Resilience Index 2015, India has been ranked.......out of 130 countries.
a) 116
b) 117
c) 118
d) 119
Ans: - D

14. Who among the following has resigned from Tata Chemicals' Board?
a) Vijay Kalia
b) Vijay Nandwada
c) Vijay Kelkar
d) Vijay Prabhu
Ans: - C

15. Isro..................launch has put India a step closer to own GPS-like system.
a) IRNSS-1D
b) IRNSS-2D
c) IRNSS-3D
d) IRNSS-4D
Ans: - A

16. Union Government has extended National Food Security Act deadline by.............. months.
a) Three
b) Four
c) Five
d) Six
Ans: - D

17. How many weightlifters have been provisionally suspended by the Indian Weightlifting Federation after testing positive for doping?
a) 20
b) 21
c) 22
d) 23
Ans: - B

18.  A minor panet has been named after which famous indian personality?
a) Viswanathan Anand
b) Sachin  Tendulkar
c) Sania Nehwal
d) MC Mary Kom
Ans: - A

19. Who among the following has won Nigeria's presidential elections?
a) Goodluck Jonathan
b) Muhammadu Buhari
c) Mohammad Al Bashir
d) Mohammad Ayub Khan
Ans: - B

20. The indirect tax collection has exceeded target by Rs.............crore in FY15.
a) 1,000
b) 2,000
c) 3,000
d) 4,000
Ans: - D

21. Which state cabinet approved Amaravathi as capital of the State?
a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Odisha
d) Haryana
Ans: - A

22. For which among the following ordinance, Indian President has given his approval?
a) Agriculture
b) Land
c) Tobacco
d) Liquor
Ans: - B

23. Central Government has launched FAME-India scheme to boost................
a) Hybrid vehicle sales
b) Electric
c) Both A & B
d) Only B
Ans: - C

24. Muhammadu Buhari has won which country's presidential elections?
a) Kenya 
b) Nigeria
c) Bangladesh
d) Afghanistan
Ans: - B

25. Who among the following has been honoured by Egypt's Academy of Arts?
a) Aamir Khan
b) Shahrukh Khan
c) Amitabh Bachchan
d) Salman Khan
Ans: - C

26. Who among the following has been conferred with Sir Richard Hadlee Medal for 2014-15?
a) Collin Munro
b) Brendon McCullum
c) Daniel Vittori
d) Stephen Flaming
Ans: - B

27.Who among the following has reached Malaysia Open semifinals?
a) Saina Nehwal
b) Sania Mirza
c) Rohan Bopanna
d) Prem Jha
Ans: - A

28. Which state government has launched Aahar scheme recently?
a) Madhya Pradesh
b) Rajasthan
c) Odisha
d) West Bengal
Ans: - C

29. Andhra Pradesh cabinet has approved ................... as capital of the State.
a) Premavathi
b) Bhamavathi
c) Poornavathi
d) Amaravathi
Ans: - D

30. Muhammadu Buhari has won Nigeria's presidential elections by defeating whom among the following?
a) Goodluck Jonathan
b) Fried Jonathan
c) Ayub Jonathan
d) John Jonathan
Ans: - A


Also Read : 

25-27 March 2015 Current Affairs Quiz



newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment