Monday, June 1, 2015

28--31 January 2015 Current Affairs Quiz

1.  TCS earned net profit of Rs...............crore in December end after overtaking Reliance Industries Ltd.
a) 3,328
b) 4,328
c) 5,328
d) 6,328
Ans: - C

2. The Indian government will allocate...........coal blocks to state-owned firms.
a) 16
b) 26
c) 36
d) 46
Ans: - C

3. European Union has decided to lift a seven-month-long ban on the import of ................. from India.
a) Guava
b) Litchie
c) Apple
d) Mangoes
Ans: - D

4.  The King of Saudi Arabia passed away. Name him.
a) King Abdullah
b) King Salman bin Abdulaziz
c) King Muqr
d) King Mohammad
Ans: - A

5. Recently a bomb blast at which civil court in Bihar?
a) Patna
b) Aara
c) Chapra
d) Maner
Ans: - B

6.  Who among the following has been nominated as new Prime Minister of South Korea?
a) Park Geun-hye
b) Chung Hong-won
c) Lee Wan Koo
d) Chung  Geun-hye
Ans: - C

7. Recently famous cartoonist, illustrator and humorist died. Name him.
a) R.K. Laxman
b) S.K. Laxman
c) D.K. Laxman
d) V.K. Laxman
Ans: - A

8. Who among the following has been consecrated as first female bishop of England?
a) Libby Jane
b) Libby Kane
c) Libby Mane
d) Libby Lane
Ans: - D

9.  Who among the following has won Miss Universe 2015 crown held in Miami?
a) Gastun Vega
b) Paulina Vega
c) Luz Marina Zuluaga
d) Nia Sanchez
Ans: - B

10. As per survey, India is the ..................... -most trusted country in the world.
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Fifth
Ans: - A

11. The 45th edition of World Economic Forum has started in which country?
a) Singapore
b) Switzerland
c) Hong Kong
d) Germany
Ans: - B

12.  Microsoft has unveiled Windows............... and wearable 3D gadget called ‘HoloLens’
a) 8
b) 9
c) 10
d) 11
Ans: - C

13. Which state will get first International Institute of Music?
a) Sikkim
b) Tamilnadu
c) Kerala
d) Andhra Pradesh
Ans: - C

14. Who among the following has won National Billiards Championship in Kolkata?
a) Pankaj Advani
b) Dhruv Sitwala
c) Siddharth Parikh
d) . Bhaskar
Ans: - A

15.  Which state government slaps Rs 54 crore fine on online traders including Jabong and Flipkart?
a) Sikkim
b) Tamilnadu
c) Kerala
d) Andhra Pradesh
Ans: - C

16. Who among the following was posthumously awarded with Ashok Chakra?
a) Major Ravi Varadarajan and Naik Neeraj Kumar Singh
b) Major Mukund Varadarajan and Naik Narendra Kumar Singh
c) Major Mukund Varadarajan and Naik Neeraj Kumar Singh
d) Major Mithun Varadarajan and Naik Naresh Kumar Singh
Ans: - C

17. Who among the following has won Greece’s general elections?
a) Slesha party
b) Syriza party
c) Shining party
d) Sychrosia party
Ans: - B

18.  ....................... Playmaker Juan Roman Riquelme has retired from Football.
a) Argentina
b) Ukraine
c) Netherland
d) Spain
Ans: - A

19. India has observes 118th birth anniversary of whom among the following ?
a) Bhagat Singh
b) Rabindra Nath Tagore
c) Netaji Subhash Chandra Bose
d) Madan Mohan Malviya
Ans: - C

20. Who among the following will be new Vodafone India CEO?
a) Marten Pieters
b) Virender Mehra
c) Sunil Sood
d) Sushil Anand
Ans: - C

21. Which country has sold its German unit for Rs. 7,200 crore?
a) Senvion SE
b) Havells
c) Suzlon Energy
d) Usha
Ans: - C

22. Which among the following bank has inked 100 million euro loan pact with European bank?
a) SBI
b) PNB
c) BOB
d) UCO
Ans: - A

23.   Paladugu Venkata Rao died. He was a former Minister of
a) Sikkim
b) Tamilnadu
c) Kerala
d) Andhra Pradesh
Ans: - D

24. National Girl Child Day was celebrated on..........January.
a) 22
b) 23
c) 24
d) 25
Ans: - C

25. Glen Joseph Galstaun was nominated as the representative of the Anglo-Indian community in which assembly?
a) Jharkhand
b) Bihar
c) UP
d) MP
Ans: - A

26. Who among the following has been sworn in as Governor of Himachal Pradesh?
a) Annu Raj Singh
b) Urmila Singh
c) Mansoor Ahmed Mir
d) Kalyan Singh
Ans: - D

27. Hockey Olympian..................... passed away recently.
a) Jaswant Singh Rajput
b) Leslie Claudius
c) Keshav Dutt
d) Meldric Daluz
Ans: - A

28. Recently a book titled “'Neither a Hawk nor a Dove” was in news. It has been authored by whom among the following?
a) Sabyasachi Misra
b) Perumal Murugan
c) Aniruddhan Vasudevan
d) Khurshid M Kasuri
Ans: - D

29. India celebrated its........Republic Day on 26 January.
a) 64
b) 65
c) 66
d) 67
Ans: - D

30. Who among the following has won Khushwant Singh Memorial Prize for Poetry?
a) Ananya Subramaniam
b) Suhel Seth
c) Arundhathi Subramaniam
d) Awanthi Subramaniam
Ans: - D

Also read : 

25-27 January 2015 Current Affairs Quiz



newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment