Tuesday, June 23, 2015

28-31 May Current Affairs Quiz MCQ

1.  Who among the following has qualified for the Rio Olympics 2016 through one of the Olympic quotas?
a) Aparna Popat
b) Pinki Kumari
c)Vijay Kumar
d) Abhinav Bindra
Ans: - D

2. West Bengal has appointed.......................as the first transgender principal at a college.
a) Poorabi Bandopadhyay
b) Manasvi Bandopadhyay
c) Manabi Bandopadhyay
d) Shraboni Bandopadhyay
Ans: - C

3.  Who among the following was amongst Forbes world’s 100 most powerful women?
a) Arundhati Bhattacharya
b) Chanda Kochhar
c) Kiran Mazumdar-Shaw
d) All the above
Ans: - D

4.  UK telecom major Vodafone has sold its 4.2% stake to Bharti Enterprises Pvt Ltd for............... million.
a) $100
b) $200
c) $300
d) $400
Ans: - B
               
5. Recently a.........magnitude earthquake striked off  in Japan.
a) 6.8
b) 7.8
c) 8.8
d) 9.8
Ans: - B

6. RBI has issued draft guidelines on mobility cards to travel without cash in metros, buses and taxis carrying prepaid cards with value up to Rs............
a) 1000
b) 2000
c) 3000
d) 4000
Ans: - B

7. Gurpreet Singh has become India's...........shooter to qualify for the 2016 Rio Olympic Games.
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Fifth
Ans: - D

8. Who among the following was elected as vice-President of the Asian Athletics Association?
a) Lalit Bhanot
b) Sumit Bhanot
c) Amit Bhanot
d) Ronit Bhanot
Ans: - A

9.  Who among the following has been inducted into BCCI's high-powered advisory panel?
a) VVS Laxman
b) Sourav Ganguly
c) Sachin Tendulkar
d) All of the above
Ans: - D

10. Who among the following famous scientist has been appointed as DG of DRDO?
a) Elvis Christopher
b) Princeton Christopher
c) Slimshan Christopher
d) Selvin Christopher
Ans: - D

11. Nobel peace prize winning organisation "Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons" has destroyed.......%of the global chemical weapons stockpile.
a) 80
b) 90
c) 100
d) 110
Ans: - B

12.  Who among the following has been cfowned  ‘Maharaja of Mysuru’?
a) Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wodeyar
b) Yaduveer Gopal Raj Urs
c) Yaduveer Abhijeet Chamaraja
d) Yaduveer Pramod Chamaraja
Ans: - A

13.  Who among the following was appointed as the new adviser in Niti Aayog for five years?
a) Alok Kumar and Jitendra Kumar
b) Anna Roy and Jitendra Kumar
c) Anna Roy and Alok Kumar
d) Alok Kumar and Ravindra Kumar
Ans: - A

14. The Reserve Bank of India has reduced the policy repo rate under the liquidity adjustment facility from 7.5 % to.............%.
a) 7.40
b) 7.30
c) 7.25
d) 7.15
Ans: - C

15. Sepp Blatter began his.............term as Fifa President in defiant mood.
a) Third
b) Fourth
c) Fifth
d) Sixth
Ans: - C

16. Which among the following state will host Paragliding World Cup 2015?
a) Delhi
b) Haryana
c) Punjab
d) Himachal Pradesh
Ans: - D

17. Which among the following company has become the first Indian company to join RE100 Renewable Energy Campaign?
a) Wipro
b) TCS
c) Infosys
d) Cognizant
Ans: - C

18. Which among the following company has announced to become carbon neutral?
a) Wipro
b) TCS
c) Infosys
d) Cognizant
Ans:  - C

19. UK telecom major Vodafone has sold its................stake to Bharti Enterprises Pvt Ltd for $200 million.
a) 2.2%
b) 3.2%
c) 4.2%
d) 5.2%
Ans: - C

20. Recently a 7.8-magnitude earthquake striked off  in which country?
a) Pakistan
b) Malaysia
c) Japan
d) China
Ans: - C

21. Finance Minister Arun Jaitely has inaugurated Indigenous New Bank Note printing lines at Security Paper Mill in which city?
a) Aurangabad
b) Hoshangabad
c) Muradabad
d) Ghaziabad
Ans: - B

22. President Pranab Mukherjee has recently visited which country?
a) Singapore
b) Spain
c) Sweden
d) Slovakia
Ans: - C

23. Finance Minister Arun Jaitley has raised service tax from 12.36 % (including education cess) to.........%.
a) 13
b) 14
c) 15
d) 16
Ans: - B

24. Who among the following was appointed as the new chairman and managing director of Engineers India Ltd?
a) Sanjay Gupta
b) Santosh Gupta
c) Samar Gupta
d) Sachin Gupta
Ans: - A

25. Who among the following has been named England cricketers of the year?
a) Joe Root
b) Charlotte Edwards
c) Only B
d) A & B
Ans: - D

26. Who among the following was appointed as Chairman of JPC on Land Acquisition Amendment Bill, 2015?
a) SS Purwaha
b) A K Ahluwalia
c) A K Purwaha
d) SS Ahluwalia
Ans: - D

27. Who among the following was elected as eighth President of Micronesia?
a) Peter M Christian
b) John M Christian
c) George M Christian
d) Max M Christian
Ans: - A

28. Which among the following country has outspaced China as GDP Rises by 7.5% in Q4?
a) India
b) UK
c) US
d) Russia
Ans: - A

29. Who among the following was appointed as the new director of the Vikram Sarabhai Space Centre?
a) Dr. K. Sivan
b) M.S. Dathan
c) M.S. Sivan
d) Dr. K. Dathan
Ans: - A

30. Who among the following acttres died recently who was famous for her role as Baa in television show Kyuki Saas Bhi Kabhi Bahu Thi?
a) Sudha Shivpuri
b) Shobha Shivpuri
c) Seema Shivpuri
d) Sarita Shivpuri
Ans: - A


Also read :

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment