Thursday, June 4, 2015

4-6 April 2015 Current Affairs Quiz

1. Union Government has raised stake in state-owned IFCI Ltd to how much per cent?
a)  49%
b) 50%
c) 51%
d) 55%
Ans: - C

2. Who among the following has been appointed as chief election commissioner?
a) Sumit Mazumder
b) Mayilsamy Annadurai
c) Dr Nasim Zaidi
d) Harishankar Brahma
Ans: - C

3.  Who among the following China's Olympic hurdles GOLD medallist retired his announcement?
a) Liu Xiang
b) Zhe Xiang
c) Xhe Xiang 
d) Che Xiang
Ans: - A

4. Dronavalli Harika has won ................. in World Women’s chess championship.
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of These
Ans: - C

5. Who among the following has been elected as the President of CII for the year 2015-16?
a) Sumit Mazumder
b) Ajay Shriram
c) Dr Nasim Zaidi
d) Harishankar Brahma
Ans: - A

6.  Who among the following has been conferred with Sahitya Shiromani Samman of Uttar Pradesh?
a) Harishankar Brahma
b) Uday Pratap Singh
c) Gopaldas Neeraj
d) B &  C
e) A & B
Ans: - D

7. Uday Pratap Singh and Gopaldas Neeraj has been conferred with Sahitya Shiromani Samman of which state?
a) Bihar
b) Madhya Pradesh
c)Uttar Pradesh
d) Chhattisgarh
Ans: - C

8. Which among the following city was awarded with the title of National Earth Hour Capital 2015?
a) Gangtok
b) Thane
c) Imphal
d) Siliguri
Ans: - B

9.  Who among the following was appointed as the Chairman of the Empowered Committee of State Finance Ministers on Goods and Services Tax?
a) Abdul Rahim
b) KM Mani
c) Bharat Hari Singhania
d) Deepak Kaul
Ans: - B

10. The Reserve Bank has notified government's decision to raise foreign direct investment limit in the insurance sector to..........per cent.
a) 49
b) 50
c) 51
d) 60
Ans: - A

11. Recently Prime Minister Narendra Modi has visited which country?
a) France
b) Germany
c) Canada
d) All of the above
Ans: - D

12.  Who among the following has become the most expensive player in the  IPL tournament?
a) Suresh Raina
b) Virat Kohli
c) MS Dhoni
d) Yuvraj Singh
Ans: - D

13. Who among the following has  made history in National Basketball Association?
a) Manpreet 'Sim' Bhullar
b) Gurpreet 'Sim' Bhullar
c) Gursimran 'Sim' Bhullar
d) Harpreet 'Sim' Bhullar
Ans: - B           

14. Retirement fund body EPFO has suspended Rs................minimum monthly pension scheme from this month.
a) 1,000
b) 1,500
c) 2,000
d) 2,500
Ans: - A

15. Which city was awarded with the title of Global Earth Hour Capital 2015?
a) Newyork
b) Balikpapan
c) Seoul
d) Thane
Ans: - C

16. Who among the following was appointed as the new President of JK Organisation?
a) Abdul Rahim
b) Gaur Hari Singhania
c) Bharat Hari Singhania
d) Deepak Kaul
Ans: - C

17. India's first International Financial Services Centre has become operational at GIFT City in......................district.
a) Gangtok
b) Gandhinagar
c) Gaya
d) Ghaziabad
Ans: - B

18. Who among the following has grabbed bronze in ISSF Rifle and Pistol World Cup?
a) Vijay Kumar
b) Anjali Bhagwat
c) Apurvi Chandela
d) Gagan Narang
Ans: - C

19. Who among the following has been appointed as Director of ISRO Satellite Centre?
a)  Dr SK Ramkumar
b) Dr SK Shyamkumar
c) Mayilsamy Annadurai
d) Dr SK Shivakumar
Ans: - C

20. Prime Minister Narendra Modi has launched worth Rs.................crore bank recently to fund the small entrepreneurs. Name the bank.
a) 10,000
b) 20,000
c) 30,000
d) 40,000
Ans: - B

21. Who among the following has won bronze in World Women’s chess championship?
a) Natalija Pogonina
b) Mariya Muzychuk
c) Dronavalli Harika
d) Koneru Humpy
Ans: - C

22. Who among the following former Air Chief Marshal has recently passed away?
a) Hrushikesh Moolgaonkar
b) Mayilsamy Annadurai
c) Dr Nasim Zaidi
d) Harishankar Brahma
Ans: - A

23. Which bank has made an agreement to acquire Royal Bank of Scotland's Diamond & Jewellery FINANCING business in India?
a) Axis Bank
b) IndusInd Bank
c) Yes Bank
d) ICICI Bank
Ans: - B

24. The Reserve Bank has notified government's decision to raise FDI in the insurance sector to 49% from the present........%
a) 5
b) 15
c) 20
d) 26
Ans: - D

25.  Which country will chair the ninth meeting of the International Renewable Energy Agency Council in Abu Dhabi?
a) UAE
b) India
c) China
d) Russia
Ans:- B

26. India successfully test-fired its nuclear-capable............ballistic missile with a strike range of 350 km from Odisha coast recently
a) Agni II
b) Agni III
c) Agni IV
d) Dhanush
Ans: - D

27. Nasa's MAVEN - the first mission ever devoted to understanding the Martian upper atmosphere has completed..............orbits around Mars.
a) 1,00
b) 1,000
c) 10,000
d) 1,00,000
Ans: - B

28. Sania Mirza and Martina Hingis pair has won Women’s Doubles title in Miami Open 2015. Martina Hingis belongs to which country?
a) UK
b) US
c) Russia
d) Switzerland
Ans: - D

29. Yuvraj Singh has become the most expensive player in the  IPL tournament. He was bought for Rs..........
a) 13 crores 
b) 14 crores
c) 15 crores
d) 16 crores
Ans: - D

30. Who among the following was appointed as the new Chief Executive Officer of Khadi and Village Industries Commission, Mumbai?
a) Varun Kumar Jha
b) Tarun Kumar Jha
c) Narendra Kumar Jha
d) Arun Kumar Jha
Ans: - D


Also Read : 

1-3 April 2015 Current Affairs Quiz


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment