Tuesday, June 2, 2015

7-9 February 2015 Current Affairs Quiz

1.  Who among the following has not been awarded with Padma Vibhushan award?
a) Dilip Kumar
b) Jahnu Barua
c) Amitabh Bachchan
d) Prakash Singh Badal
Ans: - B

2. Who among the following was appointed as the head Coach of Indian men's hockey team?
a) Paul van Ass
b) Terry Walsh
c) Anthony Thornton
d) Ajit Sharan
Ans: - A

3.  Who among the following was appointed as Chairman of Shriram Transport Finance Co. Ltd?
a) S Lakshminarayanan
b) A Lakshminarayanan
c) K Lakshminarayanan
d) M Lakshminarayanan
Ans: - A

4.  Who among the following has been awarded with Padma Bhushan award?
a) Jahnu Barua
b) Bill Gates
c) Melinda Gates
d) All of the Above
Ans: - D
               
5. Who among the following was appointed as the Secretary in the Union Ministry of Housing & Urban Poverty Alleviation?
a) Poorabi Mukerjee
b) Savita Bhattacharya
c) Anita Agnihotri
d) Nandita Chatterjee
Ans: - D

6.  Who among the following was appointed as the Director General of Police of Uttar Pradesh?
a) Arvind Kumar Jain
b) Arun Kumar Gupta
c) Amir Chand Sharma
d) Devraj Nagar
Ans: - A

7.  Who among the following was appointed as General Manager of Southern Railway of Chennai?
a) Arvind Kumar Jain
b) Arun Kumar Gupta
c) Ashok K Agarwal
d) Rakesh Misra
Ans: - C

8. Who among the following has been awarded with Padma Shri award?
a) Mithali Raj
b) Manu Sharma
c) P. V. Sindhu
d) All of the Above
Ans: - D

9.  Which among the following has successfully launched the Information Gathering Satellite which is a spy satellite?
a) China
b) Japan
c) US
d) UK
Ans: - B

10. President and Founder of Gorkha National Liberation Front died. Name him.
a) Ravish Ghising
b) Mahesh Ghising
c) Subhash Ghising
d) Pravesh Ghising
Ans: - C

11.  Anti-Leprosy Day was observed on...........January countrywide to raise attention on this very disease.
a) 28
b) 29
c) 30
d) 31
Ans: - C

12.  Gujarat Chief Minister Anandiben Patel launched the Taluka Planning Atlas in........................Gujarat.
a) Vadodara
b) Gandhinagar
c) Ahmedabad
d) Surat
Ans: - B

13. Hindi novelist..................was awarded with Shrilal Shukla Sahitya IFFCO Award 2014.
a) Rizwan Ahmed
b) Anand Lal Banerjee
c) Mithileshwar
d) Vidya Sagar Nautial
Ans: - C

14. Who among the following was appointed as Chief Executive Officer of MindShare APAC South Asia?
a) Ravi Rao
b) Prasanth Kumar
c) Gowthaman Ragothaman
d) Rakesh Misra
Ans: - B

15.  Former Delhi state footballer died recently. Name him
a) Prince Gomes
b) Paul Gomes
c) Peter Gomes
d) Paresh Gomes
Ans: - C

16. A fighter aircraft of the Indian Air Force MiG 21 crashed near which state?
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka
Ans: - A

17. Recently which government has announced an anti-terror law criminalising public terror threats?
a) Canada
b) US
c) Russia
d) Belgium
Ans: - A

18. Recently a famous Photo journalist has passed away. Name him.
a) Vaibhav Murari Kishan
b) Pradeep Murari Kishan
c) Amrit Jaikishan
d) Krishna Murari Kishan
Ans: - D

19. Recently Railway Minister Suresh Prabhu has inaugurated the Wi-Fi facility at which Railway Station?
a) Vadodara
b) Gandhinagar
c) Ahmedabad
d) Surat
Ans: - C

20. Who among the following scientist was appointed as Chairman and Managing Director of National Research Development Corporation?
a) Hanumanthu Purushotham
b) Narottam Purushotham
c) Vijay Purushotham
d) Digvijay Purushotham
Ans: - A

21. Central government has approved a package of Rs 1102.56 crore for the devastating flood in which state?
a) Bihar
b) Kerala
c) Goa
d) Jammu and Kashmir
Ans: - D

22. The Expert Appraisal Committee on Infrastructure Development has approved the development of no-frill airports in which two states?
a) Punjab and Karnataka
b) Rajasthan and Karnataka
c) Chattisgarh and Karnataka
d) Madhya Pradesh and Karnataka
Ans: - B

23. Who among the following was appointed as the head Coach of Indian women's hockey team?
a) Anthony Hawgood
b) Neil Thornton
c) Neil Hawgood
d) Anthony Thornton
Ans: - D

24. Central government has approved a package of Rs.................crore for the devastating flood in Jammu and Kashmir?
a) 1000
b) 1100
c) 1200
d) 1300
Ans: - B

25. Which country has successfully test-fired indigenously developed Air Launched Cruise Missile “Ra’ad” ?
a) US
b) China
c) Pakistan
d) Russia
Ans: - C

26. Who among the following was sworn-in as the President of Italy?
a) Sergio Mattarella
b) Rebecca Piersanti
c) Giorgio Napolitano
d) Giorgio Piersanti
Ans: - A

27. Which state has won the 10th National Award for excellent work in Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act, 2005?
a) Gujarat
b) Maharshtra
c) Madhya Pradesh
d) Rajasthan
Ans: - C

28. Who among the following has been awarded with Padma Bhushan award?
a) Dr D Veerendra Heggade
b) Jagadguru Ramanandacharya Swami Rambhadracharya
c) Ravindra Jain
d) Bill Gates
Ans: - D

29. Who among the following has been awarded with Padma Shri award?
a) Ravindra Jain
b) Prasoon Joshi
c) Tarak Mehta
d) All of the Above
Ans: - D

30. Australia won the tri-nation One-Day International Series at Perth, Australia by defeating which country in finals?
a) India
b) England
c) New Zealand
d) West Indies
Ans: - B

Also Read : 

4-6 February 2015 Current Affairs Quiz




newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment