Monday, June 1, 2015

4-6 January 2015 Current Affairs Quiz

1. Who among the following will be the Chairman of the Niti Ayog?
a) Lal Krishna Advani
b) Arun Jaitley
c) Sushma Swaraj
d) Narendra Modi
Ans: - D

2. Who among the following will be Vice-Chairman of  NITI Aayog ?
a) R. Koteeswaran
b) P Sathasivam
c) Arvind Panagariya
d) Madhu Kaithapram
Ans: - C

3.  How many Jharkhand villages have been identified under “Green India Mission” of union government for undertaking eco-friendly development programmes?
a) 16
b) 17
c) 18
d) 19
Ans: - C

4.  The former...............opening batsman Geoff Pullar has died recently.
a) Australia
b) New Zealand
c) South Africa
d) England
Ans: - D
               
5. Recently governor of Uttarakhand Aziz Qureshi was transferred to appoint as Governor of which state?
a) Manipur
b) Meghalaya
c) Mizoram
d) Arunachal Pradesh
Ans: - C

6.  Recently governor of Meghalaya Dr Krishan Kant Paul was transferred to appoint as Governor of which state?
a) Uttarakhand
b) Meghalaya
c) West Bengal
d) Arunachal Pradesh
Ans: - A

7.  Recently governor of West Bengal will take additional charge as the Governor of Meghalaya. Name him.
a) Dr Krishan Kant Paul
b) P Sathasivam
c) V. Wanchoo
d) Keshari Nath Tripathi
Ans: - D

8. Recently former minister of state for Public Works Department died. Name him.
a) Sham Lal Sharma
b) SS Rajendran
c) Ram Prasad Kamal
d) Jagdish Sharan Pande

Ans: - C

9. Union Cabinet has approved to set up the India-based Neutrino Observatory in which state?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka
Ans: - A

10. Sports ministry has recently recommended which sports lady name for Padma Bhushan?
a) MC Mary Kom
b) Saina Nehwal
c) Sania Mirza
d) PT Usha
Ans: - B

11. Recently central government has nominated whom as brand ambassadors of Swachh Bharat campaign?
a) Chess player Koneru Humpy
b) Playback singer S.P. Balasubrahmanyam
c) Cricketer V.V.S. Laxman
d) All of the above
Ans: - D

12.  Prime Minister Narendra Modi launched a scheme for LED bulb allotment under domestic efficient lighting programme in which city?
a) Delhi
b) Mumbai
c) Chennai
d) Pune
Ans: - A

13. As per Dubai customs trade data, India has become the...............largest foreign trading partner of Dubai.
a) First
b) Second
c) Third
d) Fouth
Ans: - B

14. Shiva Keshavan has snatched the silver at which edition of Asian Luge Championships?
a) 15
b) 16
c) 17
d) 18
Ans: - C

15.  ICICI Bank has launched 'digital village' project in which state of India?
a) Maharashtra
b) Andhra Pradesh
c) Goa
d) Gujarat
Ans: - D

16. Who among the following was appointed as Private Secretary of Union Defence Minister Manohar Parrikar?
a) Uppalapu Srinivas
b) Amitava Nandan
c) P Krishnamurthy 
d) UR Anantha Murthy
Ans: - C

17. ISRO ha geared up to launch satellite.................in 2015.
a) IRNSS 1D
b) IRNSS2 D
c) IRNSS 3D
d) IRNSS41D
Ans: - A

18.  18 villages of which state have been identified under “Green India Mission” for undertaking eco-friendly development programmes?
a) Bihar
b) Jharkhand
c) West Bengal
d) Kerala
Ans: - B

19. Recently an eminent journalist Maleeha Lodhi was appointed as.......... Pakistan Ambassador to the United Nations.
a) 15
b) 16
c) 17
d) 18
Ans: - B

20. Recently a political party celebrated its 130th foundation day in New Delhi. Name the Party.
a) Congress
b) BJP
c) BSP
d) Shivsena
Ans: - A

21. Central government has cleared 8 foreign investment proposals worth Rs........crore cleared
a) 30
b) 35
c) 40
d) 45
Ans: - B

22. Kumar Sangakkara has become the fastest player to reach.........Test runs?
a) 10,000
b) 11,000
c) 12,000
d) 13,000
Ans: - C

23. Intel Corporation has invested................to speed up launch of internet-connected eyewear Google Glass.
a) $14.8 million
b) $24.8 million
c) $34.8 million
d) $44.8 million
Ans: - B

24. Recently India has lost how many 66 wild............... in 2014.
a) Elephant
b) Tiger
c) Lion
d) Leopard
Ans: - B

25. Who among the following cricketer has been dropped from the World Cup squad 2015?
a) Yuvraj Singh
b) Shikhar Dhawan
c) Mahendra Singh Dhoni
d) Ravindra Jadeja
Ans: - A

26. Recently Madhu Kaithapram died. He was an eminent.............film director.
a) Kannada
b) Telugu
c) Tamil
d) Malayalam
Ans: - D
27. Recently Saiyid Hamid died. Who was he?
a) Director
b) Poet
c) Political leader
d) Educationist
Ans: - D

28. L&T Hydrocarbon has bagged Rs.......crore offshore contracts from ONGC?
a) 694
b) 794
c) 894
d) 994
Ans: - C

29. Ex- India’s Permanent Representative to the United Nations Hardeep Singh Puri has joined which political party recently?
a) Congress
b) BJP
c) BSP
d) Shivsena
Ans: - B

30.  Recently Union External Affairs Minister Sushma Swaraj had visited South Korea to attend the...........India-Republic of Korea Joint Commission meeting.
a) 7
b) 8
c) 9
d) 10
Ans: - B

Also read : 

1-3 January 2015 Current Affairs Quiz



newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment