Tuesday, June 2, 2015

4-6 March 2015 Current Affairs Quiz

1.  Which major e-commerce retail website has acquired luxury fashion portal “Exclusively.com”?
a) Flipkart
b) Snapdeal
c) Rediff
d) Junglee
Ans: - B

2. Who among the following has been appointed as head of Youth Development Programme of Bharat Football Academy?
a) Larry Knowles
b) Garry Knowles
c) Barry Knowles
d) Marry Knowles
Ans: - C

3.  India’s first air quality checking Mobile App .................-Air launched.
a) SAFAR
b) SIFAR
c) SEHAR
d) SAHAJ
Ans: - A

4.  Former Home Minister of Maharashtra died. Name him.
a) Raosaheb Ramrao Patil
b) Radhakrishna Vikhe Patil
c) Dhanjay Munde
d) Haribhau Bagde
Ans: - A

5. International Mother Language Day was observed globally on February............
a) 18
b) 19
c) 20
d) 21
Ans: - D

6.  Who among the following former Indian captain was inducted into the International Cricket Council Hall of Fame with Australian legend Betty Wilson?
a) Virendra Sehwag
b) Rahul Dravid
c) Saurav Ganguly
d) Anil Kumble
Ans: - D

7. Who among the following has won Oscar Award for best director?
a) Alejandro Gonzalez Inarritu
b)  Frances Hannon
c) Mark Coulier   
d) Pawel Pawlikowski
Ans: - A

8. Who among the following has won Oscar Award for best actor?
a) Eddie Redmayne
b) Alejandro Gonzalez Inarritu
c) Nicolas Giacobone
d) Alexander Dinelaris
Ans: - A

9.  Who among the following has won Oscar Award for best actress?
a) Laura Poitras
b) Kristina Reed
c) Milena Canonero
d) Julianne Moore
Ans: - D

10. The first national tribal festival was held in India. Name the festival.
a) Sahaj 2015
b) Sulabh 2015
c) Sugam 2015
d) Vanaj 2015
Ans: - D

11. Renowned film producer and Dada Saheb Phalke award winner died recently. Name him.
a) Suresh Babu
b) Daggubati Ramanaidu
c) Venkatesh
d) Rana Daggubati
Ans: - B

12.  Bollywood actor..................who acted in movies Fukrey and Delhi Belly passed away recently.
a) Ashraful Haque
b) Mohammad Sakib
c) Akbar Siddiqui
d) Yunus Mohammad
Ans: - A

13. Which among the following smartphone vendor has acquired US-based mobile wallet startup LoopPay?
a) Lava
b) Karbonn
c) Samsung
d) Micromax
Ans: - C

14. Legendary Urdu Poet and Padma Shri awardee died recently. Name him.
a) Dr. Zafaryab Jilani
b) Dr. Mumtaz Dharker
c) Dr. Rashad Hussain
d) Dr. Kalim Ahmed Ajiz
Ans: - D

15.  Rajya Sabha MP from Uttarakhand died. Name the MP.
a) Manorama Dobriyal Sharma
b) Baldev Sharma
c) Kannan Ramesh
d) Sanjay Patel
Ans: - A

16. Recently Union Minister who was made Maharashtra BJP has resigned from the Council of Ministers. Name him.
a) Devendra Fadnavis
b) Raosaheb Dadarao Danve
c) Haribhau Bagde
d) Dhanjay Munde
Ans: - B

17. Recently which news channel has released a documentary film called “India's Daughter”?
a) BBC
b) CNBC
c) NDTV
d) Headlines Today
Ans: - A

18.  Recently Foreign Secretary has completed his SAARC Yatra of four nations. Name him.
a) Sushma Swaraj
b) Shahidul Haque
c) S Jaishankar
d) Aizaz Chaudhary
Ans: - C
19. Who among the following has been sworn-in as Chief Information Commissioner of Uttar Pradesh?
a) Jiji Mammen
b) Ram Naik
c) Jeebraj Koirala
d) Jawed Usmani
Ans: - D

20. Eminent cartoonist, political activist and columnist passed away.
a) Pran
b) Amarendra Singh
c) Rajinder Puri
d) Pawan Singh
Ans: - C

21. Spanish cyclist has announced his retirement from Cycling after 2016 season
a) Usain Bolt
b) Marco Pantani
c) Alberto Contador
d) Michael Phelps
Ans: - C

22. Who among the following noted Oria filmmaker passed away recently?
a) Adwait Mahapatra
b) Vishwaroop Mahapatra
c) Nirad Mahapatra
d) Nishad Mahapatra
Ans: - C

23. Who among the following has become the first American actress ever to grab the best supporting actress award at France’s Cesar awards?
a) Adrien Brody
b) Kristen Stewart
c) Julia Migenes
d) Meryl Streep
Ans: - B

24. Which edition of Academy Award also known as Oscar Award was held in Hollywood, Los Angeles?
a) 85
b) 86
c) 87
d) 88
Ans: - C

25. How many South Asian women have been selected for International Women of Courage Award 2015 given by the US Secretary of State?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five
Ans: - B

26. Walmart India has appointed whom among the following as the new Chief Financial Officer?
a) Javier Rojo
b) Jill Anderson
c) Ashwin Mittal
d) Jill Rojo
Ans: - C

27. Reserve Bank of India has eased norms for home loans for up to Rs................
a) 5 lakh
b) 10 lakh
c) 15 lakh
d) 20 lakh
Ans: - B

28. Who among the following has been appointed as South Asia President of HTC?
a) Faisal Siddiqui
b) Prathamesh Singhania
c) Anil Goswami
d) LC Goyal
Ans: - A                     

29. Which film has won Oscar Award for best picture?
a) Boyhood
b) The Grand Budapest Hotel
c) The Imitation Game
d) Birdman
Ans: - D

30. Recently World Wildlife Day was observed on....................worldwide.
a) 2 March
b) 3 March
c) 4 March
d) 5 March
Ans: - B


Also read : 

1 -3 March 2015 Current Affairs Quiz


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment