Thursday, June 4, 2015

7-9 April 2015 Current Affairs Quiz

1. World Health Day was observed worldwide on......April with the theme for the year is "From farm to plate, make food safe."
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
Ans: - D

2. Who among the following was announced the Indian of the Year Award 2014 by CNN-IBN?
a) Narendra Modi
b) Kailash Satyarthi
c) Atal Bihari Bajpayee
d) Kangana Ranaut
Ans: - A

3.  Who among the following was conferred with the Knight of the Order of Arts and Letter of France?
a) Anupam Kher
b) Kirron Kher
c) Bharti Kher
d) Divya Kher
Ans: - C

4. The UN World Conference on Disaster Risk Reduction was held in which country?
a) Russia
b) China
c) Japan
d) India
Ans: - C

5. World’s largest and tallest Indian national flag was unfurled in which city of India?
a) Ghaziabad
b) Noida
c) Gurgaon
d) Faridabad
Ans: - D

6.  Which among the following country will host the seventh Asian Ministerial Conference on Disaster Risk Reduction in 2016?
a) India
b) Malaysia
c) Pakistan
d) Myanmar
Ans: - A

7. Recently International Shooting Sport Federation World Cup was organized in which country?
a) North Korea
b) South Korea
c) China
d) Japan
Ans: - B

8. Which among the following bank has agreed for a USD 1.5 billion currency swap agreement with the Sri Lankan centralbank to help its currency stable?
a) State Bank of India
b) Reserve Bank of India
c) Punjab National Bank
d) Bank of Baroda
Ans: - B

9.  How many accounts have been openedunder ‘Sukanya Samridhi Scheme’ in
for girlchild?
a) 80 lakh
b) 1.80 lakh
c) 2.80 lakh
d) 3.80 lakh
Ans: - B

10. Air Marshal Sohail Aman was appointed as the Chief of.............Air Force.
a) Pakistan
b) India
c) Afghanistan
d) Iran
Ans: - A

11. Who among the following was awarded with KwaZulu-Natal 2015 National Teachers Awards in Johannesburg?
a) Prithvi Raj Chauhan
b) MV Bajpayee
c) Ganasen Reddy
d) Sandeep Reddy
Ans: - C

12.  Recently which famous singer was presented with the Laadli Voice of the Century award?
a) Lata Mangeshkar
b) Girija Devi
c) Shreya Ghoshal
d) Sunidhi Chauhan
Ans: - A

13. Who among the following has stepped down as Chairperson of the Intergovernmental Panel on Climate Change?
a) MV Kamath
b) Dr Rajendra Kumar Pachauri
c) Kailash Satyarthi
d) PN Rao
Ans:- B

14. Who among the following nuclear scientist has resigned from the post of Chairman of Board of Governors of IIT-Bombay?
a) Anil Kakodkar
b) Sunil Kakodkar
c) Mahesh Kakodkar
d) Ajay Kakodkar
Ans: - A

15.  Narayanbhai Desai died recently at a private hospital in Surat. Who was he?
a) Author
b) Poet
c) Gandhian and social worker
d) Singer
Ans: - C

16. Which among the following statehas registered the lowest growth rate ofpopulation in the last one decade?
a) Kerala
b) Tamilnadu
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka
Ans: - A

17. Government has increased the service tax to……….% from the current 12.36 %.
a) 13
b) 14
c) 15
d) 16
Ans: - B

18. Which among the following state will get its first super-critical ultramega power project (UMPP)?
a) Uttar Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Punjab
d) Chhatisgarh
Ans: - A

19. Who among the following was appointed as the Chairman and Managing Director of Small Industries Development Bank of India?
a) Muthoot Allaiyya
b) Murthi Narayan
c) Kshatrapati Shivaji
d) Raghav Patil
Ans: - C

20.  Who among the following has won a bronze medal in the 10m air pistol event at the International Shooting Sport Federation World Cup?
a) Vijay Kumar
b) Jitu Rai
c) Apurv Chandela
d) Gagan Narang
Ans: - B

21.Apurvi Chandela has grabbed.................in ISSF Rifle and Pistol World Cup.
a) Gold 
b) Silver
c) Bronze
d) None of These
Ans: - C

22. Who among the following was honoured with an honorary Doctorate
of Automotive Engineering by the Clemson University?
a) Aziz Premji
b) K Narayanmurthi
c) Mukesh Ambani
d) Ratan Tata
Ans: - D

23. Hifikepunye Pohamba outgoing President of ................. won the Mo Ibrahim prize for achievement in African leadership for year 2014.
a) Nigeria
b) Namibia
c) Norway
d) Kenya
Ans: - B

24. Who among the following was selected for the prestigious International Women of Courage Award 2015 by the US Secretary of State?
a)  Tabassum Adnan
b) Nadia Sharmeen
c) Niloofar Rahmani
d) All of the above
Ans: - D

25. Almost 17 agreements has been signed between India and…………… during PM Narendra Modi’s visit.
a) China
b) Russia
c) France
d) Germany
Ans: - C

26. Astronomer Amy Mainzer of  NASA’s Jet Propulsion Laboratory in California has named Asteroid 316201 after whom among the following?
a) Kailash Satyarthi
b) Malala Yousafzai
c) Narendra Modi
d) Hillary Clinton
Ans: - B

27. Which among the following state has been ranked as the best performing state on development parameters, as per an Assocham study?
a) Kerala
b) Tamilnadu
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka
Ans: - B

28. Recently..................India's license has been suspended temporarily for misusing the funds.
a) PETA
b) UNICEF
c) WHO
d) Greenpeace
Ans: - D

29. Jitu Rai has grabbed.................in the 10m air pistol event at the International Shooting Sport Federation World Cup.
a) Gold 
b) Silver
c) Bronze
d) None of These
Ans: - C

30. Eighth India-Nepal combined exercise has been named………………..which was concluded at Nepal.
a) Surya Kiran V
b) Surya Kiran VI
c) Surya Kiran VII
d) Surya Kiran VIII
Ans: - D


Also Read : 

4-6 April 2015 Current Affairs Quiz


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment