Monday, June 1, 2015

7-9 January 2015 Current Affairs Quiz

1. Recently governor of Uttarakhand Keshari Nath Tripathi West Bengal will take additional charge as the Governor of which state?
a) Manipur
b) Meghalaya
c) Mizoram
d) Arunachal Pradesh
Ans: - B

2. Recently Indian Railways has earned Rs 1,14,656.13 crore during April-December with urge of ........ %.
a) 11.57
b) 12.57
c) 13.57
d) 14.57
Ans: - B

3. NASA is closer than ever to finding earth's “Twin” named as..............438b and..............442b.
 a) Depler
b) Jepler
c) Kepler
d) Pepler
Ans: - C

4. Which bank has launched contactless credit cards and debits cards which is called Coral Contactless Credit Card and Expressions Wave Debit Card respectively?
a) ICICI Bank
b) HDFC Bank
c) Yes Bank
d) Axis Bank

Ans: - A

5. Who among the following has been appointed as the United Nations Under-Secretary-General?
a) Ameerah Haq
b) Atul Khare
c) Atul Sharma
d) Ameerah Siddiqui
Ans: - B

6.  Which among the following city will host international conference on Hindi?
a) New York
b) Sydney
c) New Jersey
d) Paris
Ans: - C

7. Who among the following has been appointed as Director General of Civil Aviation by Union Government?
a) Prabhat Kumar
b) Santosh Kumar
c) M Sathiyavathy
d) S Narsing Rao
Ans: - D

8. Who among the following has been appointed as Chairman and Managing Director of Coal India Limited?
a) S Narsing Rao
b) Sutirtha Bhattacharya
c) AK Dubey
d) VK Dubey
Ans: - B

9.  Who among the following has resigned as Director General of Sports Authority of India?
a) Jiji Thomson
b) Shiti Thomson
c) Kiti Thomson
d) Lili Thomson
And: - A

10. Indian Bank Association has raised wage revision offer to..........%.
a) 10.5
b) 11.5
c) 12.5
d) 13.5
Ans: - C

11. As many as how many companies have approached the Ministry of Labour to make Provident Fund optional?
a) 200
b) 300
c) 400
d) 500
Ans: - D

12.  Who among the following Bollywood actor has been named as the Brand Ambassador of Andhra Pradesh health sector?
a) Nagarjuna
b) Chiranjeevi
c) Rajnikant
d) Amitabh Bachchan
Ans: - D

13. Which government has announced its new industrial policy for 2015 to make the state a global manufacturing hub?
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka
Ans: - A

14. As per AirlineRatings.com, Australia’s national airline....................was named as the world’s safest airline.
a) Air New Zealand
b) Qantas
c) Cathay Pacific Airways
d) Lufthansa
Ans: - B

15.  Online Classifieds Company ..............has launched instant messenger......... Nxt to facilitate flawless transactions between users.
a) Quikr
b) OLX
c) Mitula
d) Snapdeal
Ans: - A

16. Recently General Secretary of Mumbai Tiffin Box Suppliers Association passed away. Name him.
a) Mahesh Babu Talekar
b) Jayaram Laxman Talekar
c) Gangaram Laxman Talekar
d) Shivaram Laxman Talekar

Ans: - C

17. Recently independent candidate and transgender has won the Mayor election in Raigarh Municipal Corporation of Chhattisgarh. Name her.
a) Mitu Kinnar
b) Madhu Kinnar
c) Mina Kinnar
d) Manju Kinnar
Ans: - B

18.  Who among the following has grabbed the 7th Chennai Open FIDE Rating Chess Tournament in Chennai?
a) Dusthageer Ibrahim M
b) O T Anilkumar
c) Toshali V
d) Harshini A
Ans: - B

19. President Pranab Mukherjee has recently signed the Ordinance to amend Citizenship Act..........
a) 1935
b) 1945
c) 1955
d) 1965
Ans: - C

20. Who among the following has resigned as MD & CEO of AXIS Capital Limited?
a) Nilam Shah
b) Rishabh Shah
c) Nilesh Shah
d) Roshesh Shah
Ans: - C

21. In the shooting massacre, ten journalists and two policemen was killed in satirical newspaper Charlie Hebdo in...............
a) Paris
b) London
c) New York
d) Sidney
Ans: - A

22. Which among the following country has won the two match Test series against Sri Lanka by 2-0?
a) India
b) Australia
c) Englad
d) New Zealand
Ans: - D

23. Tech services New York-Based firm Synechron has acquired...............based Team Trade.
a) Paris
b) London
c) Sudney
d) Dubai
Ans: - A

24. Union Ministry for Social Justice & Empowerment has launched national toll free helpline to help the.....................
a) Women
b) Alcoholic and Drug addict
c) Children
d) Senior Citizen
Ans: - B

25. Who among the following has launched an official military weapons website to guarantee transparency in arms procurement?
a) US
b) Russia
c) Japan
d) China
Ans: - D

26. Who among the following was honoured with medallist of the British Empire for athletic achievements and charity by Queen’s New Year Honour 2015?
a) Fauja Singh
b) Sushil Kumar
c) MC Mary Kom
d) Saina Nehwal
Ans: - A

27. Recently former Vice President of International Olympic Committee passed away. Name him.
a) Ze Zhenliang
b) Xhe Zhenliang
c) Che Zhenliang
d) He Zhenliang
Ans: - D

28. Prime Minister Narendra Modi has recently inaugurated the Pravasi Bharatiya Divas Sammelan in which city of Gujarat?
a) Vadodara
b) Gandhinagar
c) Ahmedabad
d) Surat
Ans: - B

29. Who among the following has been appointed as the new chairman of Airports Authority of India?
a) Sudheer Raheja
b) V P Aggarwal
c) Alok Sinha
d) R K Srivastava
Ans: - D

30. Who among the following famous Gujarati actor passed away recently?
a) Upendra Jethalal Trivedi
b) Shivendra Jethalal Trivedi
c) Narendra Jethalal Trivedi
d) Jitendra Jethalal Trivedi
Ans: - A

Also read : 

4-6 January 2015 Current Affairs Quiz



newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment