Tuesday, June 2, 2015

7-9 March 2015 Current Affairs Quiz

1. Who among the following has snatched Indian Open title of Golf at the Delhi Golf Club?
a) SSP Chowrasia
b) Ravindra Jadeja
c) Anirban Lahiri
d) M L Kantha Rao
Ans: - C

2. Who among the following was elected as Speaker of Delhi Legislative Assembly?
a) Ram Niwas Goel
b) Bandana Kumari
c) Shyam Prakash Goel
d) Haridwar Goyal
Ans: - A

3. Pioneer of mobile theatre in Assam and a cultural icon passed away recently. Name him.
a) Adya Sharma
b) Arya Sharma
c) Aradhya Sharma
d) Atharva Sharma
Ans: - A

4.  Mysuru’s erstwhile royal family adopted whom as the heir to the Wadiyar dynasty?
a) Anand Gopal Raj Urs
b) Srikanatadatta Narasimharaja Wadiyar
c) Yaduveer Gopal Raj Urs
d) Jaya Chamaraja Wadiyar XI
Ans: - C

5. The 10th edition of Aero India show was concluded in which city?
a) Bengaluru
b) Surat
c) Chennai
d) Delhi
Ans: - A

6.  Who among the following has won the J. Calvin Giddings Award 2015 of American Chemical Society?
a) Purnendu Mukerjee
b) Purnendu Dasgupta
c) Purnendu Bhattacharya
d) Purnendu Ghosh
Ans: - B

7. Who among the following was appointed as Executive Director for Regions and Centre Operations?
a) Haribhai Parathibhai Chaudhary
b) Ravi Chaudhary
c) Vikrant Verma
d) Snehsheel Kumar
Ans: - A

8. How many Indian women CEO and Managing Director have been included in Asia’s 50 Power Businesswomen 2015?
a) Six
b) Seven
c) Eight
d) Nine
Ans: - A

9.  Recently a book titled “Flora of Guntur City Andhra Pradesh” was in news. It has been authored by whom among the following?
a) PR Mohana Rao
b) Perumal Murugan
c) Aniruddhan Vasudevan
d) Khurshid M Kasuri
Ans: - A

10. Who among the following was appointed as the President and CEO of Japanese automaker Honda Motor Co. Ltd?
a) Takahiro Ito
b) Takanobu Hachigo
c) Takahiro Hachigo
d) Takanobu Ito
Ans: - C

11. NASA’s.....................spacecraft has created history by becoming the first mission to achieve orbit around the dwarf planet Ceres.
a)  Lesie
b) Dawn
c) Vesta
d) Mega
Ans: - B

12. Artificial glacier in the form of Ice stupa was inaugurated in..................to store water.
a) Kashmir
b) Kohima
c) Gangtok
d) Ladakh
Ans: - D

13. Recently Hukam Singh died. He is the former Chief Minister of which state?
a) Delhi
b) Punjab
c) UP
d) Haryana
Ans: - D

14. Recently the advance booking limit has been changed in the Railway Budget 2015-16. What is it?
a)  90 days
b) 100 days
c) 120 days
d) 150 days
Ans: - C

15.  Name the scheme that was announced in the Rail Budget 2015-16 to allow passengers travelling unreserved to buy a ticket “within five minutes of entering the station?
a) Operation 5-minutes
b) Operation 10-minutes
c) Operation 5-minutes
d) Operation 20-minutes
Ans: - A

16. Famous US actor passed away recently. Name him.
a) Wandee Khunchornyakong
b) Katie Page
c) Leonard Nimoy
d) Noni Purnomo
Ans: - C

17. International Rare Disease Day was observed on which among the following date?
a) 27 February
b) 28 February
c) 1 March
d) 2 March
Ans: - B

18.  Veteran cinematographer passed away. Name him.
a) Goran Ivanisevic
b) Ivo Karlovic
c) Aloysius Vincent
d) Milos Konic
Ans: - C

19. According to Mastercard’s latest index of women’s advancement, the socio-economic standing of which country is lowest among 16 Asia pacific countries?
a) India
b) Sri Lanka
c) Bangladesh
d) Pakistan
Ans: - A

20. According to Time Magazine, who among the following has been named among the list of 30 most influential people on the internet?
a) Barack Obama     
b) Xi Jinping       
c)  Narendra Modi
d) Pope Francis
Ans: - C

21. The National Payments Corporation of India announced to link............. Aadhar cards with various Indian bank accounts.
a) 5 crore
b) 10 crore
c) 15 crore
d) 20 crore
Ans: - C

22. As per the Rail Budget 2015-16, in how many major cities, the satellite railway terminals will be set?
a) 5
b) 10
c) 15
d) 20
Ans: - B

23. In the newly launched Rail Budget 2015-16, Malaviya Chair for research in railway technology will be established in which central university?
a) Delhi University
b) Madan Mohan Malviya Centre, Gorakhpur
c) Allahabad University
d) Banaras Hindu University
Ans: - D

24. RailwayMinister has announced new Toll Free number for the sake of women safety in the Rail Budget 2015-16. What is the newly launched Toll Free number?
a) 120
b) 182
c) 312
d) 410
Ans: - B

25. Who among the following was inducted into the ICC Cricket Hall of Fame?
a) Martin David Crowe
b) Goran Ivanisevic
c) Ivo Karlovic
d) Andy Roddick
Ans: - A

26. Who among the following will quit boxing after 2016 Rio Olympic Games?
a) Sushil Kumar
b) Vijay Kumar
c) Vijendra Singh
d) MC Mary Kom
Ans: - D

27.  Who among the following has snatched the Dubai Duty Free Tennis Championships title?
a) David Ferrer
b) Rafael Nadal
c) Roger Federer
d) Novak Djokovic
Ans: - C

28. The European Union has adopted climate change targets for December 2015 UNFCCC conference held in which city?
a) New York
b) Sydney
c) New Jersey
d) Paris
Ans: - D

29. According to Mastercard’s latest index of women’s advancement, the socio-economic standing of which country is highest among 16 Asia pacific countries?
a) Singapore
b) Philippines
c) Australia
d) New Zealand
Ans: - D

30. Recently BBC news channel has released a documentary film called “India's Daughter”. Name the director of this documentary film.
a) Mary Udwin
b) Leslee Udwin
c) Leena Udwin
d) Maria Udwin
Ans: - B


Also read : 

4-6 March 2015 Current Affairs Quiz


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment