Friday, July 3, 2015

1-3 June Current Affairs MCQ Quiz

1. Which football club has grabbed Europa League title?
a) Bosco Football Club
b) Dnipro Dnipropetrovsk football club
c) Sevilla Football Club
d) Linton Football Club

Ans: - C
                                                 
2. Who among the following has been appointed as Scientific Advisor to Union Defence Minister?
a) A Satheesh Reddy
b) G Satheesh Reddy
c) N Satheesh Reddy
d) S Satheesh Reddy

Ans: - B

3. Which among the following bank has launched an Online Customer Acquisition Solution?
a) State Bank of India
b) Bank of India
c)  Bank of Baroda
d) Punjab National Bank

Ans: - A
4.  Fourth North East Youth festival was concluded in Jorhat district of.................
a) Sikkim
b) Assam
c) Manipur
d) Mizoram

Ans: - B
                                                 
5. Who among the following Fifa president has resigned recently?
a) Sepp Blatter
b) Nicolas Maduro
c) Diego Maradona
d) Ali bin al Hussein

Ans: - A

6.  Who among the following has won a Norwegian prize for freedom of expression?
a) Edward Snowden
b) Mark Zuckerberg
c) Ben Simonds
d) Bratt Shinjan

Ans: - A
7. Jyoti Prasad Rajkhowa was sworn-in as the 19th Governor of..................
a) Sikkim
b) Arunachal Pradesh
c)Mizoram
d) Manipur

Ans: - B
                                                 
8.  Which among the following city has started its Metro railway operation recently?
a) Jaipur
b) Raipur
c) Lucknow
d) Goa

Ans: - A

9.................... Defence Secretary Ashton B. Carter has arrived in India.
a) US
b) UK
c) Germany
d) Russia

Ans: - A
10.  Which army has launched operations to flush out Boko Haram from Sambisa forest?
a) Nigerian
b) Somalian
c) Serbian
d) Pakistani

Ans: - A

11. The book titled "Ahmedabad: A City in the World" was authored by whom among the following?
a) Amrita Shah
b) Amita Shah
c) Anita Shah
d) Anjana Shah

Ans: - A

12.  Who among the following has been appointed as Director General of Doordarshan News?
a) Reena Jain
b) Veena Jain
c) Neena Jain
d) Meena Jain

Ans: - B
13. The biochemist Nobel Prize Chemistry winner 2004 died recently. Name him.
a) Aaron Ciechanover
b) Avram Hershko
c) Aaron Hershko
d) Irwin Rose

Ans: - D

14. Who among the following will continue as Indian team director?
a) Kapil Dev
b) Ravi Shastri
c) Sunil Gavaskar
d) Mohd Azaharuddin

Ans: - B

15. Who among the following was sworn-in as the 19th Governor of Arunachal Pradesh?
a) Sheila Dixit
b) Ram Naik
c) Nirbhay Sharma
d) Jyoti Prasad Rajkhowa

Ans: - D
16. India and.....................has decided to work together on defence and security issues.
a) Belarus
b) Belgium
c) Brazil
d) Baluchistan

Ans: - A

17. India has signed legal agreement with the World Bank for IBRD Loan of US$..........Million for Tamil Nadu Sustainable Urban Development Project.
a) 200
b) 300
c) 400
d) 500

Ans: - C

18. India and...............has signed a new strategically important 10-year defence framework pact.
a) US
b) UK
c) Russia
d) China

Ans: - A
19. The book titled "Super Economies" was authored by whom among the following?
a) Randeep Bahl
b) Ranjay Bahl
c) Raghav Bahl
d) Rajesh Bahl

Ans: - C

20. Anand Kumar, the founder of "Super 30" was recently honoured in...................
a) US
b) Canada
c) China
d) Singapore

Ans: - B

21. Who among the following has been appointed as Cabinet Secretary to Union Government?
a) Pradeep Kumar Sinha 
b) Mandeep Kumar Sinha
c) Sandeep Kumar Sinha
d) Randeep Kumar Sinha

Ans: - A
22. Which among the following company will collaborate with Sterlite for smart city initiatives in India?
a) Ericsson
b) Sony
c) Samsung
d) Micromax

Ans: - A

23. Union Food and Consumer Affairs Minister.................launched a BIS App to register complaints against sub-standard quality of products and Hallmark jewellery.
a) Nitin Gadkari
b) Ram Vilas Paswan
c) Uma Bharti
d) Yashwant Sinha

Ans: - B

24. The Reserve Bank of India has lowered GDP growth forecast to.......% for 2015-16 from 7.8%.
a) 7.7
b) 7.6
c) 7.5
d) 7.4

Ans: - B
25. Who among the following former Intelligence Bureau Chief has been appointed as the Prime Minister’s special envoy on counter-terror?
a) Ayub Ibrahim
b) Akhlaque Ibrahim
c) Asif Ibrahim
d) Ashfaque Ibrahim

Ans: - C

26. Who among the following cricketer was awarded with South African cricketer of the year?
a) AB de Villiers
b) Morne van Wyk
c) Dale Steyn
d) Rilee Rossouw

Ans: - A

27. Tamil Nadu chief minister J Jayalalithaa announced a financial aid of Rs.........crore for farmers to improve the short-term cultivation.
a) 40
b) 41
c) 42
d) 43

Ans: - B
28. Which among the following state has brought 16 sectors under swiss challenge method to develop Infrastructure?

a) Kerala
b) Karnataka
c) Tamilnadu
d) Andhra Pradesh

Ans: - D
29. Who among the following was awarded with Bangladesh Liberation War award?

a) LK Advani
b) Dr Manmohan Singh
c) Atal Bihari Vajpayee
d) Narendra Modi

Ans: - C
30. As per latest FIFA rankings, India's new ranking is..........

a) 143
b) 142
c) 141
d) 140

Ans: - C


Also read :


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment