Monday, July 27, 2015

13-15 June 2015 Current Affairs MCQ Quiz

1.  ...........................Municipal Corporation has launched USE and GET PAID scheme for Public Toilet Users to be paid 1 rupee.
a) Ahemdabad
b) Varanasi
c) Patna
d) Raipur

Ans: - A
                                                 
2. Who among the following has  acquired an overseas cricket franchise CPL T20 team Trinidad & Tobago?
a) Shah Rukh Khan
b) Preity Zinta
c) Shilpa Shetty
d) Abhishek Bachchan

Ans: - A

3. Indian Basketball Players Association was launched in  which city?
a) Mumbai
b) Kolkata
c) Chennai
d) New Delhi

Ans: - D
4. Indian-origin scientist...........................developed world's first water-based computer.
a) Manu Prakash
b) Maansingh Prakash
c) Manbendra Prakash
d) Manish Prakash

Ans: - A
                                                 
5. India,............................. has held first ever trilateral dialogue in the fields of economy and security with special emphasis on maritime security.
a) America and Australia
b) Japan and Australia
c) China and Australia
d) Japan and China

Ans: - B

6.  Who among the following was conferred with 2015 Sant Namdev National Award recently?
a) Meera Kumar
b) Bhupendra Singh Hooda
c) Parkash Singh Badal
d) Nitin Gadkari

Ans: - C
7. Chandigarh's Rock Garden creator died recently. Name him.
a) Nem Chand
b) Nek Chand
c)Prem Chand
d) Nand Chand

Ans: - B
                                                 
8. Which state and Adani Power Ltd has signed a PPA to set up 200 MW solar power plant in Ramanathapuram?
a) Karnataka
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Tamil Nadu

Ans: - D

9.  Who among the following has been appointed as entrepreneur in residence of Flipkart?
a) Ramesh Garikipati
b) Ravi Garikipati
c) Raman Garikipati
d) Raj Garikipati

Ans: - B
10. Recently Indian Army has carried out cross-border operation against militants in which country?
a) Bangladesh
b) Myanmar
c) Afghanistan
d) Pakistan

Ans: - B

11. Who among the following won women's singles final in Indonesia Open Badminton tournament?
a) Yui Hashimoto
b) Ko Sung Hyun
c) Shin Baek Choel
d) Ratchanok

Ans: - D

12.  Who among the following has grabbed best actress award for Indian Film Academy (IIFA) Awards?
a) Kangana Ranaut
b) Rani Mukerjee
c) Priyanka Chopra
d) Tabu

Ans: - A
13. Former Indian Cricketer who was wicketkeeper-batsman died recently. Name him.
a) Hemant Kanitkar
b) Hemendra Kanitkar
c) Ravindra Kanitkar
d) Sumant Kanitkar

Ans:- A

14. Which bank has launched mobile app "PayZapp" that allows customers to manage card details, pay bills and sending money?
a) ICICI Bank
b) Yes Bank
c) HDFC Bank
d) HSBC Bank

Ans: - C

15.  CCEA has approved.....................crore rupees road projects in Madhya Pradesh and Telangana
a) 3721
b) 4721
c) 5721
d) 6721

Ans: - B
16. Who among the following has been appointed as Director of Indian Statistical Institute?
a) Mithilesh Gupta
b) Purunendu Chatterjee
c) Dr Bimal K Roy
d) Prof S Bandyopadhayay

Ans: - D

17. Union Government has  recently launched Migrant Resource Centre in which city recently?
a)  Delhi
b) Jaipur
c) Chennai
d) Kolkata

Ans: - C

18. Recently a veteran actor died at the age of 93. Name him.
a) Sir Christopher John
b) Sir Christopher Puff
c) Sir Christopher Lee
d) Sir Christopher Joy

Ans: - C
19. Which among the following film has grabbed best story award for Indian Film Academy (IIFA) Awards?
a) PK
b) Haider
c) Mary Kom
d) Queen

Ans: - D

20. India- born.......................... has resigned as Chief Technology Officer of Cisco.
a) Chuck Robbins
b) Marc Robbins
c) Padmasree Warrior
d) Padmasree Jahaan

Ans: - C

21. Which among the following has agreed to acquire DLF's DT Cinemas for 500 crore rupees?
a) PVR Ltd
b) PDR Ltd
c) INOX Cinema Ltd
d) Fun Cinemas

Ans: - A
22. Who among the following has been named as Delhi Law Minister?
a) Kabir Mishra
b) Ravindra Bharti
c) Jitender Tomar
d) Kapil Mishra

Ans: - D

23. The central government will give Rs.................crore interest-free loans to sugar mills.
a) 4,000
b) 5,000
c) 6,000
d) 7,000

Ans: - C

24. Which online retailer has opened its biggest fulfilment centre in Hyderabad?
a)  Snapdeal
b) Amazon
c) Flipkart
d) eBay

Ans: - B
25. Who among the following England’s cricketer has retired from all forms of cricket?
a) Batt Prior
b) Hatt Prior
c) Matt Prior
d) Vatt Prior

Ans: - C

26.World Day Against Child Labour was observed worldwide on..........June.
a) 12
b) 13
c) 14
d) 15

Ans: - A

27. Who among the following has resigned as CEO of Twitter Inc?
a) Dick Dorsey
b) Jack Costolo
c) Dick Costolo
d) Jack Dorsey

Ans: - C
28. Who among the following has been  appointed as Director of CSIR-IICT (Council of Scientific and Industrial Research-Indian Institute of Chemical Technology)?
a) Dr. Srivari Chandrasekhar
b) Dr. Trivari Chandrasekhar
c) Dr. Nrivari Chandrasekhar
d) Dr. Privari Chandrasekhar
Ans: - A
29. Who among the following was removed as Director of Indian Statistical Institute?

a) Dr Bimal K Roy
b) Prof S Bandyopadhayay
c) Prof N Bandyopadhayay
d) Prof Vijoy Bandyopadhayay

Ans: - A
30. Who among the following was appointed as the Chair of Board of Directors of the Global Alliance for Improved Nutrition?

a) Vinita Bali
b) Jay Naidoo
c) Vinita Naidoo
d) Jay Bali

Ans: - A

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment