Friday, August 7, 2015

1-3 July Current Affairs 2015 MCQ

1. India was placed at…..stposition in terms of foreigners’ money in Swiss banks.

a) 11

b) 21

c) 51

d) 61

Ans: – D

 

2. Who among the following was elected as President of Squash Rackets Federation of India?

a) Debendranath Ghosh

b) Debendranath Srivastava

c) Debendranath Sarangi

d) Debendranath Shah

Ans: – C

 

3. “Benazir Bhutto: A Multidimensional Portrait” was written by whom among the following?

a) Dr Amit Suvorova

b) Dr Anna Suvorova

c) Dr Anil Suvorova

d) Dr Amar Suvorova

Ans: – B

 

4. PM Natrendra Modi has launched Smart Cities Mission and Housing for All (Urban). Name the scheme.

a) AMRUT

b) AMRITA

c)AKAASH

d) AWAAZ

Ans: – A

 

5. Who among the following has signed MoC with India on Industrial Property?

a) Japan

b) China

c) Australia

d) Russia

Ans: – A

 

6. Who among the following has wonthe Man of the Series Award for his outstanding bowling performance in Bangladesh ODI series against India?

a) Shakib Ul Hassan

b) Mustafizur Rahman

c) Shikhar Dhawan

d) Harbhajan Singh

Ans: – B

 

7. Carlyle Group committed up to……….million US dollars to Magna Energy Ltd.

a) 200

b) 300

c) 400

d) 500

Ans: – D

 

8. Which among the followingzoo has been renamed after last Nawab Wajid Ali Shah?

a) Delhi

b) Kolkata

c) Hyderabad

d) Lucknow

Ans: – D

 

9. ………….Trinity College of Engineering has launched student satellite TASSAT project.

a) Tamilnadu

b) Andhra Pradesh

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: – C

 

10. Former…………. President Suleyman Demirel died recently.

a) Turkey

b) Spain

c) Germany

d) UK

Ans: – A

 

11. Justice Gian Parkash Mittal has resigned from the Office of the Judge of………..High Court.

a) Delhi

b) Maharashtra

c) Sikkim

d) Lucknow

Ans: – A

 

12.Which country has announced ban on earphones for Drivers and Cyclists while driving a vehicle or riding a cycle?

a) France

b) Spain

c) Germany

d) US

Ans: – A

 

13. Who among the following hasbeen Justice Subhro Kamal Mukherjee appointed as acting Chief Justice of Karnataka High Court?

a) Justice Samar Kamal Mukherjee

b) Justice Sakib Kamal Mukherjee

c) Justice Kamal Siddiqui Mukherjee

d) Justice Subhro Kamal Mukherjee

Ans: – D

 

14. UK-based philanthropist has been selected for VK Krishna Menon Award 2015. Name him.

a)Benni Joseph Mavelil

b) Denni Joseph Mavelil

c) Chenni Joseph Mavelil

d) Renni Joseph Mavelil

Ans: – A

 

15. How many Indians have won inaugural Queen's Young Leaders Award in UK?

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

Ans: – B

 

16. Hollywood movie“Titanic” composer died recently. Name him.

a) James Horner

b) Jimmi Horner

c) Joy Horner

d) Jack Horner

Ans: – A

 

17. Which country will file complaint against UK's Hinkley Point C nuclear project in European Court of Justice?

a) Austria

b) Australia

c) Sweden

d) Russia

Ans: – A

 

18. ……………… Ganga Mobile Application was launched to aid National Mission for Clean Ganga.

a) Bhuvan

b) Sravan

c) Bhavan

d) Saavan

Ans: – A

 

19. Afghan President Ashraf Ghani nominated a female judge to the Supreme Court recently.

a) Afshan Rasouli

b) Anisa Rasouli

c) Akraha Rasouli

d)Anahita Rasouli

Ans: – B

 

20. Taygan Lions Park, Skazka Zoo and…………………..Zoo has inked animal exchange agreement.

a) Chennai

b) Thiruvananthapuram

c) Hyderabad

d) Bengalaru

Ans: – B

 

21. Veteran Journalist passed away recently. Name him.

a) Pravesh Bidwai

b) Prakash Bidwai

c) Praful Bidwai

d) Prakhar Bidwai

Ans: – C

 

22. Who among the following team has won World Railway Championship 2015 in Tennis and Volleyball?

a) Japan Railway Team

b) China Railway Team

c)Indian Railway Team

d) Armania Railway Team

Ans: – C

 

23. “Red Tape to Red Carpet... and then some”was written by whom among the following?

a) Mina Rinehart

b) Gina Rinehart

c) Hina Rinehart

d) Rina Rinehart

Ans: – B

 

24. FBIL overnight Mumbai Inter-Bank Offer Rate (MIBOR) to become effective from July 22 and will replace…………….

a) NSE

b) BSE

c) MCDEX

d) MCX

Ans: – A

 

25. Maharashtra has declared…………Mormon as State butterfly.

a) White

b) Blue

c) Black

d) Yellow

Ans: – B

 

26. India to be the partner country with which country for Industrial Trade Fair Innoprom 2016?

a) US

b) Germany

c) Russia

d) China

Ans: – C

 

27. Which country has won European Team Athletics Championships 2015?

a) US

b) Germany

c) Russia

d) China

Ans: – C

 

28. Union Government has launched India’s first Modernised Anganwadi Centre at Hasanpur village in……………...

a) Varanasi

b) Mathura

c) Ghaziabad

d) Sonepat

Ans: – D

 

29. Who among the following state has decided to amend MPDA Act, 1981?

a) Maharashtra

b) Chhatisgarh

c) Bihar

d) Punjab

Ans: – A

 

30. Which among the following country Supreme Court legalized Same-Sex Marriage nationwide?

a) US

b) UK

c) Russia

d) China

Ans: - A

 

Also read :

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment