Tuesday, August 11, 2015

10-12 July Current Affairs MCQ Quiz

1. Which country has won South America’s most prestigious football trophy, the Copa America title 2015 for the first time?

a) Spain

b) Germany

c) Chile

d) France

Ans: – C

 

2. International Crops Research Institute for Semi-Arid Tropics has unveiled…………… phablet for farmers.

a) $100

b) $200

c) $300

d) $400

Ans: – C

 

3. Which among the following state has adopted the state's flagship water conservation and Integrated water management scheme called 'Jal Yukt Shivar Abhiyan’?

a) Uttarakhand

b) Karnataka

c) Rajashtan

d) Bihar

Ans: – C

 

4. K7 Computing Pvt. Ltd, a………………based provider of safe and secure computing experience, has signed a memorandum with ICT Academy.

a) Thiruvanantpuram

b) Chennai

c) Mumbai

d) Bangalore

Ans: – B

 

5. India and…………………has launched the first exploratory drilling at Satpayev oil block.

a) Indonesia

b) Mali

c) Turkey

d) Kazakhstan

Ans: – D

 

6. Who among the following has been appointed as new Director of the Aeronautical Development Agency?

a) A D Balaji

b) B D Balaji

c) C D Balaji

d) S D Balaji

Ans: – C

 

7. Indian athletes has grabbed more than………..medals at World Police & Fire Games.

a) 120

b) 130

c) 140

d) 150

Ans: – D

 

8. India's first state-run electronics venture and India's first IT park Technopark Keltron founding chairman passed away. Name him.

a) K P P Nadia

b) K P P Nambiar

c) K P P Nayar

d) K P P Nayak

Ans: – B

 

9. Who among the following has been appointed as the President of the UK Council for International Student Affairs?

a) Lord Karan Bilimoria

b) Lord Morris

c) Lord Hingis

d) Baroness Usha Prashar

Ans: – A

 

10. Who among the following was appointed MD and CEO of PTC India Financial Services?

a) Ashok Haldia

b) Ajay Haldia

c) Abhay Haldia

d) Akshay Haldia

Ans: – A

 

11. Inshore patrol vessel…………………was inducted into the Indian Coast Guard.

a) Rani Bhanuvati

b) Rani Padmavati

c) Rani Kalavati

d) Rani Durgavati

Ans: – D

 

12. President Pranab Mukherjee has recently inaugurated 'Nakshatra Vatika' in the gardens of Rashtrapati Nilayam in

a) Hyderabad

b) Bangalore

c) Tiruvanantpuram

d) Madras

Ans: – A

 

13. Who among the following has been appointed as new Managing Director and Chief Executive Officer of CIBIL?

a) Manish Pillai

b) Satish Pillai

c) Ravish Pillai

d) Nithish Pillai

Ans: – B

 

14. Who among the following has become the first British Asian to be appointed as Director of England and Wales Cricket Board?

a) Lord Kamlesh Patel

b) Lord Morris

c) Lord Hingis

d) Lord Sharing

Ans: – A

 

15. Union government has appointed………………...as MD and CEO of National Housing Bank.

a) Sriram Kalyanaraman

b) Sriram Rajeshraman

c) Sriram Raghuraman

d) Sriram Maheshraman

Ans: – A

 

16. Who among the following has retired from all forms of Cricket?

a) Hrishikesh Kanitkar

b) Ajay Ratra

c) A & B

d) Only A

Ans: – C

 

17. Industrial Policy 2015 for………………..city has been launched to aim at boosting employment and motivate medium and small industries in the city.

a) Kerala

b) Punjab

c) Haryana

d) Chandigarh

Ans: – D

 

18. Who among the following has been sacked as CEO of Housing.com?

a) Rahul Yadav

b) Ramesh Yadav

c) Raj Yadav

d) Rajesh Yadav

Ans: – A

 

19. Who among the following India skipper has completed 5000 runs in women's ODIs?

a) Harmanpreet Kaur

b) Pooja Sawant

c) Mithali Raj

d) Jhulan Goswami

Ans: – C

 

20. State-run……………… bank has signed an agreement with Mudra Bank for refinancing of loans given to small enterprises.

a) SBI

b) PNB

c) BOB

d) IDBI

Ans: – D

 

21. China has nominated former Chinese Finance Minster………….. for the post of Asian Infrastructure Investment Bank President.

a) Kin Liqun

b) Jin Liqun

c) Lin Liqun

d) Min Liqun

Ans: – B

 

22. How many Indian-Americans have been honoured with 2015 Great Immigrants: The Pride of America award?

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

Ans: – B

 

23. Indian Railways has launched a mobile ticketing application for unreserved tickets for commuters in……………..

a) Haryana

b) Noida

c) Lucknow

d) Mumbai

Ans: – D

 

24. Who among the following has been appointed as Delhi's new Home Secretary?

a) Rajeev Nandan Sahai

b) M K Meena

c) Sanjeev Nandan Sahai

d) Najeeb Jung

Ans: – C

 

25. Who among the following has been appointed as Interim CMD of Oil India Limited?

a) U P Singh

b) M P Singh

c) K P Singh

d) H P Singh

Ans: – A

 

26. Who among the following has been nominated as first female judge of Afghanistan Supreme Court?

a) Anisa Raichur

b) Anisa Biswas

c) Anisa Rama

d) Anisa Rasouli

Ans: – D

 

27. Who among the following has been selected for G D Birla Award for Scientific Research for 2014?

a) Sanjeev Vyas

b) Sanjeev Galande

c) Sanjeev Gorakha

d) Sanjeev Gehalot

Ans: – B

 

28. Well-known Urdu novelist from Pakistan……………..died recently.

a) Udas Naslain

b) Abdullah Hussain

c) Mohammad Khan

d) Mohammad Sakib

Ans: – B

 

29. Essar Oil has signed pact to sell…………….stake to Russia's Rosneft.

a) 39%

b) 49%

c) 59%

d) 69%

Ans: – B

 

30. Which among the following state government has won signed MoU with Blackstone and Panchshil SPV for three projects?

a) Kerala

b) Maharashtra

c) Gujarat

d) Sikkim

Ans: - B

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment