Wednesday, August 12, 2015

16-18 July 2015 Current Affairs MCQ Quiz

1. ……………… has submitted instrument of acceptance of Doha amendment to Kyoto Protocol to UNFCC.

a) Jakarta

b) Maldives

c) Kazakhstan

d) Turkey

Ans: – B

 

2. Which among the following country has committed $6 billion to Mekong region countries at 7th Mekong-…………… Summit.Published on: 06-JUL-2015

a) China

b) Japan

c) Russia

d) US

Ans: – B

 

3. Which among the following country has bagged the full membership of the Shanghai Cooperation Organisation along with Pakistan?

a) India

b) Japan

c) Russia

d) US

Ans: – A

 

4. Nationwide model science labs programme have been launched by whom among the following?

a) Ram Shankar Katharia

b) Narendra Damodardas Modi

c) Jitendra Singh

d) Dr APJ Abdul Kalam

Ans: – D

 

5. World’s longest serving Foreign Minister passed away. Name him.

a) Prince Sakib Siddiqui

b) Prince Vaheed Ali

c) Prince Saud al-Faisal

d) Adel al-Jubeir

Ans: – C

 

6. Who among the following famous Hollywood actor has passed away recently?

a) Umer Sharif

b) Joko Jokowi Widodo

c) Bayern Munich

d) Geoff Pullar

Ans: – A

 

7. Former………………….Minister P Chendur Pandian has passed away.

a) Tamilnadu

b) Andhra Pradesh

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: – A

 

8. Who among the following has won sixth Wimbledon title and fourth successive grand slam crown?

a) Serena Williams

b) Garbine Muguruza

c) Steffi Graf

d) Venus Williams

Ans: – A

 

9. India and…………….have signed four agreements to enhance bilateral cooperation between the two nations.

a) Turkmenistan

b) Uzbekistan

c) Kazakhstan

d) Kyrgyzstan

Ans: – D

 

10. Bharat Electronics-made Akash has been inducted into…………………….

a) Indian Air Force

b) Indian Army

c) Indian Navy

d) None of These

Ans: – A

 

11. India and………………….has signed MoU for cooperation in field of Election Management.

a) Norway

b) Georgia

c) Spain

d) Antartica

Ans: – B

 

12. Which state has got India’s first earthquake early warning system?

a) Jammu & Kashmir

b) Himachal Pradesh

c) Gujarat

d) Uttarakhand

Ans: – D

 

13. Who among the following has has been appointed as Vice-Chief of Indian Army?

a) Lt General Ajaypal Singh Banga

b) Lt General M.K.Garg

c) Lt General Philip Campose

d) Lt General Man Mohan Singh Rai

Ans: – D

 

14. Which state will participate in international effort, Global Snow Leopard and Ecosystem Protection Programme?

a) Jammu & Kashmir

b) Himachal Pradesh

c) Gujarat

d) Uttarakhand

Ans: – D

 

15. Executives From ………………… is leaving their job and moving to start their own technology venture.

a) Flipkart

b) Snapdeal

c) Rediff

d) Junglee

Ans: – A

 

16. India and…………….have signed seven agreements to enhance regional cooperation & connectivity between the two nations.

a) Turkmenistan

b) Uzbekistan

c) Kazakhstan

d) Kyrgyzstan

Ans: – A

 

17. Tata Steel’s……………….Division has been conferred with Golden Peacock Environment Management Award 2015

a) Burnpur

b) Jamshedpur

c) Bokaro

d) Bhilai

Ans: – C

 

18. Which bank has partnered with online financial product aggregator ‘bankbazaar.com’ ?

a) SBI

b) PNB

c) BOB

d) IDBI

Ans: – A

 

19. Which among the following bank has launched the ‘ NRI Family Card,’ a prepaid card for resident Indians?

a) State Bank of Hyderabad

b) State Bank of Mysore

c) State Bank of Travancore

d) State Bank of Maharashtra

Ans: – C

 

20. Exim Bank and BRICS member development banks have inked MoU with………...........

a) Corporation Bank

b) New Development Bank

c) Yes Bank

d) Axis Bank

Ans: – B

 

21. Which country will be hosting the 8th BRICS summit in 2016?

a) China

b) India

c) Japan

d) Russia

Ans: – B

 

22. Which among the following company will acquire “DesignIt” a global design firm specializing in designing product service?

a) Microsoft

b) Cognizant

c) IBM

d) Wipro

Ans: – D

 

23. India and………………….. has inked eight agreements to increase regional cooperation & connectivity.

a) Kazakhstan

b) Turkmenistan

c) ) Uzbekistan

d) Turkey

Ans: – B

 

24. NASA has picked…………………for the first commercial space vehicles, a part of the space agency’s ambitious plan to put a man on Mars by 2030.

a) Sunita Williams

b) Kalpana Chawla

c) Latika Mishra

d) Suparn Ghosh

Ans: – B

 

25. Who among the following has won the 2015 Miss USA pageant?

a) Nevada Brittany McGowan

b) Anea Garcia

c) Ylianna Guerra

d) Oklahoma Olivia Jordan

Ans: – D

 

26. Recently a book titled “Green Signals: Ecology, Growth, and Democracy in” was in news. It has been authored by whom among the following?

a) SK Rath

b) Perumal Murugan

c) Aniruddhan Vasudevan

d) Jairam Ramesh

Ans: – D

 

27. Mumbai Ranji cricketer…………..has been suspended by the BCCI with immediate effect for breaching BCCI’s Anti-Corruption Code.

a) Hiken Shah

b) Hiken Singh

c) Hiken Sharma

d) Hiken Shetty

Ans: – A

 

28. World Population Day was observed worldwide on…………. July.

a) 11

b) 12

c) 13

d) 14

Ans: – A

 

29. Who among the following has become second bowler to claim hat-trick on ODI debut?

a) Kagiso Rabada

b) Morne Morkel

c) Tamim Iqbal

d) Hashim Amla

Ans: – A

 

30. Former Billiards and Snooker Federation of India President died. Name him.

a) Pashupatinath Jha

b) Pashupatinath Singh

c) Pashupatinath Sharma

d) Pashupatinath Roy

Ans: – D

 

Also read :

 

Current Affairs Today Android App

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment