Thursday, August 6, 2015

16- 18 June Current Affairs MCQ

1. Who among the following has topped in the list of 2015 World's 100 highest-paid athletes?

a) Cristiano Ronaldo

b) Mahendra Singh Dhoni

c)Floyd Mayweather

d) Neymar

Ans: – C

 

2. Moldova's Prime Minister has resigned. Name him.

a) Firil Gaburuci

b) Chiril Gaburuci

c) Kiril Gaburuci

d) Liril Gaburuci

Ans: – B

 

3. Veteran....................... fast bowler Sir Wesley Winfield Hall was inducted into the ICC Cricket Hall of Fame.

a) West Indies

b) England

c) South Africa

d) Australia

Ans: – A

 

4. Who among the following is the sole indian athlete who has topped in the list of 2015 World's 100 highest-paid athletes?

a) Virat Kohli

b) Mahendra Singh Dhoni

c) Sachin Tendulkar

d) Vishwanathan Anand

Ans: – B

 

5. How many African countries has created The Tripartite Free Trade Area (TFTA) : Cape Town to Cairo free-trade zone?

a) 24

b) 25

c) 26

d) 27

Ans: – C

 

6. Who among the following Indian-Origin Surgeon General was presented With Pride of Community Award?

a) Vivek Murthy

b) Anantanand Rambachan

c) Harpreet Singh Mokha

d) Dinesh Rao

Ans: – A

 

7. The government has appointed whom as Chief Executive Officer of LIC Nomura Mutual Fund Asset Management Company?

a) Nitesh Chowdhury

b) S Roy Sathe

c) S Roy Chowdhury

d) Nilesh Sathe

Ans: – D

 

8. The United Nations General Assembly has elected whom to head General Assembly?

a) Sam Kutesa

b) Mogens Lykketoft

c) Mogens Kutesa

d) Sam Lykketoft

Ans: – B

 

9. PM Narendra Modi has launched book titled Education of Muslims by whom among the following?

a) Professor AS Rajput

b) Professor DS Rajput

c) Professor HS Rajput

d) Professor JS Rajput

Ans: – D

 

10. World Blood Donors Day was observed with theme "Thank you for saving my life" on.................. June.

a) 13

b) 14

c) 15

d) 16

Ans: – B

 

11. Sheila Kaul, the former Governor of............................died recently.

a) Andhra Pradesh

b) Himachal Pradesh

c) Manipur

d) Punjab

Ans: – B

 

12. World famous Buddhas of Bamiyan was resurrected which country?

a) Afghanistan

b) Srilanka

c) Nepal

d) Myanmar

Ans: - A

13. Reliance Capital has named whom among the following as CEO of broking, distribution business?

a) Gopkumar

b) Kishankumar

c) Ramkumar

d) Shyamkumar

Ans: – A

 

14. India's current account deficit has narrowed sharply to..........% of GDP in the fourth quarter of the last financial year.

a) 0.1

b) 0.2

c) 0.3

d) 0.4

Ans: – B

 

15. The second border haat was opened for common people in which state bordering Brahmanbaria district of Bangladesh?

a) Tripura

b) Manipur

c) Mizoram

d) Arunachal Pradesh

Ans: – A

 

16. FDI inflows into the services sector and grew by over................% in 2014-15.

a) 26

b) 36

c) 46

d) 56

Ans: – C

 

17. Who among the following has taken over as New Secretary, Department of Public Enterprises?

a) Ameising Luikham

b) Kapil Dev Tripathi

c) Suresh Gupta

d) Rachit Shah

Ans: – A

 

18. .................... has launched free roaming to allow all its mobile customers across the country to receive incoming calls at no cost.

a) Vodafone

b) BSNL

c) Idea

d) Airtel

Ans: – B

 

19. Which among the following online retail website has acquired Letsgomo Labs to strengthen its position in mobile commerce?

a) Jabong

b) Flipkart

c) Amazon

d) Snapdeal

Ans: – D

 

20. Indian Railways has rechristened Ahmedabad-Haridwar Mail Express which is also known as 'Haridwar Mail' will be now known as...................

a) Jivan Express

b) Yoga Express

c) Swasthya Express

d) Swachchta Express

Ans: – B

 

21. Which indian cricketer has become the ninth all-time highest test wicket-takers?

a) MS Dhoni

b) Harbhajan Singh

c) Yuvraj Singh

d) Zahir Khan

Ans: – B

 

22. Who among the following has stepped down as Chairman and Managing Director of SAIL?

a) Rakesh Singh

b) TS Vijayan

c) C.S Verma

d) Pratap Jain

Ans: – C

 

23. The US government has opened an investigation against which Indian outsourcing companies for possible violations of H1-B visa rules?

a) TCS

b) Infosys

c) Both A & B

d) Only A

Ans: – C

 

24. Which state government has launched `Mee Bhoomi', a digital depository of land records?

a) Kerala

b) Andhra Pradesh

c) Karnataka

d) Maharashtra

Ans: – B

 

25. Minister of State for External Affairs V K Singh inaugurated first India-............... Yoga College in..................

a) China

b) Japan

c) US

d) UK

Ans: – A

 

26. As per recently released report by British Petroleum Energy Company, which country has become the world’s largest oil producer in 2014?

a) Saudi Arabia

b) US

c) Iran

d) Iraq

Ans: – B

 

27. Which state village gas come out with the new idea of contesting selfies with daughter to save girl child?

a) Kerala

b) Delhi

c) Haryana

d) Punjab

Ans: – C

 

28. Union Cabinet has given nod to...................................India and Nepal Motor Vehicle Agreement.

a) Bangladesh and China

b) China and Bhutan

c) Bangladesh and Bhutan

d) Bangladesh and Srilanka

Ans: – C

 

29.The Insurance Regulatory and Development Authority of India has imposed a penalty of Rs............on Future Generali Life Insurance Company.

a) 30 lakh

b) 40 lakh

c) 50 lakh

d) 60 lakh

Ans: – C

 

30. Which among the following country has launched a freight train service between its northeastern city and Europe for opening a new trade route to Europe?

a) China

b) Japan

c) US

d) UK

Ans: – A

Also read :

13-15 June Current Affairs MCQ

12 June Current Affairs MCQ

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment