Friday, August 14, 2015

19- 21 July Current Affairs 2015 MCQ Quiz

1. India’s first railway-line was built under PPP model inaugurated in……………

a) Maharashtra

b) Gujarat

c) Delhi

d) Punjab

Ans: – B

 

2. ……………….assembly has passed Guarantee of Public Services Bill, 2015.

a) Maharashtra

b) Gujarat

c) Delhi

d) Punjab

Ans: – A

 

3. ………………the US based actor who is best known for his role in “The Godfather” film has died of cancer.

a) Alex Rocco

b) Alex Hugh

c) Alex Reich

d) Alex Randra

Ans: – A

 

4. The Central government has launched………new websites for farmers recently.

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

Ans: – B

 

5. India and………………….has signed MoU in the field of Civil Aviation.

a) Canada

b) US

c) Russia

d) Belgium

Ans: – A

 

6. The soccer legend Alcides Edgardo Ghiggia died recently. He was from which country?

a) Uruguay

b) Brazil

c) Germany

d) Spain

Ans: – A

 

7. Reserve Bank of India has signed a special currency swap agreement with the Central Bank of………………..

a) Bhutan

b) Sri Lanka

c) Bangladesh

d) South Korea

Ans: – B

 

8. India's first private air freight station is all set to open in which city?

a) Kochi

b) Thiruvananthapuram

c) Bangalore

d) Chennai

Ans: – D

 

9. Veteran……………….playback singer V Ramakrishna passed away recently.

a) Kannada

b) Telugu

c) Tamil

d) Malayalam

Ans: – B

 

10. Andromeda, one of the country's largest loan distributors, has acquired the……………………, an online loan solutions space in a stock and cash deal.

a) apnapaisa.com

b) hamarapaisa.com

c) terapaisa.com

d) paisa.com

Ans: – A

 

11. Krishnapatnam Port in……………………..has been awarded with Golden Peacock environment management award.

a) Tamilnadu

b) Andhra Pradesh

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: – B

 

12. Iconic Mexican musician………………………passed away recently.

a) Joan Sebastian

b) Bayern Munich

c) Geoff Pullar

d) Joko Jokowi Widodo

Ans: – A

 

13. Which state government has named Parineeti Chopra as its Brand Ambassador for 'Beti Bachao Beti Padhao’?

a) Kerala

b) Punjab

c) Haryana

d) UP

Ans: – C

 

14. India has inked………………million loan pact with World Bank for Andhra Pradesh Disaster Recovery project.

a) $150

b) $250

c) $350

d) $450

Ans: – B

 

15. Union Cabinet has approved to redevelop………major railway stations.

a) 200

b) 300

c) 400

d) 500

Ans: – C

 

16. The Competition Commission of India has imposed a penalty of Rs…….crore on four public sector insurance companies

a) 471

b) 571

c) 671

d) 771

Ans: – C

 

17. French Formula 1 driver………………..has died recently after suffering severe head injuries in a crash during the 2014 Japanese Grand Prix.

a) Alberto Contador

b) Jules Bianchi

c) Ayrton Senna

d) Michael Phelps

Ans: – B

 

18. Nelson Mandela International Day was observed worldwide on………July to honour the former South African President and Nobel Peace Prize laureate.

a) 16

b) 17

c) 18

d) 19

Ans: – C

 

19. Boeing and…………………..have inked aerospace partnership deal recently.

a) Tata Advanced Systems Ltd

b) Wipro Advanced Systems Ltd

c) Reliance Advanced Systems Ltd

d) IBM Advanced Systems Ltd

Ans: – A

 

20. Reserve Bank of India has constituted……………………….Committee to frame action plan on financial inclusion.

a) Dinesh Mohanty

b) Devesh Mohanty

c) Rajesh Mohanty

d) Deepak Mohanty

Ans: – D

 

21. Which city has been chosen as ‘city of music’ by UNESCO?

a) Ahmedabad

b) Kolkata

c) Varanasi

d) Lucknow

Ans: – C

 

22. India has retained its……….position in the latest ICC ODI Rankings.

a) First

b) Second

c) Third

d) Fourth

Ans: – B

 

23. Who among the following has been appointed chief security advisor for ICC World T20 2016?

a) M Kumar

b) Dr M V Sridhar

c) Dr Neeraj Sridhar

d) Neeraj Kumar

Ans: – D

 

24. India and…………………..have announced plans to strengthen their defence cooperation.

a) South Korea

b) Malaysia

c) Maldives

d) Myanmar

Ans: – C

 

25. Union Sports Ministry has constituted…………………committee to study status of Sports Authority of India training centers.

a) Ashwin Mittal

b) Ashwini Nachappa

c) Ashwini Ponappa

d) Ashwini Kattaappa

Ans: – B

 

26. India and…………….have signed a customs and liberalize business visas agreement to boost trade between both countries.

a) China

b) Japan

c) Russia

d) US

Ans: – C

 

27. Which Indian origin doctor has been award with honorary fellowship by prestigious University of Central Lancashire of United Kingdom?

a) Shiv Pande

b) Shiv Sahay

c) Shiv Ratan

d) Shiv Das

Ans: – A

 

28. Arun Jaitley will launch the "National Heritage City Development and Augmentation Yojana " ( HRIDAY) for………….cities in India.

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans: – C

 

29. European Union has approved a short-term loan of ……Billion Euro to Greece.

a) 5

b) 6

c) 7

d) 8

Ans: – C

 

30. ……………..Tourism has grabbed 2015 Pacific Asia Travel Association award in the ‘Heritage & Culture’ category for its Muziris Heritage Project.

a) Tamilnadu

b) Andhra Pradesh

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: - C

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment