Thursday, August 6, 2015

19- 21 June 2015 Current Affairs Quiz MCQ

1. Who among the following has become first Indian footballer to score 50 international goals?

a) Sunil Chhetri

b) Bhaichung Bhutia

c) Ravish Mehra

d) Nagesh Bhatia

Ans: – A

 

2. India and…..............has set trade target of 5 billion US dollars by 2018.

a) Scotland

b) Germany

c) Poland

d) China

Ans: – C

 

3. Documentary on…………..titled “Death of Gentleman” was screened at Sheffield.

a) Tennis

b) Cricket

c) Hockey

d) Kabbaddi

Ans: – B

 

4. Hindi writers………………has grabbed 10th Navlekhan Award of Bharatiya Jnanpith for poem Prem Gilhari Dil Akhrot and Upasana.

a) Anisha Kohli

b) Babusha Kohli

c) Manisha Kohli

d) Ravisha Kohli

Ans: – B

 

5. SunEdison Inc has acquired……………..based Continuum Wind Energy Ltd.

a) China

b) Japan

c) Singapore

d) Germany

Ans: – C

 

6. Which among the following will soon set up 40,000 wi-fi hot spots India?

a) BSNL

b) Vodafone

c) Airtel

d) Idea

Ans: – A

 

7. Who among the following was re-elected as President of Mumbai Cricket Association?

a) Dilip Vengsarkar

b) Sharad Pawar

c) Ashish Shelar

d) N Srinivasan

Ans: – B

 

8. Japan's Parliament passed a Bill to lower voting age from 20 to ………

a) 19

b) 18

c) 17

d) 16

Ans: – B

 

9. The venue of the International Yoga Day event on Rajpath have been dubbed ‘……………..’.

a) Operation DOGA

b) Operation YOGA

c) Operation NIROGA

d) Operation HOGA

Ans: – A

 

10. Who among the following has become first 100% blind officer in IFS?

a) Reno Zephine

b) Xeno Zephine

c) Beno Zephine

d) Deno Zephine

Ans: – C

 

11. Bengaluru based Ganit labs developed 5000 rupees test for…………cancer patients.

a) Ovary

b) Stomach

c) Tongue

d) Eye

Ans: – C

 

12. Who among the following has taken charge as Chairman and Managing Director of MTNL?

a) Narendra Kumar Yadav

b) PK Purwar

c) AK Garg

d) SY Singh

Ans: – A

 

13. Election Commission has suspends recognition of………………..led National People’s Party.

a) PA Sangma

b) MA Sangma

c) KA Sangma

d) GA Sangma

Ans: – A

 

14. India’s greatest contemporary architect…………………passed away in Mumbai.

a) Charles Correa

b) Shirish Patel

c) Pravina Mehta

d) Ravina Mehta

Ans: – A

 

15. Who among the following was out of CBI and was appointed as Director of National Crime Records Bureau?

a) Rachana Ramasundaram

b) Archana Ramasundaram

c) Suhana Ramasundaram

d) Raveena Ramasundaram

Ans: – B

 

16. ………….HC has made wearing of helmets for two-wheelers compulsory from 1 July 2015.

a) Madras

b) Hyderabad

c) Kochi

d) Lucknow

Ans: – A

 

17. Which company has launched Center of Excellence (CoE) for Next-Gen Technology Solutions in Hyderabad?

a) Wipro

b) TCS

c) Infosys

d) Cognizant

Ans: – B

 

18. Anti-……………. compound DDD107498 that inhibits protein synthesis was discovered.

a) Cancer

b) TB

c) Malarial

d) Cholera

Ans: – C

 

19. Book titled “Recasting India” was written by whom among the following?

a) Gogol Sengupta

b) Khagol Sengupta

c) Vibhor Sengupta

d) Hindol Sengupta

Ans: – D

 

20. Nathu La pass in…………… was reopened for Kailash-Manasarovar pilgrims after 53 years.

a) Sikkim

b) Himachal Pradesh

c) Arunachal Pradesh

d) Mizoram

Ans: – A

 

21. AIBA constituted Ad-hoc committee was chaired by…………….for boxing in India.

a) Kishan Narsi

b) Jay Kowli

c) Manisha Malhotra

d) Injeti Srinivas

Ans: – A

 

22. CCEA has approved setting up of…………..MW of Grid connected Solar PV Power Projects under JNNUSM.

a) 1000

b) 2000

c) 3000

d) 4000

Ans: – B

 

23. Book titled “Modi - Incredible emergence of a star” in Chinese language was written by whom among the following?

a) Tarun Vijay

b) Narendra Vijay

c) Mahesh Vijay

d) Surendra Vijay

Ans: – A

 

24. India and Poland has set trade target of…… billion US dollars by 2018.

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5

Ans: – D

 

25. Union Cabinet has approved “Housing for All” facilities to all eligible people in urban areas by…………..

a) 2020

b) 2021

c) 2022

d) 2023

Ans: – C

 

26. Union Cabinet has given nod to introduction of Bureau of Indian Standards Bill…………..

a) 2012

b) 2013

c) 2014

d) 2015

Ans: – D

 

27. The……….….state Co-operative Bank will launch the ‘Bank on Wheels’ to help farmers get loans on their doorstep.

a) Bihar

b) Jharkhand

c) West Bengal

d) Odisha

Ans: – D

 

28. India’s trade deficit in May 2015 narrowed to……..billion US dollars.

a) 8.4

b) 9.4

c) 10.4

d) 11.4

Ans: – C

 

29. Government has approved……..FDI proposals worth Rs. 6,751 crore.

a) 13

b) 14

c) 15

d) 16

Ans: – D

 

30. Union Cabinet has approved Solar Power capacity target to…..lakh MW under JNNSM by 2022.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: - A

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment