Saturday, August 15, 2015

22-24 July Current Affairs Quiz MCQ

1. Who among the following has been appointed as Chief Economist of IMF?

a) Olivier Obstfeld

b) Olivier Blanchard

c) Maurice Blanchard

d) Maurice Obstfeld

Ans: – D

 

2. Who among the following has been appointed as MD and CFO of Bharti Enterprises?

a) Rahul Bhatnagar

b) Rahul Kohli

c) Manoj Kohli

d) Manoj Bhatnagar

Ans: – A

 

3. ………………government and ICRISAT has signed MoU to improve profitability of farmers.

a) Telangana

b) Maharashtra

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: – A

 

4. Which company has signed Multi-Million Euro deal with Deutsche Bank?

a) Infosys

b) Wipro

c) TCS

d) Cognizant

Ans: – A

 

5. Ufa Declaration has released at which summit?

a) ASEAN

b) BRICS

c) SAARC

d) G-20

Ans: – B

 

6. Which edition of BRICS Summit held in Russia?

a) 6

b) 7

c) 8

d) 9

Ans: – B

 

7. IPL franchise Chennai Super Kings and Rajasthan Royals has been suspended for two years by Justice……………panel.

a) Shivanand

b) Laha

c) Subramanyam

d) Lodha

Ans: – D

 

8. European Union has given in-principle approval for…….. billion euro bailout package to Greece.

a) 66

b) 76

c) 86

d) 96

Ans: – C

 

9. India is………….among 40 countries in terms of Confidence in National Government.

a) Second

b) Third

c) Fourth

d) Fifth

Ans: – A

 

10. Who among the following has been inducted into the International Tennis Hall of Fame?

a) Andy Murray

b) Amelie Mauresmo

c) Justine Henin

d) Roger Federer

Ans: – B

 

11. India to be part of……………..Cooperation Organisation along with Pakistan by 2016.

a) New York

b) Sydney

c) Shanghai

d) Tokyo

Ans: – C

 

12. New species of butterfly called Banded Tit has been discovered in which state?

a) Manipur

b) Nagaland

c) Arunachal Pradesh

d) Sikkim

Ans: – C

 

13. India and………has signed MoU on cooperation to establish PACESetter Fund.

a) US

b) UK

c) Russia

d) China

Ans: – A

 

14. Kolkata-based Bandhan Bank has appointed whom as its Chairman, Boards of Directors?

a) Ashok Raj Singh

b) Ashok Seth

c) Ashoke Pandit

d) Ashok Kumar Lahiri

Ans: – D

 

15. India and……………has signed Inter Governmental Agreement to implement FATCA.

a) US

b) UK

c) Russia

d) China

Ans: – A

 

16. The 55th National Inter State Senior Athletics Championships was concluded in which state?

a) Tamilnadu

b) Andhra Pradesh

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: – A

 

17. Bollywood film 'Buddha in a Traffic Jam' has bagged best screenplay award at …………..film festival.

a) Goa

b) Chinese

c) Madrid

d) Russian

Ans: – C

 

18. …………….. Cabinet has approved Defence White Paper 2015.

a) Japanese

b) Chinese

c) Russian

d) American

Ans: – A

 

19. India and………….joint statement has been released in Russia.

a) Pakistan

b) Afghanistan

c) China

d) Japan

Ans: – A

 

20. Rashtriya Avishkar Abhiyan to develop scientific temper among school children has been launched by whom?

a) P Chidambaram

b) Narendra Damodardas Modi

c) Dr Manmohan Singh

d) Dr APJ Abdul Kalam

Ans: – D

 

21. ISRO has successfully launched………….British satellites into space.

a) Three

b) Four

c) Five

d) Six

Ans: – C

 

22. Who among the following has become first Indian to win a Gold Medal at World University Games in Gwangju?

a) Akash Gautam

b) Gagandeep Singh

c) Inderjeet Singh

d) Manoj Kumar

Ans: – C

 

23. Operation Smile has led to tracing of 44 missing children in………………

a) Himachal Pradesh

b) Uttarakhand

c) Uttar Pradesh

d) Rajsthan

Ans: – B

 

24. Union Home Ministry has extended the ‘disturbed area’ status of ………….for one more year.

a) Manipur

b) Nagaland

c) Arunachal Pradesh

d) Sikkim

Ans: – B

 

25. India and…………….has inked two agreements to strengthen bilateral relations.

a) Turkmenistan

b) Uzbekistan

c) Kazakhstan

d) Tajikistan

Ans: – D

 

26. Union Government has appointed lawyer………………..to arbitrate Vodafone tax case.

a) Yves Oreamuno

b) Rodrigo Fortier

c) Rodrigo Oreamuno

d) Yves Fortier

Ans: – C

 

27. Who among the following has snatched won women's doubles title in Wimbledon?

a) Sania Mirza-Martina Hingis

b) Serena Williams-Martina Hingis

c) Sania Mirza- Serena Williams

d) Serena Williams - Venus Williams

Ans: – A

 

28. Famous Urdu poet……………….passed away recently. Name him.

a) Bashar Nikhat

b) Bashar Khan

c) Bashar Navaaz

d) Bashar Siddiqui

Ans: – C

 

29. Kumbh Mela has begun in which state recently?

a) Uttarakhand

b) Maharashtra

c) Uttar Pradesh

d) haryana

Ans: – B

 

30. Union Civil Aviation Ministry has launched……………System.

a) VIMAN

b) NABH

c) AKASH

d) GAGAN

Ans: – D

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment