Monday, August 17, 2015

28-30 July Current Affairs 2015 MCQ Quiz

1. Indian Railways and………………Government has signed MoU for Dasappla-Bolangir Railway Line.

a) Odisha

b) Bihar

c) Uttar Pradesh

d) Madhya Pradesh

Ans: – A

 

2. Vice President of India M. Hamid Ansari has released a book entitled “Locale, Everyday Islam and Modernity” was authored by whom?

a) Sheikh Mujibur Rahman

b) Dr. Zakir A. Naik

c) Abdul Aziz bin Abdul Rahman Kaki

d) M. Raisur Rahman

Ans: – D

 

3. The model-actor…………… has won Ironman title in ‘‘toughest’ triathlon in Zurich.

a) Milind Soman

b) John Abraham

c) Dinno Moria

d) Ashmit Patel

Ans: – A

 

4. Conakry, the capital of…………………….., was named as the World Book Capital for 2017 by UNESCO.

a) Republic of Guinea

b) Republic of Congo

c) Republic of Ireland

d) Republic of Molossia

Ans: – A

 

5. Archie Comics cartoonist………………….died at the age of 86.

a) Tom Cross

b) Tom Hanks

c) Tom Moore

d) Tom Poitras

Ans: – C

 

6. Recently a book titled “R.D. Burman: The Prince of Music” was in news. It has been authored by whom among the following?

a) Khagesh Dev Burman

b) Aniruddhan Dev Burman

c) Kamlesh Dev Burman

d) Keshav Dev Burman

Ans: – A

 

7. Who among the following has been appointed as Director-General of TERI?

a) R K Pachauri

b) Ajay Shah

c) Ajay Makhija

d) Ajay Mathur

Ans: – D

 

8. Who among the following has received Copley Medal, the world’s oldest scientific prize?

a) Dr APJ Abdul Kalam

b) Peter Higgs

c) Srikanth Jagabathula

d) Rashad Hussain

Ans: – B

 

9. Which among the following company has acquired US pharmaceutical firm Gavis?

a) Dabur

b) DrReddy

c) Lupin

d) Sunpharma

Ans: – C

 

10. DD Kisan has roped in which Bollywood actor for Rs 6.31 crore?

a) Shahrukh Khan

b) Aamir Khan

c) Amitabh Bachchan

d) Salman Khan

Ans: – C

 

11. Noted Canadian author………………….has won the 36th edition of American Book Award 2015.

a) Yukar Tachack

b) Dampi Umpai

c) Jimjang Deru

d) Naomi Klein

Ans: – D

 

12. Anil Ambani-led Reliance Group’s Pipavav Defence has inked pact with ……………..firm Zvyozdochka to refit submarines.

a) Japanese

b) Korean

c) Russian

d) Chinese

Ans: – C

 

13. Sumit Nagal has become the………..Indian to win a Grand Slam junior title Wimbledon Boys’ Doubles 2015 title.

a) Sixth

b) Seventh

c) Eighth

d) Ninth

Ans: – A

 

14. ………………..cabinet has approved scheme for development of villages around Tiger reserves.

a) Telangana

b) Maharashtra

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: – B

 

15. ………………….and Augur Overseas Operation has signed MoU to manufacture Aerostats and Airships.

a) Reliance Group

b) Tata Group

c) Power Group

d) Kedia Group

Ans: – A

 

16. Indian-American…………………has grabbed junior title at US Powerlifting Championships.

a) Amitoj Ghosh

b) Amitoj Guha

c) Amitoj Bhattacharya

d) Amitoj Chhabra

Ans: – D

 

17. Kargil Vijay Diwas was celebrated on………July nationwide in honour of the Kargil War's Heroes.

a) 26

b) 27

c) 28

d) 29

Ans: – A

 

18. India's advanced meteorological satellite………………….was successfully launched by an European rocket.

a) INSAT-2D

b) INSAT-3D

c) INSAT-4D

d) INSAT-5D

Ans: – B

 

19. National Broadcasting Day was observed on……July nationwide.

a) 23

b) 24

c) 25

d) 26

Ans: – A

 

20. India and ……………… has signed agreement to enhance maritime cooperation.

a) Thailand

b) Singapore

c) Trinidad

d) Srilanka

Ans: – B

 

21. Ananth Narayanan has been appointed as Chief Executive Officer of which company?

a) Flipkart

b) Myntra

c) Amzaon

d) YepMe

Ans: – B

 

22. CSC and…………….. has formed joint venture to provide technology services and solutions to banks.

a) HCL

b) HAL

c) CISCO

d) HZL

Ans: – A

 

23. Who among the following has been appointed as new CMD of National Aluminium Company?

a) T K Das

b) Ansuman Chand

c) T K Chand

d) Ansuman Das

Ans: – C

 

24. Who among the following has been appointed as new Nestle India MD after Maggi Scare?

a) Suresh Narayanan

b) Nivedita Bhattacharjee

c) Suresh Bhattacharjee

d) Ramesh Bhattacharjee

Ans: – A

 

25. Former Union Minister………………..passed away after prolonged illness.

a) Arun Nehru

b) Abhay Nehru

c) Ajay Nehru

d) Amar Nehru

Ans: – A

 

26. ………………was conferred with the Major Port of the Year award for its excellent performance in the year 2012-13.

a) Paradip Port

b) Vishakhapattnam Port

c) Mumbai Port

d) Kochi Port

Ans: – A

 

27. Rating firm Crisil has slashed GDP forecast to………% on rupee weakness.

a) 4.5

b) 5.5

c) 6.5

d) 7.5

Ans: – B

 

28. Hisao Tanaka has resigned as CEO and President of which company?

a) Sony

b) Samsung

c) LG

d) Toshiba

Ans: – D

 

29. Who among the following has won IJGA World Stars of Junior Golf event 2015?

a) Pongsapak Laopakdee

b) Sihan Sandhu

c) Justin Dang

d) Shubham Jaglan

Ans: – D

 

30. India and………………..has discussed Rs 50,000 crore deal for supplying 126 Rafale combat aircraft and the security situation in the Af-Pak region.

a) France

b) China

c) Hong Kong

d) Brazil

Ans: - A

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment