Sunday, August 9, 2015

4 – 6 July Current Affairs MCQ Quiz

1. ……………, star of “The Avengers” died recently.

a) Patrick Gacnee

b) Patrick Facnee

c)Patrick Macnee

d) Patrick Racnee

Ans: – C

 

2. Who among the following has been appointed as CEO of Lafarge India?

a) Mark Kriegner

b) Ujjwal Chaddha

c) Martin Kriegner

d) Ujjwal Batria

Ans: – D

 

3. India and……..has signed MoU to enhance cooperation in areas of health sector.

a) US

b) UK

c) Russia

d) China

Ans: – A

 

4. ………………was conferred with Columbia’s highest civilian award “The Order of the Democracy Simon Bolivar”.

a) Chaitanya Mahaprabhu

b) Asaram Bapu

c)Sri Sri Ravi Shankar

d) Sathya Sai

Ans: – C

 

 

 

5. Who among the following cricketer has been named as greatest Test player of 21st century?

a) Virendra Sehwag

b) Anil Kumble

c) Sachin Tendulkar

d) Rahul Dravid

Ans: – C

 

6. ……….has commissioned first 250-MW unit ofNTPC’s Bongaigaon Thermal Power Project.

a) NTPC

b) SAIL

c) BHEL

d) BEL

Ans: – C

 

7. Which bank has launched '30-min auto' and '15-min 2-wheeler' loan schemes for which customers have to give their biometric details?

a) HDFC Bank

b) Yes Bank

c) Axis Bank

d) ICICI Bank

Ans: – A

 

8. Which among the following company has signed multi-year agreement with Deutsche Bank?

a) Infosys

b) Wipro

c) TCS

d) Cognizant

Ans: – A

 

9. “Dealing with China: An Insider Unmasks the New Economic Superpower” has been authored by whom?

a) Henry M Paulson

b) Harry M Paulson

c) Jack M Paulson

d) Joy M Paulson

Ans: – A

 

10. …………….entrepreneurs have signed pact on waste management.

a) Tripura

b) Assam

c) Manipur

d) Mizoram

Ans: – B

 

11. Two-day long annual Hemis festival of ……………was celebrated recently.

a) Jammu

b) Himachal

c) Ladakh

d) Uttarakhand

Ans: – C

 

12. International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking was observed globally on………June.

a) 25

b) 26

c) 27

d) 28

Ans: – B

 

13.Union Cabinet has approved to set up a National Memorial at birth place of Lok Nayak JP Narayan in………...

a) UP

b) Jharkhand

c) Bihar

d) Orissa

Ans: – C

 

14.Technology major Lenovo has appointed whom as the Managing Director of its India operations?

a) Amar Babu

b) Rahul Agarwal

c) Ramesh Babu

d) Ajay Chauhan

Ans: – B

 

15. The ICC Council has approved the admission of the…………..Cricket Federation as the 58th affiliate member.

a) Sweden

b) Serbia

c) Norway

d) Switzerland

Ans: – B

 

16. UGC has approved for financial assistance to…….colleges for conserving campuses and specialised courses related to heritage

a) 17

b) 18

c) 19

d) 20

Ans: – C

 

17. Union Railway Ministry Suresh Prabhu has inaugurated Integrated Security System in which city?

a) Bangalore

b) Rajasthan

c) Delhi

d) Mumbai

Ans: – D

 

18. Rock Band Yes Guitarist died recently. Name him.

a) Jon Squire

b) Chris Anderson

c) Chris Squire

d) Jon Anderson

Ans: – C

 

19. Union Government asked Bihar, Tamilnadu and Rajasthan to introduce………in mid-day meal scheme.

a) Milk

b) Soya

c) Pizza

d) Cold-drink

Ans: – A

 

20. …………..'s Ambubachi Mela was concluded recently.

a) Tripura

b) Assam

c) Manipur

d) Mizoram

Ans: – B

 

21. Leander Paes has become .…thplayer to join 100 partners club on ATP Circuit.

a) 45

b) 46

c) 47

d) 48

Ans: – C

 

22. Union Cabinet has approved setting up of……..Indian Institutes of Management.

a) Three

b) Four

c) Five

d) Six

Ans: – D

 

23. Which country decided to join China-led Asian Infrastructure Investment Bank?

a) Austria

b) Australia

c) Germany

d) US

Ans: – B

 

24. ……….. Railways and……………Army is amongst world’s biggest employers, as per World Economic Forum study.

a) Indian

b) US

c) Russian

d) Chinese

Ans: – A

 

25. As per a recent survey, nearly………percent of China’s Great Wall has been disappeared over time.

a) 10

b) 20

c) 30

d) 40

Ans: – C

 

26. National Level Sikh museum will be constructed in Lakhnaur Sahib Village of……………

a) Punjab

b) Haryana

c) Uttar Pradesh

d) Jammu

Ans: – A

 

27. A memorial for former PM…………………….was constructed at Ekta Sthal Samadhi Complex in New Delhi.

a) Guljari Lal Nanda

b) Atal Bihari Bajpai

c) PV Narasimha Rao

d) Indira Gandhi

Ans: – C

 

28. Who among the following has been appointed as CFO and Deputy Managing Director of SBI?

a) Manjula Kant

b) R K Shah

c) Anshula Kant

d) P K Gupta

Ans: – C

 

29. Which among the following mobile operatorhas become third largest mobile operator in world?

a) Vodafone

b) Bharti Airtel

c) Idea

d) Reliance

Ans: – D

 

30. India and…………….has signed five MOUs during the 7th Meeting of India-Thailand Joint Commission.

a) Thailand

b) Singapore

c) Trinidad

d) Srilanka

Ans: - A

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment