Monday, August 10, 2015

7-9 July Current Affairs Quiz MCQ

1. Union Government has approved……………drinking water project for World Bank funding.

a) Delhi

b) Dehradun

c) Rajasthan

d) Shimla

Ans: – D

 

2. The 9th edition of National Statistics Day observed on……. June with theme Social Development.

a) 27

b) 28

c) 29

d) 30

Ans: – C

 

3. Who among the following famous writer has been chosen for 28th Moorti Devi award?

a) Vishesh Tripathi

b) Shivnath Tripathi

c) Vishwanath Tripathi

d) Vibhor Tripathi

Ans: – C

 

4. Father of SMS technology passed away recently. Name him.

a) Ratti Makkonen

b) Katti Makkonen

c) Matti Makkonen

d) Datti Makkonen

Ans: – C

 

5. Rs……….crore water scheme project for augmenting the water supply to Shimla has been approved by the government.

a) 343

b) 443

c) 543

d) 643

Ans: – D

 

6. Union Government has increased national floor-level minimum wage to Rs……… per day.

a) 140

b) 150

c) 160

d) 170

Ans: – C

 

7. Who among the following Indian-American professor has been named for 2015 World Agriculture Prize laureate?

a) M Paul Singh

b) N Paul Singh

c) R Paul Singh

d) S Paul Singh

Ans: – C

 

8. Who among the following Indian-American teacher has received US Presidential Award?

a) Darshil Jain

b) Darshan Jain

c) Daksh Jain

d) Damyant Jain

Ans: – B

 

9. The Guinness Book of World Records has registered a record in ……………. on ‘World Hand washing Day’ in 2014.

a) Uttar Pradesh

b) Madhya Pradesh

c) Chhattisgarh

d) Bihar

Ans: – B

 

10. Who among the following has authored book “Transcendence: My Spiritual Experiences with Pramukh Swamiji”?

a) P Chidambaram

b) Narendra Damodardas Modi

c) Dr Manmohan Singh

d) Dr APJ Abdul Kalam

Ans: – D

 

11. GFH Financial Group has signed pact with Adani Group for developing…………….Economic Zone.

a) Mumbai

b) Ahmedabad

c) Dehradun

d) Delhi

Ans: – A

 

12. The World Bank has approved a $........ million loan for Eastern Freight Corridor

a) 450

b) 550

c) 650

d) 750

Ans: – C

 

13. Which country has become the first developed nation to default on International Monetary Fund debt?

a) Russia

b) Germany

c) Cuba

d) Greece

Ans: – D

 

14. Who among the following has been selected for the G D Birla Award for Scientific Research 2014?

a) Prof. Rajeev Galande

b) Prof. Sanjeev Galande

c) Prof. Ranjeet Galande

d) Prof. Santosh Galande

Ans: – B

 

15. Which country has become the first country in the world to eradicate mother-to-child transmission of HIV and syphilis?

a) Cuba

b) Germany

c) US

d) UK

Ans: – A

 

16. The book 'Uniki' has been written by Shri Ch Vidyasagar Rao, Governor of……………………

a) Telangana

b) Maharashtra

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: – B

 

17. Who among the following has taken charge as Director of the Aeronautical Development Agency?

a) P S Subramanyam

b) P S Balaji

c) C D Subramanyam

d) C D Balaji

Ans: – D

 

18. Former Chief Justice of India passed away recently. Name him.

a) A K Sabharwal

b) B K Sabharwal

c) S K Sabharwal

d) Y K Sabharwal

Ans: – D

 

19. State-owned power equipment maker……………has commissioned Sudan's largest power plant.

a) Power Grid

b) SAIL

c) BHEL

d) NTPC

Ans: – C

 

20. Which bank has partnered with online travel company MakeMyTrip.com for travel business ?

a) SBI Bank

b) HDFC Bank

c) ICICI Bank

d) Axis Bank

Ans: – A

 

21. Who has won the 19th Commonwealth Chess Championship?

a) Arghyadip Das

b) Abhijeet Gupta

c) M R Lalith Babu

d) M R Das

Ans: – B

 

22. Which state government has announced to launch a scheme 'Mhara Gaon - Jagmag Gaon' to provide 24-hour uninterrupted power supply?

a) Bihar

b) UP

c) Punjab

d) Haryana

Ans: – D

 

23. Who among the following has been appointed as Secretary of Ministry of Small and Medium Enterprises?

a) Balvender Kumar

b) Madhav Lal

c) Dr Anup K Pujari

d) Anup Kumar

Ans: – C

 

24. Europe's Airbus Group and India's………………..have struck a deal to build helicopters.

a) Shalimar Group

b) Mahindra Group

c) Samrat Group

d) Majethia Group

Ans: – B

 

25. Which among the following has been first to have vehicle tracking system?

a) Uttar Pradesh

b) Madhya Pradesh

c) Chhattisgarh

d) Bihar

Ans: – A

 

26. Telecom service provider Tata Teleservices has appointed whom as its Chief Financial Officer?

a) Anuraag Sharma

b) Anuraag Sahay

c) Anuraag Singh

d) Anuraag Srivastava

Ans: – D

 

27. Union Railway Minister Suresh Prabhu has inaugurated the Integrated Security System at how many railway stations in Mumbai?

a) Three

b) Four

c) Five

d) Six

Ans: – D

 

28. Which among the following bank has launched an initiative to provide doorstep services and expedite home loans application process?

a) Bank of Baroda

b) Reserve Bank of India

c) State Bank of India

d) Central Bank of India

Ans: – C

 

29. Who among the following has won the 2015 Birtish Grand Prix of Formula One?

a) Nico Rosberg

b) Lewis Hamilton

c) Sebastian Vettel

d) Felipe Massa

Ans: – B

 

30. Which among the following country has won the 2015 FIFA Women’s World Cup?

a) US

b) France

c) Germany

d) China

Ans: - A

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment