Tuesday, September 29, 2015

1-3 August 2015 Current Affairs MCQ

1. Who among the following has been appointed CEO and MD of Catholic Syrian Bank?

a) Anand Bhatia

b) Rakesh Krishnamurthy

c) Anand Krishnamurthy

d) Rakesh Bhatia

Ans: – C

 

2. Who among the following country's women wrestling team has won silver medal in the Kazakhstan Presidential Cup?

a) India

b) Kazakhstan

c) Mangolia

d) South Korea

Ans: – A

 

3. Jewellery company Rajesh Exports Ltd has bought Valcambi, the world’s largest gold refining company Valcambi for $.............. million.

a) 100

b) 200

c) 300

d) 400

Ans: – D

 

4.The nuclear disarmament advocate died recently. Name him.

a) PK Chari

b) BR Chari

c) DR Chari

d) PR Chari

Ans: – D

 

5. Veteran Congress leader passed away. Name him.

a) Sanjoy Krishna Handique

b) Bijoy Krishna Handique

c) Ranjoy Krishna Handique

d) Joy Krishna Handique

Ans: – B

 

6. Which among the following edition of Kargil Vijay Diwas was observed across the country?

a) 13

b) 14

c) 15

d) 16

Ans: – D

 

7. Famous physicist passed away. Name him.

a) Prof. H. Parameswaran

b) Dr. P Hariharan

c) Alladi Krishnaswamy Iyers

d) Ravi Ghosh

Ans: – B

 

8. Who among the following has been appointed as new TRAI chairman?

a) Rajeev Kher

b) Bimal Julka

c) P K Sinha

d) Ram Sevak Sharma

Ans: – D

 

9. Which among the following country has won Gold Cup Final?

a) US

b) Canada

c) Mexico

d) Jamaica

Ans: – C

 

10. India has ranked...........in terms of power generation from nuclear source.

a) 11

b) 12

c) 13

d) 14

Ans: – B

 

11. The Book titled "Ghosts of ......................." was authored by Sebastian Ortiz has been released.

a) Calcutta

b) Bombay

c) Madras

d) Delhi

Ans: – A

 

12. ...................... Film "The Big Day" will showcase a 90-minute film on Anand Kumar's Super 30 concept soon.

a) French

b) Spanish

c) Korean

d) Chinese

Ans: – A

 

13. Former.........................Governor Ramkrishna Suryabhan Gavai passed away.

a) Bihar

b) UP

c) MP

d) Chhattisgarh

Ans: – A

 

14. PM Narendra Modi launched Deendayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana in which city?

a) Varanasi

b) Patna

c) Vadodara

d) Delhi

Ans: – B

 

15. ....................................was awarded with first-ever Nelson Rolihlahla Mandela Prize.

a) Helena Ndume and Jorge Sampaio

b) Helena Wilson and Jorge Sampaio

c) Helena Ndume and Jorge Wilson

d) Helena Sampaio and Jorge Ndume

Ans: – A

 

16. Automobile manufacturer Renault India has chosen whom as Brand Ambassador?

a) Ranbir Kapoor

b) Ranveer Singh

c) Irrfan Khan

d) Varun Dhawan

Ans: – A

 

17. ...........................................................has won Ramon Magsaysay Award.

a) Sanjeev Chaturvedi and Anshu Garg

b) Sanjeev Shah and Anshu Gupta

c) Sanjeev Chaturvedi and Anshu Gupta

d) Sanjeev Gupta and Anshu Chaturvedi

Ans: – C

 

18. The pioneering Indian HIV/AIDS Researcher recently died. Name him/her.

a) Dr. Suniti Solomon

b) Dr. P K Sinha

c) Dr. Bimal Julka

d) Dr. Ravi Ghosh

Ans: – A

 

19. Which edition of annual American Book awards was announced?

a) 33

b) 34

c) 35

d) 36

Ans: – D

 

20. Union Government has sanctioned..................crore rupees for Indo-Bangla Rail Link.

a) 100

b) 500

c) 1000

d) 1500

Ans: – C

 

21. Which foundation has topped the list of the world’s wealthiest private charitable foundations?

a) Bloomberg Philanthropies

b) Gordon and Betty Moore Foundation

c) Li Ka Shing Foundation

d) Bill & Melinda Gates Foundation

Ans: – D

 

22. Who among the following has been chosen for Fukuoka Asian Culture Prize 2015?

a) Ramachandra Guha

b) Ramachandra Garg

c) Ramachandra Joshi

d) Ramachandra Gyan

Ans: – A

 

23. WTO members have sealed a deal to cut tariffs on $.........trillion worth IT products.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: – A

 

24. Former................................A.P.J. Abdul Kalam has passed away.

a) Prime Minister

b) President

c) Defense Minister

d) Finance Minister

Ans: – B

 

25. Which state become the first state to have a provision for compulsory voting with the state government?

a) Maharashtra

b) Gujarat

c) MP

d) Karnataka

Ans: – B

 

26. World Hepatitis Day was observed with theme ‘Prevent hepatitis. Act now' on .........July.

a) 28

b) 29

c) 30

d) 31

Ans: – A

 

27. World Tiger Day, an annual celebration to raise awareness for tiger conservation, was organized on .........July.

a) 28

b) 29

c) 30

d) 31

Ans: – B

 

28. E-commerce major……………has launched India Art House for handicraft lovers.

a) Flipkart

b) Snapdeal

c) Amazon

d) Junglee

Ans: – A

 

29. The Asian Development Bank will extend a loan of $....................million to India for improving road connectivity.

a) 100

b) 200

c) 300

d) 400

Ans: – C

 

30. Former South African cricketer passed away. Name him.

a) Richard Hadlee

b) Ian Botham

c) Richard Botham

d) Clive Rice

Ans: – D

 

Also read :

 

28-30 July Current Affairs 2015 MCQ Quiz

IMPORTANT ABBREVIATIONS : banking materials

HIGHLIGHTS OF UNION BUDGET FOR 2015 – 16

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment