Tuesday, September 29, 2015

4-6 August Current Affairs MCQ Quiz

1. General Motors will invest $........billion in India to launch 10 Made-in-India vehicles over 5 years.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: – A

 

2. Indian writer ………………..’s latest work 'Sleeping on Jupiter' has been shortlisted for the Man Booker Prize 2015.

a) Kiran Desai

b) Brinda Karat

c) Arundhati Roy

d) Anuradha Roy

Ans: – D

 

3. Procter & Gamble (P&G) has appointed whom among the following as its new CEO?

a) A G Lafley

b) David Taylor

c) A G Taylor

d) David Lafley

Ans: – B

 

4. India will host second edition meeting of Forum for India-Pacific Islands Cooperation (FIPIC) in which state?

a) Delhi

b) Rajasthan

c) Uttarakhand

d) Punjab

Ans: – B

 

5. Who among the following has been appointed by Mercedes-Benz as the Managing Director and Chief Executive Officer of its India operations?

a) Roland S Kern

b) Eberhard Folger

c) Eberhard Kern

d) Roland S Folger

Ans: – D

 

6. Which bank has launched ‘Dhanchayat’, an educational film to raise awareness on the dangers of borrowing money from unorganised sources?

a) HDFC Bank

b) Axis Bank

c) ICICI Bank

d) Yes Bank

Ans: – A

 

7. Which telecom operator has acquired YTS Solutions, a mobile payments solutions company for an undisclosed price?

a) Bharti Airtel

b) Vodafone

c) Reliance

d) Tata Indicom

Ans: – A

 

8. NTPC has inked an agreement with…………………Bijli Vitran Nigam Limited to form a joint venture company.

a) Uttarakhand

b) UP

c) Bihar

d) Jharkhand

Ans: – D

 

9. Delhi's specially-abled athletes has won……….. medals at Summer Games.

a) 5

b) 6

c) 7

d) 8

Ans: – C

 

10. India’s…………………….and Israel’s Rafael have partnered to produce Spike Anti-Tank Guided Missiles in India.

a) Takshat Group

b) Bajouri Group

c) Kaveri Group

d) Kalyani Group

Ans: – D

 

11. Which bank has launched a mobile banking app ‘Kotak Bharat’ to provide mobile banking services to customers in the remotest regions of India?

a) Kotak Mahindra Bank

b) Punjab National Bank

c) Axis Bank

d) UCO Bank

Ans: – A

 

12. Cricketer …………………..was presented with Arjuna Award.

a) Suresh Raina

b) MS Dhoni

c) Virat Kohli

d) Ravichandran Ashwin

Ans: – D

 

13. US country singer passed away recently. Name her.

a) Miley Anderson

b) Kaily Anderson

c) Leslie Anderson

d) Lynn Anderson

Ans: – D

 

14. Which bank has tied up with Snapdeal for co-branded credit card?

a) HDFC Bank

b) Axis Bank

c) ICICI Bank

d) Yes Bank

Ans: – A

 

15. Indian women’s recurve archery team has grabbed……….medal in World Archery Championship held in Denmark.

a) Gold

b) Silver

c) Bronze

d) Platinum

Ans: – B

 

16. International Olympic Committee has officially recognized ‘…………’ as an Olympic sport.

a) High Jump

b) Kho Kho

c) Kabaddi

d) Frisbee

Ans: – D

 

17. Asia’s biggest telescope MAST has inaugurated at……………Solar Observatory.

a) Kolhapur

b) Solapur

c) Jaipur

d) Udaipur

Ans: – D

 

18. Which Mathematician has won the Ramanujan Prize for year 2015?

a) Sujatha Krishna

b) Dr. Amalendu Ramadorai

c) Sujatha Ramadorai

d) Dr. Amalendu Krishna

Ans: – D

 

19. Cyclone Komen made landfall in which among the following country?

a) Bangladesh

b) Myanmar

c) Srilanka

d) Nepal

Ans: – A

 

20. Major tour operator………………. has acquired Sri Lankan firm Luxe Asia Pvt. Ltd.

a) Yatra

b) Makemytrip

c) Thomas Cook

d) Indiana Jones

Ans: – C

 

21. India’s Prabhroop Sekhon has won………..gold medals in the Special Olympics World Summer Games.

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Ans: – B

 

22. Reserve Bank of India policy kept its policy rate on hold at……… %.

a) 6.25

b) 7.25

c) 8.25

d) 9.25

Ans: – B

 

23. Union Government has extended term of senior IAS officer………………..as the Director of the Enforcement Directorate.

a) Rajan Sahai

b) Rajan Verma

c) Rajan S Kalra

d) Rajan S Katoch

Ans: – D

 

24. ……………..India has announced to launch ’green bonds’ in India for raising funds for investments in environmental projects.

a) Federal Bank

b) HSBC

c) Citibank

d) Axis Bank

Ans: – B

 

25. Which bank will start lending operations from October 1?

a) HDFC Bank

b) Yes Bank

c) IDFC Bank

d) IDBI Bank

Ans: – C

 

26. The National Dairy Development Board has won the ………..Special Achievement in GIS Award 2015 for Dairy Geographical Information System.

a) Lesri

b) Esri

c) Kesri

d) Mesri

Ans: – B

 

27. Ministry of Rural Development has launched ‘SAMANVAY’ web portal for development of …………………..

a) Rural people

b) Gram Panchayats

c) Rural sanitation

d) Rural women

Ans: – B

 

28. India’s first Integrated Underwater Harbour Defence and Surveillance System was commissioned in which city?

a) Bangalore

b) Kochi

c) Hyderabad

d) Vishakhapattnam

Ans: – B

 

29. Operation Muskaan has helped……………Police to trace over 1000 kids.

a) Gurgaon

b) Noida

c) Ghaziabad

d) Lucknow

Ans: – A

 

30. Which state government has decided to have their own tram network?

a) Karnataka

b) Mumbai

c) Delhi

d) Andhra Pradesh

Ans: – C

 

Also Read :

1-3 August 2015 Current Affairs MCQ

28-30 July Current Affairs 2015 MCQ Quiz

IMPORTANT ABBREVIATIONS : banking materials

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment