Tuesday, October 27, 2015

1-3 September Current Affairs MCQ

1. As per the report of Wealth-X released list of Top 20 Wealthiest People Under 35, who topped the list?

a) Mark Zuckerberg

b) John Snowden

c) Justin Bieber

d) Miley Anderson

Ans: A

 

2. Union Cabinet has approved signing of agreement between India and …………….. after the exchange of instrument of Ratification.

a) Pakistan

b) Afghanistan

c) Iran

d) China

Ans: B

 

3. Who among the following has been appointed as Union Home secretary?

a) Ranjan Mehrishi

b) Rajesh Mehrishi

c) Rajiv Mehrishi

d) Ramesh Mehrishi

Ans: C

 

4. Which edition of IAAF World Championships in Athletics concluded in Beijing?

a) Thirteenth

b) Fourteenth

c) Fifteenth

d) Sixteenth.

Ans: C

 

5. Which country topped the medal table in IAAF World Championships in Athletics in Beijing?

a) US

b) China

c) Jamaica

d) Kenya

Ans: D

 

6. ISRO has successfully launched……………..carrying GSAT-6 satellite.

a) GSLV-D3

b) GSLV-D4

c) GSLV-D5

d) GSLV-D6

Ans: D

 

7. Who among the following has won 200 meter title at 2015 World Championships in Athletics in Beijing?

a) Kim Ross

b) Usain Bolt

c) Justin Gatlin

d) Jim Bett

Ans: B

 

8. Union Government has announced names of ………. smart cities.

a) 95

b) 96

c) 97

d) 98

Ans: D

 

9. Which famous writer Dr. MM Kalburgi was shot dead in Dharwad?

a) Telugu

b) Kannada

c) Tamil

d) Malyalai

Ans: B

 

10. Indian women hockey team qualified for Olympics after…………..years.

a) 33

b) 34

c) 35

d) 36

Ans: D

 

11. The International Atomic Energy Agency and……………..have signed an agreement to create the world's first internationally-controlled nuclear fuel bank.

a) Pakistan

b) Kazakhstan

c) Afghanistan

d) UAE

Ans: B

 

12. Who was elected as president of cricket statisticians body?

a) Dara Pochkhanawalla

b) Dilip Vengsarkar

c) Sunil Gavaskar

d) Mohammad Azaharuddin

Ans: B

 

13. Who among the following has been appointed as Director of NIMS?

a) Kandakatla Manesar

b) Kandakatla Manohar

c) Kandakatla Madhav

d) Kandakatla Manoj

Ans: B

 

14. Which among the state following state has decided to implement National Food Security Act?

a) Manipur

b) Mizoram

c) Arunachal Pradesh

d) Tripura

Ans:D

 

15. How many people have received Dronacharya Award 2015?

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

Ans: D

 

16. Who among the following has won Dhyan Chand Award 2015 in Hockey?

a) Romeo James

b) Shiv Prakash Mishra

c) P.P Nair

d) Rajesh Saha

Ans: A

 

17. Which among the following has agreed to acquire Augere Wireless Broadband India to strengthen its 4G operations to nine circles?

a) Vodafone

b) Bharti Airtel

c) Idea

d) Tata Indicom

Ans: B

 

18. Which among the following Scientist will receive inaugural Sunhak Peace Prize?

a) Dr AV Gupta

b) Dr BV Gupta

c) Dr MV Gupta

d) Dr SV Gupta

Ans: C

 

19. Who among the following has been appointed as Goodwill Ambassador of UNICEF?

a) Roger Federer

b) Novak Djokovic

c) Rafael Nadal

d) Andy Murray

Ans: B

 

20. ………………… and Kosovo has agreed to implement 2013 Brussels Agreement.

a) Spain

b) Norway

c) Serbia

d) Costa Rica

Ans: C

 

21. Which among the following airlines has won Guru Tegh Bahadur Hockey title after 7 years?

a) Indigo

b) GoAir

c) Air India

d) Spice Jet

Ans: C

 

22. National Sports Day was celebrated on………. August nationwide.

a) 28

b) 29

c) 30

d) 31

Ans: B

 

23. Who among the following has won gold medal in Cadet Wrestling World Championships?

a) Anil Kumar

b) Ajay Kumar

c) Sushil Kumar

d) Abhay Kumar

Ans: A

 

24. One of the most important addresses……………….. in Lutyen's Delhi will be renamed as Dr. APJ Abdul Kalam road.

a) Aurangzeb road

b) Akbar road

c) Humayun road

d) Sikandar road

Ans: A

 

25. Union Government has approved ………….new proposals for Special Economic Zones.

a) Three

b) Four

c) Five

d) Six

Ans: D

 

26. Which state government has handed over 336.93 acres land for National Sports University?

a) Manipur

b) Mizoram

c) Arunachal Pradesh

d) Tripura

Ans: A

 

27. Famous neurologist and author……………….died.

a) Oliver Wolf Racks

b) Oliver Wolf Sacks

c) Oliver Wolf Kacks

d) Oliver Wolf Jacks

Ans: B

 

28. Who among the following has been appointed as CTO of Snapdeal?

a) Abhay Ranjan

b) Sandeep verma

c) Dharmendra Pradhan

d) Rajiv Mangla

Ans: D

 

29. Who among the following has entered the discus throw final at World Athletics Championships?

a) Vibhav Gowda

b) Vijay Gowda

c) Vimal Gowda

d) Vikas Gowda

Ans: D

 

30. Which country’s caretaker government was sworn in with first female prime minister?

a) Spain

b) Greece

c) Costa Di Rica

d) Budapest

Ans: B

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment